+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. szeptember 7. hétfő, 13:01
A szeptemberi olasz regionális választásokon Veneto tartományban a Lega északi identitását képviselő régióelnök akár a szavazatok 75 százalékát is elhozhatja. Salvini öröme azonban csak részleges, ugyanis az ő új pártját is veri a régi legás lista. Venetoban ezzel megszülethet az olasz jobbközép új vezére.

Szeptember 21-én több olasz régióban is választásokat tartanak. Az Öt Csillag, amely egy régió kivételével mindenütt önállóan méretteti meg magát, teljes összeomlás elé nézhet, valódi küzdelem a jobb- és balközép között zajlik. Ha az Öt Csillag a rossz eredmények miatt idegessé válik, az a római balközép kormányra is kihat, de az is bajt okozhat, ha a jobbközép nagy vereséget mér a balközépre. Jelenleg

 

a hét régióból összesen egyben biztos a baloldali győzelem:

 

a Nápoly központú Campaniában az országosan is népszerű balközép Vincenzo de Lucát nem tudja megszorongatni a jobboldal. De Toszkánában – amit több, mint ötven éve a vörösök irányítanak – is nagyon szoros lesz a meccs. Nem kizárt, hogy a Salvini-féle Lega jelöltje, Susanna Ceccardi – aki mögött az egész jobboldal felállt – átveheti a régiót (jelenleg Ceccardi vezet), ami tényleg földindulással felérő eredmény lenne. Szoros még a küzdelem a Bari központú Appuliában is, ahol a balközép kevesebb, mint két százalékkal áll csak a jobbközép elött.

 

Két északolasz régióban azonban nem kérdés, hogy marad a jobboldali uralom. A Genova központú Liguriában a berlusconista Forza Italia minden valószínűség szerint meg tudja tartani utolsó régióelnöki posztját, ami azt is jelenti: a forza italiás Giovanni Toti ringbe szállhat az összolasz jobbközép vezetéséért is. Berlusconinak ez nem lenne ellenére, elvégre ő éppen azért nem vonult eddig vissza, mert a neofasiszta Giorgia Meloni vagy a populista Matteo Salvini helyett egy mérsékelt politikust akarna a jobbközép élére.

 

Azonban egy másik régióból is jöhet akár az utód. A Verona központú Venetóban (ide tartozik Velence is) Luca Zaia régióelnök

 

olyan győzelemre készülhet, ami már a régi belarusz választásokat idézi.

 

Az egykori Északi Ligához tartozó politikus akár a szavazatok 75 százalékát is megszerezheti, miközben a balközép jelöltje, Arturo Lorenzoni csak 16 százalékra számíthat.

 

A regionális választásokon a régióelnököt közvetlenül választják, a jelöltek mögött összeálló koalícióban azonban a polgárok a nekik leginkább tetsző listára szavazhatnak. Azaz Zaia győzelme egyrészről persze

 

nagy siker lenne az összolasz jobbközépnek, de közben háziverseny is zajlik a pártok között.

 

Mindezt az teszi sajátossá, hogy Zaia önálló listával indul el, ami az egykori Északi Liga (Venetoban: Lega Veneto) hagyományait viszi tovább. Önmagában az nem meglepő, ha egy régióelnök saját listát állít, ez korábbi választásokon is megfigyelhető volt, ugyanis így más szavazókat is be tud vonzani pártja támogatóin kívül. A mostani helyzetet az teszi érdekessé, hogy jelenleg van egyfajta rivalizálás Zaia és Salvini között.

 

Amint arról az Azonnali beszámolt: Matteo Salvini a nyáron új pártot alapított Salvini Ligája néven. Noha az országos ambícióihoz és újsütetű összolasz nacionalizmusához valóban jobban illik, hogy pártját már hivatalosan sem hívják „északinak“, ez az egykori Lega Nord politikusai közül nem mindenkinek tetszik. Az Északi Liga alapítója, Umberto Bossi a La Nuova Padania szeparatista napilapban egyenesen azzal vádolta meg Salvinit, hogy „a déliek szavazataiért eladta az északiakat“.

 

Luca Zaia, Veneto régióelnöke nem bírálta nyilvánosan Salvinit – de árulkodó, hogy a regionális választásokon a jobbközép Zaia-koalíción belül lesz neki egy saját, az északi ügyet képviselő listája Salvini formációja, a Forza Italia és a neofasiszták mellett. Márpedig a Zaia-koalíción belül maga

 

a Zaia-lista több, mint 10 százalékot verne Salvini új pártjára.

 

A felmérések szerint a „Zaia Presidente“ nevű lista 34 százalékot kapna, Salvini Ligája ezzel szemben csak 21 százalékot. (A neofasisztákat kilenc, a berlusconistákat pedig négy százalékra mérik.)

 

Luca Zaia már csak egy ciklusra maradhat a régió elnöke, mert az olasz törvények szerint két ciklusban van korlátozva a régióelnökség. Kevéssé elképzelhető, hogy a politikusnak tehát ne lennének Venetón is túlmutató tervei. Egy nagy győzelem óriási legitimitást adna neki, ráadásul azzal, hogy megveri Salvini listáját, a volt belügyminisztert is kicsit háttérbe szoríthatja. Ehhez látni kell, hogy Salvini Legájának jelenleg csak Toszkánában és a kicsi, franciaajkú Valle d´Aostában van esélye régióelnökséghez jutni, a többi helyen ugyanis a jobbközép koalícióból más pártok adják a jelöltet.

 

Zaia nem csak abban az értelemben képviseli a régi Északi Ligát, hogy megmaradt a regionalizmus mellett (bár a szeparatizmust ő sem képviseli), de Salvini populizmusával szemben Zaia azon régi Lega arca, amely korábban mindig is erős volt az északi régiókban, és

 

az ottani polgárság és vállalkozói rétegek pártjaként, amolyan „helyi CSU-ként” egyértelműen jobbközépre volt sorolható.

 

Zaia is hitelesebben törekedhet az összolasz jobbközép vezető szerepére, mint a túlságosan szélre sodródott Salvini. 75 százalékos népszerűsége – amit nem csak kiváló gazdaságpolitikájának, de a salvinista irányítású Lombardiával ellentétben sikeres járványkezelésének is köszönhet – nagyon erős legitimációt adhat neki, ha nem csak szűkebb pátriájában, de országosan is Salvini alternatívájaként akar fellépni.

 

NYITÓKÉP: Luca Zaia a velencei köztársaság zászlajával / Zaia Presidente, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás