+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. szeptember 7. hétfő, 13:01
A szeptemberi olasz regionális választásokon Veneto tartományban a Lega északi identitását képviselő régióelnök akár a szavazatok 75 százalékát is elhozhatja. Salvini öröme azonban csak részleges, ugyanis az ő új pártját is veri a régi legás lista. Venetoban ezzel megszülethet az olasz jobbközép új vezére.

Szeptember 21-én több olasz régióban is választásokat tartanak. Az Öt Csillag, amely egy régió kivételével mindenütt önállóan méretteti meg magát, teljes összeomlás elé nézhet, valódi küzdelem a jobb- és balközép között zajlik. Ha az Öt Csillag a rossz eredmények miatt idegessé válik, az a római balközép kormányra is kihat, de az is bajt okozhat, ha a jobbközép nagy vereséget mér a balközépre. Jelenleg

 

a hét régióból összesen egyben biztos a baloldali győzelem:

 

a Nápoly központú Campaniában az országosan is népszerű balközép Vincenzo de Lucát nem tudja megszorongatni a jobboldal. De Toszkánában – amit több, mint ötven éve a vörösök irányítanak – is nagyon szoros lesz a meccs. Nem kizárt, hogy a Salvini-féle Lega jelöltje, Susanna Ceccardi – aki mögött az egész jobboldal felállt – átveheti a régiót (jelenleg Ceccardi vezet), ami tényleg földindulással felérő eredmény lenne. Szoros még a küzdelem a Bari központú Appuliában is, ahol a balközép kevesebb, mint két százalékkal áll csak a jobbközép elött.

 

Két északolasz régióban azonban nem kérdés, hogy marad a jobboldali uralom. A Genova központú Liguriában a berlusconista Forza Italia minden valószínűség szerint meg tudja tartani utolsó régióelnöki posztját, ami azt is jelenti: a forza italiás Giovanni Toti ringbe szállhat az összolasz jobbközép vezetéséért is. Berlusconinak ez nem lenne ellenére, elvégre ő éppen azért nem vonult eddig vissza, mert a neofasiszta Giorgia Meloni vagy a populista Matteo Salvini helyett egy mérsékelt politikust akarna a jobbközép élére.

 

Azonban egy másik régióból is jöhet akár az utód. A Verona központú Venetóban (ide tartozik Velence is) Luca Zaia régióelnök

 

olyan győzelemre készülhet, ami már a régi belarusz választásokat idézi.

 

Az egykori Északi Ligához tartozó politikus akár a szavazatok 75 százalékát is megszerezheti, miközben a balközép jelöltje, Arturo Lorenzoni csak 16 százalékra számíthat.

 

A regionális választásokon a régióelnököt közvetlenül választják, a jelöltek mögött összeálló koalícióban azonban a polgárok a nekik leginkább tetsző listára szavazhatnak. Azaz Zaia győzelme egyrészről persze

 

nagy siker lenne az összolasz jobbközépnek, de közben háziverseny is zajlik a pártok között.

 

Mindezt az teszi sajátossá, hogy Zaia önálló listával indul el, ami az egykori Északi Liga (Venetoban: Lega Veneto) hagyományait viszi tovább. Önmagában az nem meglepő, ha egy régióelnök saját listát állít, ez korábbi választásokon is megfigyelhető volt, ugyanis így más szavazókat is be tud vonzani pártja támogatóin kívül. A mostani helyzetet az teszi érdekessé, hogy jelenleg van egyfajta rivalizálás Zaia és Salvini között.

 

Amint arról az Azonnali beszámolt: Matteo Salvini a nyáron új pártot alapított Salvini Ligája néven. Noha az országos ambícióihoz és újsütetű összolasz nacionalizmusához valóban jobban illik, hogy pártját már hivatalosan sem hívják „északinak“, ez az egykori Lega Nord politikusai közül nem mindenkinek tetszik. Az Északi Liga alapítója, Umberto Bossi a La Nuova Padania szeparatista napilapban egyenesen azzal vádolta meg Salvinit, hogy „a déliek szavazataiért eladta az északiakat“.

 

Luca Zaia, Veneto régióelnöke nem bírálta nyilvánosan Salvinit – de árulkodó, hogy a regionális választásokon a jobbközép Zaia-koalíción belül lesz neki egy saját, az északi ügyet képviselő listája Salvini formációja, a Forza Italia és a neofasiszták mellett. Márpedig a Zaia-koalíción belül maga

 

a Zaia-lista több, mint 10 százalékot verne Salvini új pártjára.

 

A felmérések szerint a „Zaia Presidente“ nevű lista 34 százalékot kapna, Salvini Ligája ezzel szemben csak 21 százalékot. (A neofasisztákat kilenc, a berlusconistákat pedig négy százalékra mérik.)

 

Luca Zaia már csak egy ciklusra maradhat a régió elnöke, mert az olasz törvények szerint két ciklusban van korlátozva a régióelnökség. Kevéssé elképzelhető, hogy a politikusnak tehát ne lennének Venetón is túlmutató tervei. Egy nagy győzelem óriási legitimitást adna neki, ráadásul azzal, hogy megveri Salvini listáját, a volt belügyminisztert is kicsit háttérbe szoríthatja. Ehhez látni kell, hogy Salvini Legájának jelenleg csak Toszkánában és a kicsi, franciaajkú Valle d´Aostában van esélye régióelnökséghez jutni, a többi helyen ugyanis a jobbközép koalícióból más pártok adják a jelöltet.

 

Zaia nem csak abban az értelemben képviseli a régi Északi Ligát, hogy megmaradt a regionalizmus mellett (bár a szeparatizmust ő sem képviseli), de Salvini populizmusával szemben Zaia azon régi Lega arca, amely korábban mindig is erős volt az északi régiókban, és

 

az ottani polgárság és vállalkozói rétegek pártjaként, amolyan „helyi CSU-ként” egyértelműen jobbközépre volt sorolható.

 

Zaia is hitelesebben törekedhet az összolasz jobbközép vezető szerepére, mint a túlságosan szélre sodródott Salvini. 75 százalékos népszerűsége – amit nem csak kiváló gazdaságpolitikájának, de a salvinista irányítású Lombardiával ellentétben sikeres járványkezelésének is köszönhet – nagyon erős legitimációt adhat neki, ha nem csak szűkebb pátriájában, de országosan is Salvini alternatívájaként akar fellépni.

 

NYITÓKÉP: Luca Zaia a velencei köztársaság zászlajával / Zaia Presidente, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás