+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. szeptember 7. hétfő, 17:32
Szlovákiában egy, az Indexéhez nagyon hasonló ügy rántotta vissza a médiapiacot a szakadék széléről. Ha a távozó indexesek új projektje sikeres lesz, még itthon is épülhet minőségi magyar médiapiac.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

2014-et írunk. Jó, nem írunk, csak néhány percre; mondjuk bárcsak, hisz 2020-nál lényegében minden jobb. Szóval, 2014-et írunk. Már évek óta tartanak a kormány média elleni támadásai. A legnépszerűbb napilapot eközben egy, az egész médiapiacot behálózó gigacég veszi meg. Ha a lap elesik, a piacon alig marad már függetlennek tekinthető országos újság. A szerkesztőség körülbelül fele, plusz a vezetők felállnak, és eldöntik, hogy csinálnak egy új, nem gyanús befektetőktől, hanem az olvasóktól függő lapot.

 

2014-et írunk, de Szlovákiában. A fenti sztori nagyon röviden és zanzásítva a Denník N története.

 

Miután a Penta nevű, a szlovák Gorilla-ügyben is érintett cseh-szlovák befektetési gigacég bevásárolta magát Szlovákia egyik legnagyobb nyomtatott újságjába, és egyértelműen leglátogatottabb híroldalába, a Sme-be, rengetegen álltak fel a szerkesztőségből, és kezdtek el kigondolni egy új, immár előfizetéses alapon működő médiaprojektet, a Denník N-t. A Denník N fizetős lett, ugyanis – ahogyan a Politisnak (arra emlékszik még valaki?) Matúš Kostolný, a lap főszerkesztője is nyilatkozott – volt Szlovákiában úgy húszezer ember, aki hajlandó, és tud is online tartalomért fizetni.

 

Nem sok egy 5,5 milliós országhoz képest, de egy erős bázis, ahonnan el lehetett indulni, a határ pedig a csillagos ég. Azóta viszont a Denník N az ország egyik legbefolyásosabb lapjává vált, egy olyan lappá, amire érdemes előfizetni. És egyre többen teszik ezt meg, csengetik ki a lapért a havi 7 eurót, vagyis 2500 forintot: végeredményben ez azt jelenti, hogy a Denník N-olvasó napi 80 forintot fizet a híreiért. És mi a helyzet a Sme-vel? Köszönik, élnek és virulnak, továbbra is Szlovákia legnagyobb híroldala az övék, továbbra is függetlenek, főszerkesztőjükkel, Balogh Beátával podcastunkba készített interjúnkat pedig ide kattintva meg is hallgathatod a szlovákiai médiaviszonyokról.

 

Annyi történt, hogy azóta gombamód megszaporodtak a nem reklámból, hanem olvasói előfizetésekből élő oldalak Szlovákiában: akár a Denník N-re, akár a Sme-re, akár a .týždeň-re, akár az Aktualityre fizet elő a szlovák hírolvasó, garantáltan független és naprakész kontentet kap. Arról nem is beszélve, hogy Szlovákiában a média mint negyedik hatalmi ág nagyon is funkcionál: elvégre a 2018-as, gyalázatos újságírógyilkosság után többek között

 

a fent említett lapok göngyölítették fel olyan szinten a hatalommal összejátszó szlovák maffia ügyeit, hogy Robert Fico rendszere idén tavaszra teljesen összeomlott.

 

A szlovák média tehát a maga hasznára tudott fordítani egy alapvetően szomorú médiapiaci nyomulást, amivel végső soron legjobban a médiafogyasztók jártak. Hirtelen kinőtt a földből egy sor befolyásos és megbízható lap, amiért tényleg megéri pénzt adni. De nem hagyom a levegőben lógni az egész szlovák példát: természetesen mindezt az Index-ügy miatt írom.

 

Meggyőződésem ugyanis, hogy akár hősies kiállásnak, akár felesleges öngyilkosságnak tekintjük az Index szerkesztőségének ügyét, egyvalami biztos:

 

akármi is lesz az Index-ügyből, ez a magyar médiapiac egyik nagy lehetősége lehet, amivel a magyar hírolvasó jár jól.

 

El is mondom, hogy miért, de előbb ajánlónak szerepeljen itt két anyagunk: az egyik a múlt heti podcastunk, a Helyzet Balogh Ákos Gergellyel, az Index újdonsült főszerkesztő-helyettesével és Urbán Ágnessel, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával. A másik pedig a múlt péntek nagy híre, hogy a távozó indexesek Telex néven kezdtek új projektbe.

 

Tehát a Sme és a Denník N történetéhez kicsit hasonló sztori látszik itt kibontakozni, ahol a régi indexes stáb a lapra nehezedő, külső nyomást sejt, ezért felmond, és új újságot alapít. Eközben viszont az Index új menedzsmentje váltig hangoztatja, hogy nem lesznek ők új Origo, az Index az új vezetés és a szeptemberben bemutatott új stáb ellenére marad is független.

 

Lássuk tehát, mi sülhet ki mindebből

 

1. Mindkét projekt sikeres lesz. Ez lenne a legideálisabb forgatókönyv, ami hellyel-közzel Szlovákiában is lejátszódott, vagyis a Telex (Denník N) úgy lesz a magyar médiapiac meghatározó, mértékadó és önálló szereplője, hogy közben az Index (Sme) sem sorvad el. A magyar médiapiac egyik fele egységesen narancssárga, a másik fél viszont minél színesebb, annál jobb az olvasónak. Ha a Telex sikeres lesz, és emellett az Index olvasható és olvasott is marad, vagyis a két szereplő megfér egymás mellett a piacon, az olvasó jól jár.

 

2. A Telex sikeres lesz, az Index röhejessé/nem függetlenné válik. Sajnos ez az a verzió, ami – ha az újrainduló Index címlapjára ránézek – a legvalószínűbbnek látszik. Tibiatya szemlézésévelegyhetes Bayer-idézetekkelsértett szolgálati közleményekkel az Index nem sokáig lesz piacvezető. Többszázezer olvasó most szondázza, hogy érdemes-e még neki az életben Indexet olvasnia, és ha a lap ilyen saját anyagokat tud felmutatni az MTI-hírhalmaz mellett, akkor ezek az olvasók elvesznek. Ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen verzió ne lehetne áldásos hatással a magyar médiapiacra, de sokkal inkább a magyar médiafogyasztási szokásokra:

 

egy béna Index és egy jó, ám olvasói támogatásokból élő Telex megmutathatja, hogy a médiapiac jövője bizony az, hogy a jó tartalomért fizetni kell.

 

Az ingyenes tartalomfogyasztás az újságok pár évtizedes zsákutcája az internet korai éveiben, ami számos problémát felvet – a szerkesztőségekre nehezedő külső nyomástól a hirdetéstengeren át egészen a lapok mögött óhatatlanul feltűnő oligarchákig és gyanús háttéremberekig. Mindig sokkal ellenállóbb lesz a lap, ami a saját olvasóinak próbál megfelelni, és nem a tulajdonosoknak vagy háttérembereknek. Ha ennek a kultúráját pont a Telex tudja majd meghonosítani Magyarországon, a nyertes ismét a magyar nyilvánosság lesz.

 

3. A harmadik, nem valami eszményi forgatókönyv, hogy a Telex nem lesz sikeres, nem gyűjt elég pénzt, nem tud az eredeti tervek szerint elindulni.

 

Egy ilyen kudarc az egész magyar nyilvánosság kudarca lenne, ami csak azt mutatná meg, hogy a magyar hírolvasónak mindegy, honnan kapja a híreit.

 

Ezért szeretnélek biztatni: támogasd a Telexet, ezzel ugyanis nemcsak egy új Index mögé állsz be, hanem egy nyertes forgatókönyv mögé a magyar nyilvánosság számára. És ha teheted, támogasd a többi, olvasói támogatásból élő lapot is, vegyél JelentMagyar Hangot, fizess be az ÁtlátszóraDirekt36-ra, MércéreVálasz Online-ra, 444-re – ha kihagytam valakit, bocsánat.

 

Jön az orbánista Budapest TV

 

Közben még egy csodálatos dolog történik a magyar nyilvánossággal: a Pesti TV, a Pesti Srácok néven futó propagandaoldal nagy hájppal hamarosan induló tévéprojektje, ami úgy látszik, olyan fasza médiapiaci innováció, hogy rögtön bele is kerül a tévék alapcsomagjaiba. Az embernek persze vérmérséklettől függően sírni vagy legyinteni lenne kedve, hogy a közmédia, a Hír TV és a TV2 mellé kap egy egészen más állagú fost a képernyőjére, de miután belenéztem a Pesti TV előzeteseibe, ismétlem: ez az egyik legjobb dolog, ami a magyar nyilvánossággal történhetett.

 

Már nem azért, mert ennyire szuper lenne Vaszily Miklós új projektje, hanem mert ennél érzékletesebben még senki nem mutatta meg a magyar médiapiacon, hogy a szervilizmus és a tehetség mennyire kizárják egymást. Tényleg nem akarok szpojlerezni, nézzétek meg az új csatorna Facebook-oldalát, még az elmúlt 10 év médiapiaci rombolását figyelembe véve is biztosan állíthatom ugyanis, hogy

 

ilyen mélyre a magyar tévézésben a Budapest TV óta nem ment senki.

 

Lényegi különbséget aközött, hogy Gyurcsók József vagy Tihanyi Tamás távgyógyít egy stúdióból, vagy DJ Jeszy és Bede „polgáriértékrend" Zsolt heherésznek a saját vicceiken, tényleg nem látok.

 

Ezt a cikket és mást is már korábban megkapták a postaládájukba azok, akik feliratkoztak a Reggeli feketére, az Azonnali hírlevelére. Iratkozz fel te is! Ha Illés Gergőtől olvasnál még, ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás