+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát & Varsányi Bence
2020. szeptember 9. szerda, 13:13
Rétvári Bence államtitkár nem volt hajlandó érdemben válaszolni az Azonnali kérdéseire arról, hogy miért nem jár minden kontaktszemélynek ingyenes PCR-teszt, illetve miért nem végeznek alaposabb kontaktkutatást, amikor azzal meg lehetne akadályozni egy potenciális gócpont kialakulását. Válasz helyett inkább megvádolta újságírónkat, hogy méltatlan állításokat fogalmazott meg az egészségügyi dolgozókkal szemben.

Ahogy kollégánk az augusztus 20-i hosszú hétvége után megírta: igazoltan koronavírus személlyel találkozott, egy légtérben volt vele órákon keresztül, de hiába próbált államilag finanszírozott PCR-teszthez jutni a hétvégén, sehogy sem sikerült neki. Kollégánk karanténba került, de

 

hiába szólt a népegészségügynek, hogy olyan helyen járt, ahol gócpont alakulhatott ki: arról már senki nem kérdezte, ő kivel találkozott az elmúlt napokban.

 

Az üggyel kapcsolatban lapunk megkereste az illetékes hatóságokat is, de választ sehonnan sem kaptunk, ezért Bencsik János független országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ha a médiának ugyan nem is kötelező válaszolni, csak illik, egy parlamenti képviselő esetén már mások a szabályok: az ő írásbeli kérdésére 15 napon belül kötelesek válaszolni. Meg is tették.

 

Rétvári: Méltatlan!

 

A kérdésekre Rétvári Bence, a sok más mellett az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára adott választ kedd este.

 

Rétvári a problémát abban látja, hogy kollégánk nem az általa ideálisnak vélt orvosi vizsgálatokat kapta meg, ezért olyan dolgokat fogalmazott meg cikkében, amik méltatlanok „a mostani helyzetben tudásuk legjobbját nyújtó egészségügyi dolgozókkal szemben”.

 

A kérdéses cikk Rétvári állításával ellentétben nem az egészségügyi dolgozók, hanem a döntéshozók munkáját kritizálta, elsősorban azt, hogy tesztelés nélkül zárnak embereket karanténba, illetve azt, hogy a hatóságok a kontaktkutatást sem végzik el kellő hatékonysággal.

 

Rétvári arra is emlékzteti a kérdéseket küldő Bencsik Jánost, hogy Magyarországon ingyenes a PCR-teszt minden fertőzésgyanús személy számára. Azt viszont, hogy ki számít fertőzésgyanúsnak, már az állami hatóságok által megszabott eljárásrend határozza meg, amiről a cikkben korábban részletesen, személyes tapasztalat alapján írtunk.

 

Az államtitkár kiemeli, hogy a kontaktok kontaktjainak felkutatása járványtani és virológiai szempontból sem szükséges,

 

de írásbeli válaszából nem derül ki, hogy akkor sem szükséges-e, ha a fertőzött olyan helyen járt, amiből könnyen gócpont alakulhat emiatt.

 

Rétvári azzal zárja válaszlevelét, hogy a mostani helyzetben a legfontosabb „a nemzeti összefogás”, majd hozzáteszi: a kérdéseket benyújtó Bencsik János szerinte most sem hajlandó félretenni a politikai érdekeit, hozzátéve, hogy a volt jobbikos képviselő a felhatalmazási törvényt sem szavazta meg tavasszal.

 

Bencsik: Felháborító!

 

Az Azonnali megkereste a kérdéseinkkel az illetékeset megkereső Bencsik Jánost is, aki elmondta, hogy felháborító, hogy

 

semmi nyomát nem látjuk annak, hogy érdemi munka folyna a második hullámra való felkészülésnél, ehelyett a kormány inkább újságírókat minősít, és a problémákra a figyelmet felhívó ellenzéki képviselőt vádolja.

 

Bencsik szerint a felkészülésből eddig mindössze annyit láttunk, hogy sikerült beszerezni a világ legdrágább lélegeztetőgépeit.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás