+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát & Petróczi Rafael
2020. szeptember 11. péntek, 14:02
A kormány szerint is itt a második hullám, Gulyás Gergely szerint karanténba került kollégánkat pedig jobb lett volna, ha hamarabb tesztelik. Gulyás Gergelyt a Kormányinfón kérdeztük arról, miért tesztelik ingyen és hamarabb az olyan kontaktszemélyeket, akik történetesen kormánytagok is.

Az Azonnali kérdéseire is válaszolt Gulyás Gergely a péntek délelőtt tartott kormányzati sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökséget vezető minisztert többek között arról kérdeztük: hogyan lehetséges, hogy míg közvetlen kontaktszemély kollégánkat csak sok nappal karanténba kerülése után tesztelték, Orbán Balázst és Varga Juditot viszont szinte közvetlenül azután, hogy kiderült: koronavírus-pozitív személlyel érintkeztek az Alapjogokért Központ kertipartiján. Gulyás Gergely elmondta, hogy

 

jobb lett volna, ha az Azonnali újságíróját is korábban tesztelik,

 

de egy miniszternél vagy államtitkárnál a tesztelés gyorsasága azt is szolgálja, hogy mielőbb újra munkába állhasson. A kancelláriaminiszter kérdésünkre elmondta: miután ő is részt vett a szóban forgó kertipartin, 

 

saját koronavírus-tesztjeinek árát – mivel közvetlen kontaktnak számított – az állam fizette, de a tesztek árát átutalta a tesztet végző kórház alapítványának.

 

A miniszter további kérdéseinkre azt is elmondta: a szeptember 27-i időközi mohácsi polgármester-választás és az október 11-re kitűzött szerencsi időközi országgyűlésiképviselő-választások esetleges járvány miatti halasztásáról vagy különleges szabályok bevezetéséről nem a kormánynak, hanem a Nemzeti Választási Irodának kell dönteni.

 

A rémhírterjesztéssel kapcsolatos, a különleges jogrend idején hozott szabályokat a kormány nem tervezi visszavonni Gulyás szerint, azt pedig az ügyészségektől és a bíróságoktól kell megkérdezni, hogy a különleges jogrend vége óta indultak-e büntetőeljárások ilyen ügyben, és hogy azok milyen szakaszba jutottak el.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivó az Azonnali ún. raktárkoncertekre vonatkozó kérdésére pedig arról beszélt, hogy ezekkel a raktárkoncertekkel kifejezetten a nagy, fesztiválokon ezreknek, tízezreknek játszó zenekarokat tervezték támogatni a járvány alatt, nem a kisebb együtteseket. A kisebb zenekarokat a kisebb kluboknak szóló támogatáson keresztül akarják támogatni. A zenekarok háttérembereinek, technikusainak közvetlen támogatását a kormány nem tervezi.

 

A kormányinfót a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal kezdte, hogy gyors helyzetértékelést is adott a járványról. Gulyás elmondta, hogy – noha ez az infektológusok körében még nem ennyire egyértelmű –

 

a kormány szerint bizony itt a koronavírus-járvány második hulláma.

 

A miniszter szerint a magyar egészségügyi rendszer felkészült a kihívásokra, ám a nemzeti konzultáció beérkezett válaszai alapján ezúttal a kormány prioritásai kettősek lesznek: az élet védelme és a halálozások visszaszorítása mellett

 

meg akarják őrizni az élet normális menetét.

 

Ezért a kormány elkötelezett az iskolák, bölcsődék és óvodák minél további nyitvatartása mellett – azzal együtt, hogy az általános bizonytalanság továbbra is fönnáll, a járvány lassítása érdekében semmilyen jövőbeni intézkedést nem zárnak ki.

 

A kancelláriaminisztert több újságíró kérdezte gazdasági ügyekről, többek között arról, hogy a kormány támogatja-e a távmunkát valamilyen formában. Gulyás elmondta: minden cég szabadon dönthet a munkaszervezésről, de mindenkit arra biztatnak, hogy a termelést ne állítsák le, hiszen a járvány okozta gazdasági veszély nagyobb, mint amilyen az egészségügyi lehet.

 

A kormány által tervezett további intézkedésekkel kapcsolatban Gulyás csak általánosságokban beszélt. A miniszter elmondta, hogy az idősek külön vásárlási idősávjának visszavezetésénél a nemzeti konzultáció eredményét is figyelembe veszik az operatív törzs ajánlásai mellett. Mivel a halálozási arány egyelőre jóval alacsonyabbnak látszik, mint tavasszal volt, elsősorban az idősek védelmére kell helyezni most a hangsúlyt.

 

Ahogy az a miniszterelnök reggeli rádióinterjújából is kiderült, a koronavírus-teszteket hatóságilag fogják árazni, de azt Gulyás szerint nem lehet még tudni, mennyibe fognak kerülni. Az RTL kérdésére reagálva Gulyás azt mondta, lassan az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatóit is indokolt lehet visszaállítani. A 444 kérdésére a miniszter azt mondta, hogy

 

mérlegelik a jelenleg 14 napos hatósági karanténidőszak 10 napra csökkentését.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében a miniszter többször állította, hogy a kormány az alapítványi struktúrák kialakításával hátrébb tervez vonulni az egyetemek működtetésétől. Gulyás azonban nem mulasztotta el kifejteni a véleményét az egyetem új, Vidnyánszky Attila-féle kuratóriumáról: az szerinte szakmailag megkérdőjelezhetetlenül felkészült rendezőkből, színészekből áll, az egyetem szenátusának és a diákoknak velük kell leülni tárgyalni. Ők azonban pont csütörtökön azt jelentették be, hogy addig el se kezdik a tanévet, amíg nem biztosít számukra fair tárgyalási körülményeket a kormány.

 

Az Origo az eredetileg nyárra tervezett, ám azóta halasztódó Orbán-Zelenszkij találkozóról kérdezte a minisztert. Gulyás szerint a diplomácia most visszafogottan üzemel, de Magyarország jelenleg is rendelkezésére áll Ukrajnának, bármiféle egyeztetésnek örülnek, különösen a nyelvtörvénnyel kapcsolatos problémákat kéne rendezni.

 

FOTÓ: Máthé Zoltán / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás