+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 9. szerda, 16:32
Az oxfordi egyetem laborjában készült koronavírus elleni oltóanyagot már embereken is tesztelték. Mivel egyikük megbetegedett, az oltóanyag további próbáit leállítják, a kutatás azonban folytatódik.

Az AstraZeneca gyógyszeripari cég az oxfordi egyetemmel közösen dolgozik a kínai koronavírus elleni oltóanyagon, jelenleg ez az egyik legelőrehaladottabb kutatás. Nem véletlen, hogy idén augusztusban az Európai Bizottság ezzel a céggel kötött megállapodást, eddig egyedüliként az oltóanyagon dolgozó kutatóműhelyek közül, hogy amennyiben sikeresek lesznek a tesztelések, az Európai Unió első körben 300 millió vakcinát vásároljon majd a cégtől. Ez azt jelenti, hogy

 

a tagállamok ebből az oxfordi oltóanyagból részesülnének.

 

Szerda hajnalra azonban a cég, amely a kutatás utolsó fázisaként már embereken is tesztelte az oltóanyagot, bejelentette: mivel az egyik tesztalanynál „komplikációk“ léptek fel,

 

bár csak ideiglenesen, de azonnali hatállyal beszünteti a kutatást és tesztelést

 

– mindaddig, amíg ki nem derítik, hogy a tesztalanynál jelentkező nem várt tünetek az oltóanyaggal függenek-e össze.

 

A cég a kutatás utolsó fázisaként múlt héten kezdte az oltóanyag embereken való tesztelését egy 30 ezer fős mintán az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A New York Times úgy értesült: a tesztalany, aki miatt időlegesen le kell állítani a kutatást, gerincvelőgyulladást kapott, amit vírusok szoktak kiváltani. A kérdés most az, hogy a gyulladás az oltóanyag mellékhatásaként jelentkezett -e nála.

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatása szerint világszerte jelenleg

 

az oxfordi kiutatások mellett két kínai cég érte még el a harmadik fázist az oltóanyag-fejlesztésben.

 

Egyik sem ért el azonban olyan előrehaladott eredményeket, mint az oxfordi laboratórium. Németországban jelenleg egy tübingeni és egy mainzi laboratórium már embereken is tesztelheti a nyár óta a saját fejlesztésű oltoanyagait, de még nincsenek eredményeik, nem léphetnek még a kutatás harmadik fázisába. Kedden egy neussi cég is megkapta erre az engedélyt a német hatóságoktól.

 

NYITÓKÉP: Covid-vakcina (mint illusztráció) / Európai Bizottság Írországi Képviselete, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás