+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 10. csütörtök, 20:45
Egy szerdán megjelent könyvben Ferenc pápa egy neves olasz kommunista gasztromozgalmárral többek között a nemi élet gyönyöreihez hasonlítja a jó ételt – mindkettő „isteni”.

Carlo Petrini, egykori kommunista aktivista hozta létre és népszerűsíti könyveiben a Slow Food-mozgalmat. Ennek lényege, hogy csak regionális és szezonális alapanyagokból szabad főzni, és hosszú időt kell szánni a kulturált, egészséges táplálkozásra.

 

Szerdán jelent meg Petrini új könyve, amiben a bevallottan agnosztikus szerző Ferenc pápával beszélget környezetvédelemről vagy gasztronómiáról. A pápa például elmondja neki, hogy mindig ugyanazt az egy műanyagpalackot használja, amit személyesen hasznosít újra meghatározott időnként.

 

CARLO PETRINI BESZÉLGETÖKÖNYVE FERENC PÁPÁVAL. FOTÓ: SLOW FOOD EDITORE / FB

 

Ferenc pápa kiemeli, hogy környezetvédelmi kérdésekben is nagyon hasonlókat gondol XVI. Benedek pápával, aki szerinte „egy igazi forradalmár”:

 

„Mindig dühbe gurulok, amikor azt mondják, hogy Benedek konzervatív”

 

– árulja el a pápa kommunista beszélgetőtársának.

 

Amikor az étkezés örömeiről beszélgetnek, Ferenc pápa azt mondja, hogy „a gyönyör közvetlenül Istentől származik, ez nem katolikus, keresztény vagy bármi más, hanem egyszerűen isteni”. Ennek kapcsán jegyzi meg a katolikus egyházfő, hogy

 

„egy jó étel és egy jó szex mind isteni”

 

– mármint a gyönyör eredetében. Petrini a kommunista Il Manifesto napilapnak elmondta: nem csak piemonti gyökereik miatt értették meg magukat jól a pápával, hanem azonosan gondolkodnak a környezetvédelemről és a jó étkezés fontosságáról is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás