Izrael a világ első országa, amely a második hullámos teljes lezárást megkezdi

Szerző: Techet Péter
2020.09.11. 19:33

Napi négyezres esetszám után az izraeli kormány csütörtökön úgy döntött, hogy szeptember 18-tól október elejéig teljes lockdownt vezetnek be. A hosszabbítás attól függ, hogy a drasztikus intézkedés hoz-e majd eredményt.

Izrael a világ első országa, amely a második hullámos teljes lezárást megkezdi

Csak csütörtökön több, mint 4000 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Izraelben. Izraelben a legtöbb kórház már jelenleg is az eddigi kapacitásai felett fogad, illetve lát el koronavírusos betegeket, számos kórház 100 százalék feletti kihasználtságról számolt be.

A jelenlegi számok meghaladják az eddigi legsúlyosabb helyzetet, június elejét, amikor napi ezer új fertőzésről számoltak be.

A helyzet súlyosságára tekintettel a Benjamin Netanjahu vezette kormány már csütörtökön egy rendkívüli ülésén egy háromlépcsős lockdown-tervet fogadott el – ennek értelmében Izrael lesz az első ország a világon, amely a kínai koronavírus-járvány második hullámában megkezdi a lezárásokat.

Szeptember 18-tól október elsejéig minden oktatási intézmény, étterem, bolt, üzlet bezár.

Emellett majdnem teljes kijárási tilalom lesz, ugyanis

a lakhelyet nem lehet fél kilométernél távolabb elhagyni.

Az alapvető szolgáltatások kivételével ebben az időszakban Izraelben leáll az élet és a gazdaság. A nyilvános imákra is csak rendkívüli engedéllyel kerülhet sor.

Ha ezek a nagyon szigorú intézkedések eredményre vezetnek, tehát csökkeni kezd jelentősen a napi esetszám, október első két hetében már beindulhatnak a lazítások: például az üzletek a korábbi tevékenységük és nyitvatartásuk 30 százalékában újra kinyithatnak, valamint a mozgásszabadság korlátai is enyhülnének, bár az adott várost továbbra sem lehetne elhagyni. Ami mindenképpen ebben a szakaszban is fennmarad, az az iskolák és éttermek lezárása.

A harmadik szakasz október második hetétől indulna – ennek lényege, hogy regionálisan vezetnének be enyhítéseket vagy szigorításokat. Az országot az esetszámok alapján vörös, sárga és zöld zónára osztanák: a zöld zóna felszabadulna a lockdown alól, a sárgában megmaradnának az addigi intézkedések, a vörös zónában pedig – ahova más zónából nem is lehetne beutazni – további szigorítások lépnének életbe.

A korlátozásokra azért is kerül sor, mert szeptember 18 és 20 között van a zsidó újévünnep, a Rós ha-sána, amit nemcsak vallási, hanem családi összejövetelek is szoktak kísérni.

Eközben Izraelben is folynak a kutatások az oltóanyag kapcsán. A kínai XinhuaNet információi szerint egy izraeli labor október végén száz önkéntessel megkezdi egy oltóanyag emberi tesztelését.

FOTÓ: Benjamin Netanjahu a Siratófalnál / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek