+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs & Antal Róbert-István
2020. szeptember 10. csütörtök, 15:35
A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata bejelentette, hogyha a kormány nem biztosít fair tárgyalásokat, akkor szeptember 21-től sztrájkba kezdenek.

Szeptember 10-én csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartottak a Színház- és Filmművészeti egyetem hallgatói és oktatói, ahol bejelentették: amíg az újonnan felállított kuratórium nem mond le, és az új alapítóokiratot nem vonják vissza,

 

addig nem fogják megkezdeni a tanévet a hallgatók és az oktatók sem.

 

A hallgatók mellett azonban az egyetem dolgozói is bejelentették, hogy sztrájkba kezdenek. Az oktatók a követeléseiket még szeptember 9-én nyújtottak be a kormányhoz, amikben többek között azt kérik:

 

+ vonják vissza az új, SZFE-re erőltetett alapítóokiratot, mivel az sérti az egyetem autonómiáját, és aminek következtében lemondott az egyetem szenátusa és vezetősége is.

 

+ garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát,

 

+ állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit,

 

+ az egyetem működéséről önrendelkezéssel, demokratikus úton a szenátuson keresztül az egyetemi közösség dönthessen,

 

+ az egyetem rektorát, intézet- és osztályvezetőit demokratikus úton a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg,

 

+ garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.

 

Az SZFE emellett kijelölt öt főt, akik reményeik szerint a kormánnyal tárgyalnak majd. Ők Csató Kata, mesteroktató, Forgács Péter, egyetemi docens, Karsai György, a doktori iskola vezetője, Németh Gábor, egyetemi docens és Veszprémi Judit, kommunikációs vezető.

 

Emellett bejelentették, hogy eredményes tárgyalások esetén legkésőbb 2020 szeptember 21-től határozatlan időre sztrájkba kezdenek az oktatók is, és

 

már szeptember 10-én, az első napon 85-en csatlakoztak a sztrájk kezdeményezéshez, de számuk folyamatosan bővül.

 

A sajtótájékoztatót a jelenévő hallgatók és oktatók az „Ej! A titkos egyetem, titkosan kezdődik” c. dal eléneklésével zárták.

 

Minden egy törvényjavaslattal kezdődött

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatos tüntetések még július 3-án kezdődtek: a parlamentben a kormánypárti többség ezen a napon fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelllyel az SZFE az Innovációs és Technológiai Minisztérium alapítványának tulajdonába került, ezzel pedig az intézmény fenntartása és a vagyonkezelése is az alapítvány feladatává vált.

 

A fenntartóváltás ellen akkor a Kossuth téren tüntető hallgatók azóta is amiatt aggódnak, hogy az egyetem alapítványi fenntartásába kerülése megszünteti az egyetem autonómiáját, mivel az alapítvány kuratóriumába egyáltalán nem kerültek olyan személyek, akiket a színművészeti vezetése is javasolt volna. (A testület tagjai Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója, a kuratórium elnöke pedig Vidnyánszky Attila.)

 

Az egyetem vezetése teljesen a kuratórium kezébe került, ugyanis a fontosabb gazdasági és személyi döntéseket elvették a korábbi döntéshozó szervtől, a hallgatók által közvetetten választott szenátustól. A szeptemberi tanévkezdés előtt így a hallgatók először elbúcsúztatták az SZFE-t, majd pedig szeptember 1-től elbarikádozták az egyetem bejáratát, ahova egyébként a július végén kinevezett kuratóriumi elnök, a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila még egyszer sem lépett be.

 

Az SZFE-vel korábban az Helyzetben, az Azonnali közéleti podcastjében is foglalkoztunk, ahol a tavaly év végén jogszerűen rektorrá választott, azonban a kormány által ki nem nevezett Upor Lászlóval, illetve az SZFE két hallgatójával, Milovits Hannával és Podlovics Laurával készítettünk interjút az SZFE helyzetéről.

 

Nézd vissza a teljes sajtótájékoztatót itt:

 

Élőben a Színház- és Filmművészeti Egyetem sajtótájékoztatóról.

Közzétette: Azonnali – 2020. szeptember 10., csütörtök

 

 

NYITÓKÉP: Az elbarikádozott egyetem bejárata kedd délután. Forrás: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás