+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. szeptember 6. vasárnap, 12:22
De messze még a vége: ha minden jól megy, 2640-ig lehet hallgatni a művet Halberstadtban.
Az amerikai avantgárd zeneszersző, John Cage nem aprózta el: 639 év hosszúságú művet komponált a '80-as években ORGAN2/ASLSP címmel

 

– ebből utóbbi rövidítés az angol As slow as possible, vagyis az „Olyan lassú, amennyire csak lehetséges” beszédes címet jelöli.

 

Cage 79 éves korában, 1992-ben hunyt el, így már nem érte meg, hogy a németországi Halberstadt Szent Burkhardról elnevezett templomában 2001-ben elkezdjék játszani az ASLSP-t. A mű persze tényleg nem szokványos:

 

habár már 19 éve játsszák egy külön ehhez készített orgonán, ebből 18 hónap szünettel, hang nélkül telt – írja a BBC.
 

Utoljára 2013-ban váltott hangot, tehát hét évet kellett várni a következő ilyen eseményre. Ahogy a lenti videóból kiderül, nem is fért be minden érdeklődő a templomba, voltak, akik kivetítőn követték az alkalmat, amelyen egyébként  a hangváltást is nehezen lehet észrevenni.

 

 

A Deutschlandfunknak nyilatkozva Uwe Friedrich zenekritikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mű évszázadokán tervezett 2640-ig történő lejátszásához közösségi összefogás kell.

 

„Fenn kell tartani az épületet, amelyben helyet kapott egy kis múzeum és egy Cage-központ is. Ez szervez zenei kurzusokat, nemzetközi híre is van és sok követője, szóval nagyon lelkesek az ott dolgozók. Ez azonban pénzbe kerül, ezért mindenki azt reméli, lesznek külső támogatások” – mondta a kritikus.

 

Az ASLSP egyébként hamarosan szinte pörgőssé válik: a következő hangváltásra ugyanis csak 2022 február 5-ig kell várni.

 

NYITÓKÉP: A Szent Burkhard-templom Halberstadtban FOTÓ: Mazbln / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás