+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Az élet minden területén meg kell próbálnunk megtartani a normalitást, amennyire csak lehet – jelentette ki az éppen Ljubljanában tartózkodó Sebastian Kurz kedden. A koronavírus-járvány kirobbanását követően első külföldi munkalátogatásának helyszínéül Szlovéniát választó osztrák kancellár a Die Presse tudósítása szerint ezalatt azt is érti, hogy az osztrák turizmus számára jelentős téli síszezon sem marad el. „A téli turizmus és a síelés lehetséges lesz” – nyomatékosította.

 

A kérdésre, miszerint nem kellene-e lezárni a sípályákat annak érdekében, hogy az iskolák ősszel pár nappal tovább lehessenek nyitva, a kancellár azt mondta, nem kívánja kijátszani egymás ellen a gazdaságot és az oktatást. Az oktatás egy kicsit másképp zajlik most, de a lényeg az, hogy működik, a cél pedig az, hogy ne kerülhessen sor egy újabb teljes leállásra, hangsúlyozta Kurz.

 

Már csak azért sem akar keresztbetenni Kurz a gazdaságnak, mert komplett tartományokat tart el télen a síelésre alapuló turizmus. „Itt rengeteg munkahely a tét” – így a kancellár, hozzátéve, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a járvány alatt is biztonságosan lehessen síelni. Részleteket azonban nem mondott, ezeket most dolgozza ki az egészségügyi és a turizmusért felelős két miniszter. Egy dolog azonban már most biztos:

 

az après ski, azaz a síelést követő bulizás a sípályák melletti és környéki hüttékben a 2020/21-es szezonban garantáltan elmarad.

 

A kínai koronavírus-járvány európai terjedéséhez ugyanis pont az osztrák síelést követő bulik járultak hozzá a leginkább. A hüttebeli après ski partik esti fülledtsége és zsúfoltsága ideális a vírus terjedésének. Idén februárban a tiroli Ischglből a tartományi kormányzat késlekedése miatt kétezernél is több koronavírussal fertőzött személy spriccelhetett szét – főleg Németországba és a skandináv államokba. Izlandra eleve Ischglből került be először a vírus. Kurz kancellár pártja, a Osztrák Néppárt Tirolban olyannyira lekötelezett a turizmusiparnak, hogy az utolsó percekig elhallgatta a koronavírus megjelenését, pedig már március legelején Izland, majd Dánia és Norvégia is jelezte: az Ischglből visszatért turisták között többeknek is pozitív lett a koronavírus-tesztjük.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás