+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 7. hétfő, 11:50
Szemtanú állítja: ismeretlenek az egyetlen Belaruszban maradt ellenzéki vezetőt, Maria Kolesnikovát hétfőn reggel egy kisbuszba tuszkolták, és elhajtottak vele.

Vasárnap újra tízezrek tüntettek Belaruszban Aljakszandr Lukasenka ellen – közülük 633-at őrizetbe vettek a hatóságok. Hétfőn reggel pedig a nemrég pártot is alapító Maria Kolesnikovát, a belarusz ellenzék egyik vezéralakját

 

ismeretlenek egy kisbuszba tuszkolták Minszkben – írja a TUT.by független belarusz portál egy szemtanúra hivatkozva.

 

Az Anasztázia nevű szemtanú beszámolója szerint a minszki Nemzeti Művészeti Múzeumnál látta Kolesnikovát, akit meg is akart szólítani, hogy köszönetet mondjon neki az ellenzékért végzett munkájáért. Ezt végül nem tette meg, ugyanakkor a múzeumtól nem messze megpillantott egy fekete kisbuszt, amely mellett elsétált, nem sokkal később pedig egy földre hulló telefon hangjára lett figyelmes, aztán toporzékolásra, és visszafordulva azt látta, hogy

 

civil ruhás, maszkos emberek a fekete kisbuszba tuszkolják Kolesnikovát, és elhajtanak vele.

 

„Egy férfi ezek közül még felvette a földről a telefont, majd elhajtottak” – mondta a szemtanú, majd hozzátette: ő nem mert felvételeket készíteni, mert túl közel állt az eseményekhez, és attól tartott, hogy őt is elrabolják. Mindez magyar idő szerint reggel hat óra körül történt.

 

„Maria telefonja kicsöng, de nem veszi fel” – mondta magyar idő szerint hétfőn 11 óra körül, tehát öt órával a feltételezett emberrablás után a TUT-nak Anton Rodnyenkov, a Koordinációs Tanács és Kolesnikova sajtófőnöke. Tudomása szerint az ellenzéki vezető egyedül intézte ügyeit Minszk belvárosában kora reggel, a Kolesnikovával történtekről pedig ő is az újságíróktól értesült.

 

Nem sokkal később aztán Rodnyenkovot is hiába keresték a belarusz újságírók: ő is elérhetetlen lett.

 

Több más ellenzéki sem tudja egymással felvenni a kapcsolatot

 

„Nem tudom, hol van Maria és Anton, nem érem el őket.

 

De ugyanígy nem tudom felvenni a kapcsolatot Koordinációs Tanács alelönkével, Makszim Bogrecovval és a főtitkárral, Ivan Kravcovval sem”

 

– mondta a TUT-nak Makszim Znak, aki szintén az ellenzéket összefogó Koordinációs Tanács tagja. A Tanácsot az ellenzéki vezetők hozták létre eredetileg azért, hogy Aljakszandr Lukasenka elnökkel tárgyalhassanak a békés átmenetről. 

 

Bogrecov később maga nyugtatta meg a közvéleményt, ő a hírek szerint jól van, és nem is érte semmiféle atrocitás. Kolesnikováról, Kravcovról és Rodnyekovról azonban továbbra sincs hír. A TUT szerint közben a belarusz belügyminisztérium állítja: nem tud őrizetbe vett ellenzéki vezetőkről. Ezt a portálnak később több más hatósági forrás és a Sputnik.by is megerősítette.

 

Kampányfőnökből Tihanovszkaja támogatója

 

Kolesnikova eredetileg annak a Viktar Babarikának lett volna a kampányfőnöke, akit a hatalom zavaros pénzügyeire hivatkozva nem engedett elindulni a választáson – hiába gyűjtött össze 300 ezernél is több aláírást, amiből még az ellenzékiekkel rendszerint nagyon szigorú választási bizottság is 165 ezret érvényesnek ismert el.

 

Csakhogy a vagyonnyilatkozatát megvizsgálva a választási bizottság arra jutott: a Belgazprombank korábbi vezérigazgatója 283 rubel, 43 kopejka visszatérítést, valamint 1263 dollár és öt eurócent banki betétből származó jövedelmét nem tüntette fel, így nem indulhat a választáson.

 

Hasonlóan járt Valerij Capkala is, igaz, nála „elég volt”, hogy a csapata által összegyűjtött 160 ezer aláírásból elvileg csak 75 ezer volt érvényes.

 

Ezért aztán hetekkel az augusztus 9-i választás előtt a Babarika kampányfőnökeként dolgozó Kolesnikova és Capkala felesége, Veronika is úgy döntött, Szvjatlana Tihanovszkaját támogatja Lukasenka ellen. Egyébként Tihanovszkaja szintén a férje helyett indult a választáson: őt még korábban, tüntetés szervezéséért tartóztatták le a belarusz hatóságok, miután kiderült, hogy neki is elnöki ambíciói vannak.

 

Kolesnikova nemrég alapított pártot

 

A választások óta Tihanovszkaja Litvániába menekült és Veronika Capkala sincs már Belaruszban. Az ellenzék három női vezetője közül tehát csak Kolesnikova maradt az országban.

 

Ő múlt héten jelentette be, hogy Vmesztye (Együtt) néven új pártot alapított, amellyel a 38 éves ellenzéki egyből tömeges sztrájkra szólított fel. Pártja megalakításakor Kolesnikova azt mondta: a Vmesztye lehet, amely kiutat mutat Belarusznak a társadalmi és gazdasági válságából.

 

NYITÓKÉP: Maria Kolesnikova belarusz ellenzéki vezető

FOTÓ: Östgruppen / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás