+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Domány András
2020. szeptember 10. csütörtök, 18:35
1994-ben szó sem volt arról, hogy „visszategyék” a „szocialista” jelzőt a Népszabadságra, mert ott volt. Nem tudom, Bayer Zsolt tudatosan hazudik-e, vagy már akkor se figyelt oda, hogy miről folyik a vita, csak ürügyet keresett a távozásra.

Ez itt egy olvasói levél, ami az Azonnali egy anyagára reagál.

 

A Bayer Zsolttal készült interjúban van egy hazugság. Az interjú készítői talán túl fiatalok ahhoz, hogy 1994-re emlékezzenek, de erre való az Arcanum, ahol minden megvan.

 

Bayer ezt állítja: „1994 májusa, Hornék győznek. Egyszer csak azon kapom magam, hogy ülök egy szerkesztőségi ülésen, ahol a lap fejlécéről zajlott a vita. A rendszerváltás környékén ugyanis a Népszabadságnak volt egy felirata: »szocialista lap«. Arról vitatkoztak Hornék győzelme után, hogy akkor visszategyék, hogy szocialista napilap vagy ne. Akkor én elköszöntem ettől az újságtól.”

 

Ezzel szemben a „szocialista” felirat az MSZP megalakulása óta folyamatosan szerepelt a fejlécben, 1994. május 30-ig. 1994. május 31-étől volt „országos napilap”, és ezt a szerkesztőség egy hosszú cikkben megmagyarázta: baloldali marad, de az MSZP vezette új kormánytól is független, ezért vette le a korábbi jelzőt.

 

A lap ugyanis, amely a rendszerváltozás közepette kiharcolta, hogy újságíró vezesse a szerkesztőséget, ne odaküldött politikus, éppen állampárti múltja miatt volt kényes erre a függetlenségre.

 

Vállalta, hogy Horn Gyula, a frissen választott szocialista miniszterelnök megorrol – ennek következményeit később is érezte –, mert fontosabbnak tartotta, hogy a „szocialista napilap” megnevezésből senki ne gondolja, hogy a vezető kormánypárt lapja. Tehát 1994-ben szó sem volt arról, hogy „visszategyék” a „szocialista” jelzőt, mert ott volt. Csak arról lehetett vita azon a szerkesztőségi ülésen, hogy levegyék-e.

 

Nem tudom, Bayer Zsolt tudatosan hazudik-e, vagy már akkor se figyelt oda, hogy miről folyik a vita, csak ürügyet keresett a távozásra.

 

A távozás valódi oka más lehetett – például hogy a Fidesz hívta –, de az interjúban szereplő kijelentés durva rágalom.

 

Domány András újságíró, a Magyar Rádió egykori munkatársa (1972-2011), aki már 1994-ben is olvasott újságot, és jó a memóriája

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás