+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát & Varsányi Bence
2020. szeptember 9. szerda, 13:13
Rétvári Bence államtitkár nem volt hajlandó érdemben válaszolni az Azonnali kérdéseire arról, hogy miért nem jár minden kontaktszemélynek ingyenes PCR-teszt, illetve miért nem végeznek alaposabb kontaktkutatást, amikor azzal meg lehetne akadályozni egy potenciális gócpont kialakulását. Válasz helyett inkább megvádolta újságírónkat, hogy méltatlan állításokat fogalmazott meg az egészségügyi dolgozókkal szemben.

Ahogy kollégánk az augusztus 20-i hosszú hétvége után megírta: igazoltan koronavírus személlyel találkozott, egy légtérben volt vele órákon keresztül, de hiába próbált államilag finanszírozott PCR-teszthez jutni a hétvégén, sehogy sem sikerült neki. Kollégánk karanténba került, de

 

hiába szólt a népegészségügynek, hogy olyan helyen járt, ahol gócpont alakulhatott ki: arról már senki nem kérdezte, ő kivel találkozott az elmúlt napokban.

 

Az üggyel kapcsolatban lapunk megkereste az illetékes hatóságokat is, de választ sehonnan sem kaptunk, ezért Bencsik János független országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ha a médiának ugyan nem is kötelező válaszolni, csak illik, egy parlamenti képviselő esetén már mások a szabályok: az ő írásbeli kérdésére 15 napon belül kötelesek válaszolni. Meg is tették.

 

Rétvári: Méltatlan!

 

A kérdésekre Rétvári Bence, a sok más mellett az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára adott választ kedd este.

 

Rétvári a problémát abban látja, hogy kollégánk nem az általa ideálisnak vélt orvosi vizsgálatokat kapta meg, ezért olyan dolgokat fogalmazott meg cikkében, amik méltatlanok „a mostani helyzetben tudásuk legjobbját nyújtó egészségügyi dolgozókkal szemben”.

 

A kérdéses cikk Rétvári állításával ellentétben nem az egészségügyi dolgozók, hanem a döntéshozók munkáját kritizálta, elsősorban azt, hogy tesztelés nélkül zárnak embereket karanténba, illetve azt, hogy a hatóságok a kontaktkutatást sem végzik el kellő hatékonysággal.

 

Rétvári arra is emlékzteti a kérdéseket küldő Bencsik Jánost, hogy Magyarországon ingyenes a PCR-teszt minden fertőzésgyanús személy számára. Azt viszont, hogy ki számít fertőzésgyanúsnak, már az állami hatóságok által megszabott eljárásrend határozza meg, amiről a cikkben korábban részletesen, személyes tapasztalat alapján írtunk.

 

Az államtitkár kiemeli, hogy a kontaktok kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges,

 

de írásbeli válaszából nem derül ki, hogy akkor sem szükséges-e, ha a fertőzött olyan helyen járt, amiből könnyen gócpont alakulhat emiatt.

 

Rétvári azzal zárja válaszlevelét, hogy a mostani helyzetben a legfontosabb „a nemzeti összefogás”, majd hozzáteszi: a kérdéseket benyújtó Bencsik János szerinte most sem hajlandó félretenni a politikai érdekeit, hozzátéve, hogy a volt jobbikos képviselő a felhatalmazási törvényt sem szavazta meg tavasszal.

 

Bencsik: Felháborító!

 

Az Azonnali megkereste a kérdéseinkkel az illetékeset megkereső Bencsik Jánost is, aki elmondta, hogy felháborító, hogy

 

semmi nyomát nem látjuk annak, hogy érdemi munka folyna a második hullámra való felkészülésnél, ehelyett a kormány inkább újságírókat minősít, és a problémákra a figyelmet felhívó ellenzéki képviselőt vádolja.

 

Bencsik szerint a felkészülésből eddig mindössze annyit láttunk, hogy sikerült beszerezni a világ legdrágább lélegeztetőgépeit.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás