+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 6. vasárnap, 12:22
De messze még a vége: ha minden jól megy, 2640-ig lehet hallgatni a művet Halberstadtban.
Az amerikai avantgárd zeneszersző, John Cage nem aprózta el: 639 év hosszúságú művet komponált a '80-as években ORGAN2/ASLSP címmel

 

– ebből utóbbi rövidítés az angol As slow as possible, vagyis az „Olyan lassú, amennyire csak lehetséges” beszédes címet jelöli.

 

Cage 79 éves korában, 1992-ben hunyt el, így már nem érte meg, hogy a németországi Halberstadt Szent Burkhardról elnevezett templomában 2001-ben elkezdjék játszani az ASLSP-t. A mű persze tényleg nem szokványos:

 

habár már 19 éve játsszák egy külön ehhez készített orgonán, ebből 18 hónap szünettel, hang nélkül telt – írja a BBC.
 

Utoljára 2013-ban váltott hangot, tehát hét évet kellett várni a következő ilyen eseményre. Ahogy a lenti videóból kiderül, nem is fért be minden érdeklődő a templomba, voltak, akik kivetítőn követték az alkalmat, amelyen egyébként  a hangváltást is nehezen lehet észrevenni.

 

 

A Deutschlandfunknak nyilatkozva Uwe Friedrich zenekritikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mű évszázadokán tervezett 2640-ig történő lejátszásához közösségi összefogás kell.

 

„Fenn kell tartani az épületet, amelyben helyet kapott egy kis múzeum és egy Cage-központ is. Ez szervez zenei kurzusokat, nemzetközi híre is van és sok követője, szóval nagyon lelkesek az ott dolgozók. Ez azonban pénzbe kerül, ezért mindenki azt reméli, lesznek külső támogatások” – mondta a kritikus.

 

Az ASLSP egyébként hamarosan szinte pörgőssé válik: a következő hangváltásra ugyanis csak 2022 február 5-ig kell várni.

 

NYITÓKÉP: A Szent Burkhard-templom Halberstadtban FOTÓ: Mazbln / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás