+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal-Róbert István & Karóczkai Balázs
2020. szeptember 10. csütörtök, 15:35
A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata bejelentette, hogyha a kormány nem biztosít fair tárgyalásokat, akkor szeptember 21-től sztrájkba kezdenek.

Szeptember 10-én csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti egyetem hallgatói és oktatói, ahol bejelentették: amíg az újonnan felállított kuratórium nem mond le, és az új alapítóokiratot nem vonják vissza,

 

addig nem fogják megkezdeni a tanévet a hallgatók és az oktatók sem.

 

A hallgatók mellett azonban az egyetem dolgozói is bejelentették, hogy sztrájkba kezdenek. Az oktatók a követeléseiket még szeptember 9-én nyújtottak be a kormányhoz, amikben többek között azt kérik:

 

+ vonják vissza az új, SZFE-re erőltetett alapítóokiratot, mivel az sérti az egyetem autonómiáját, és aminek következtében lemondott az egyetem szenátusa és vezetősége is.

 

+ garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát,

 

+ állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit,

 

+ az egyetem működéséről önrendelkezéssel, demokratikus úton a szenátuson keresztül az egyetemi közösség dönthessen,

 

+ az egyetem rektorát, intézet- és osztályvezetőit demokratikus úton a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg,

 

+ garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.

 

Az SZFE emellett kijelölt öt főt, akik reményeik szerint a kormánnyal tárgyalnak majd. Ők Csató Kata, mesteroktató, Forgács Péter, egyetemi docens, Karsai György, a doktori iskola vezetője, Németh Gábor, egyetemi docens és Veszprémi Judit, kommunikációs vezető.

 

Emellett bejelentették, hogy eredményes tárgyalások esetén legkésőbb 2020 szeptember 21-től határozatlan időre sztrájkba kezdenek az oktatók is, és

 

már szeptember 10-én, az első napon 85-en csatlakoztak a sztrájk kezdeményezéshez, de számuk folyamatosan bővül.

 

A sajtótájékoztatót a jelenévő hallgatók és oktatók az „Ej! A titkos egyetem, titkosan kezdődik” c. dal eléneklésével zárták.

 

Minden egy törvényjavaslattal kezdődött

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatos tüntetések még július 3-án kezdődtek: a parlamentben a kormánypárti többség ezen a napon fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelllyel az SZFE az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapítványának tulajdonába került, ezzel pedig az intézmény fenntartása és a vagyonkezelése is az alapítvány feladatává vált.

 

A fenntartóváltás ellen akkor a Kossuth téren tüntető hallgatók azóta is amiatt aggódnak, hogy az egyetem alapítványi fenntartásába kerülése megszünteti az egyetem autonómiáját, mivel az alapítvány kuratóriumába egyáltalán nem kerültek olyan személyek, akiket a színművészeti vezetése is javasolt volna. (A testület tagjai Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója, a kuratórium elnöke pedig Vidnyánszky Attila.)

 

Az egyetem vezetése teljesen a kuratórium kezébe került, ugyanis a fontosabb gazdasági és személyi döntéseket elvették a korábbi döntéshozó szervtől, a hallgatók által közvetetten választott szenátustól. A szeptemberi tanévkezdés előtt így a hallgatók először elbúcsúztatták az SZFE-t, majd pedig szeptember 1-től elbarikádozták az egyetem bejáratát, ahova egyébként a július végén kinevezett kuratóriumi elnök, a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila még egyszer sem lépett be.

 

Az SZFE-vel korábban az Helyzetben, az Azonnali közéleti podcastjében is foglalkoztunk, ahol a tavaly év végén jogszerűen rektorrá választott, azonban a kormány által ki nem nevezett Upor Lászlóval, illetve az SZFE két hallgatójával, Milovits Hannával és Podlovics Laurával készítettünk interjút az SZFE helyzetéről.

 

Nézd vissza a teljes sajtótájékoztatót itt:

 

Élőben a Színház- és Filmművészeti Egyetem sajtótájékoztatóról.

Közzétette: Azonnali – 2020. szeptember 10., csütörtök

 

 

NYITÓKÉP: Az elbarikádozott egyetem bejárata kedd délután. Forrás: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás