+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 11. péntek, 19:33
Napi négyezres esetszám után az izraeli kormány csütörtökön úgy döntött, hogy szeptember 18-tól október elejéig teljes lockdownt vezetnek be. A hosszabbítás attól függ, hogy a drasztikus intézkedés hoz-e majd eredményt.

Csak csütörtökön több, mint 4000 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Izraelben. Izraelben a legtöbb kórház már jelenleg is az eddigi kapacitásai felett fogad, illetve lát el koronavírusos betegeket, számos kórház 100 százalék feletti kihasználtságról számolt be.

 

A jelenlegi számok meghaladják az eddigi legsúlyosabb helyzetet, június elejét, amikor napi ezer új fertőzésről számoltak be.

 

A helyzet súlyosságára tekintettel a Benjamin Netanjahu vezette kormány már csütörtökön egy rendkívüli ülésén egy háromlépcsős lockdown-tervet fogadott el – ennek értelmében Izrael lesz az első ország a világon, amely a kínai koronavírus-járvány második hullámában megkezdi a lezárásokat.

 

Szeptember 18-tól október elsejéig minden oktatási intézmény, étterem, bolt, üzlet bezár.

 

Emellett majdnem teljes kijárási tilalom lesz, ugyanis

 

a lakhelyet nem lehet fél kilométernél távolabb elhagyni.

 

Az alapvető szolgáltatások kivételével ebben az időszakban Izraelben leáll az élet és a gazdaság. A nyilvános imákra is csak rendkívüli engedéllyel kerülhet sor.

 

Ha ezek a nagyon szigorú intézkedések eredményre vezetnek, tehát csökkeni kezd jelentősen a napi esetszám, október első két hetében már beindulhatnak a lazítások: például az üzletek a korábbi tevékenységük és nyitvatartásuk 30 százalékában újra kinyithatnak, valamint a mozgásszabadság korlátai is enyhülnének, bár az adott várost továbbra sem lehetne elhagyni. Ami mindenképpen ebben a szakaszban is fennmarad, az az iskolák és éttermek lezárása.

 

A harmadik szakasz október második hetétől indulna – ennek lényege, hogy regionálisan vezetnének be enyhítéseket vagy szigorításokat. Az országot az esetszámok alapján vörös, sárga és zöld zónára osztanák: a zöld zóna felszabadulna a lockdown alól, a sárgában megmaradnának az addigi intézkedések, a vörös zónában pedig – ahova más zónából nem is lehetne beutazni – további szigorítások lépnének életbe.

 

A korlátozásokra azért is kerül sor, mert szeptember 18 és 20 között van a zsidó újévünnep, a Rós ha-sána, amit nemcsak vallási, hanem családi összejövetelek is szoktak kísérni.

 

Eközben Izraelben is folynak a kutatások az oltóanyag kapcsán. A kínai XinhuaNet információi szerint egy izraeli labor október végén száz önkéntessel megkezdi egy oltóanyag emberi tesztelését.

 

FOTÓ: Benjamin Netanjahu a Siratófalnál / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás