+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. szeptember 6. vasárnap, 09:00
Tamsyn Muir könyvének esztétikája gótikus, humora a legjobb értelemben véve fárasztó, története pedig a legjobb Agatha Christie-utánérzés, amit mostanában olvastam, csak brit arisztokraták helyett csontmágusokkal, mocskos szájú kardforgatókkal. Mit tud a tavalyi év egyik legizgalmasabb debütáló fantasyje?

Gyász: nem csak a világjárvány jött vissza, de most már biztos, hogy nagyobb könyves esemény nélkül maradunk 2020-ban. Persze virtuálisan lesz Könyvhét, de hát na. Szívás. Ami jó, hogy sok kiadó mégis úgy döntött, hogy ha már elkezdték előkészíteni a dolgot, akkor belevágnak: így aztán

 

meglehetősen erős felhozatallal futunk neki a szeptembernek fantasztikus fronton.

 

De tényleg. Muszáj felsorolnom, mielőtt rátérek a lényegre.

 

A Metropolis Mediánál jön a magyar származású Theodora Goss könyve, Az ​alkimista lányának különleges esete, ami a viktoriánus rémtörténetek női alakjait hozza össze egy bűnüldöző társaságba; az Agave nemcsak Susanna Clarke új regényével, a Piranesivel jön, de a többi között érkezik a magyar Brandon Hackett új űroperája, az Eldobható testek, illetve Nathan Ballingrud csodásan hátborzongató novelláskötete, a Szörnyvidék, amiből hamarosan sorozat lesz.

 

Ez már bőven elég lenne egy Könyvhétre, de közel sincs vége: Fumax mindeközben kihozza a Transmetropolitan című képregényt, ami egy őrült cyberpunk városban dolgozó őrült újságíróról szól, és imádom; kiadja újra Neal Stephenson Snow Crash című klasszikusát, és – most térünk rá a fő témára – jön náluk Tamsyn Muir trilógiájának első darabja, a Gideon, a kilencedik.

 

Ennek a könyvnek valami olyasmi volt kint a legtöbbször említett reklámszövege, hogy „leszbikus nekromanták az űrben”, ami viccesen hangzik gondolom, és a mostani trendekbe illeszkedik, de közel sem fedi a lényeget. Én most épp az angolul augusztus elején megjelent második kötetet olvasom (Harrow, the Ninth), ez alapján pedig el akarom mesélni, mitől remek Muir furcsa világa.

 

Szóval mit csinálnak ezek a leszbikus halálmágusok az űrben?

 

Gideon, a Kilencedik

 

Az új-zélandi Tamsyn Muir nevével Jonathan Strahan magyarul is megjelent 2016-os antológiájában találkoztam, és rögtön felírtam magamnak: A mélytenger menyasszonya című, Nebula-díjra jelölt, lovecrafti beütésű novellának nem is feltétlenül a története volt kiemelkedő, hanem a hangulata húzott be alaposan. Ez volt az oka annak, hogy mikor kiadója bejelentette, hogy egy leszbikus nekromantákról szóló trilógia érkezik tőle, ezt is felírtam magamnak. A leírás alapján ugyanis nem olyan sztoriról van szó, ami érdekelni szokott.

 

Adott egy naprendszer, amit a halottakkal kapcsolatos mágiát űző nekromanták (húsmágusok, lélekmágusok, csontmágusok) különböző bolygókon és űrállomásokon működő nemesi házai, és uralkodójuk, a Császár irányít. A halhatatlan Császárnak azonban tízezer év alatt elfogytak a közvetlenül alatta szolgáló, szintén halhatatlan nekromantái, így valamennyi ház örökösét halálos próbatételre szólította, hogy bizonyítsák tehetségüket.

 

 

A Kilencedik Ház mindig is kakukktojásnak számított: a Feltámadás nevű esemény hajnalán ők építették a sírboltot, ami a Császár egyetlen igaz ellenségét őrzi. Magukat is ide kellett volna eltemetniük, de ehelyett megalapították a tulajdonképen halottimádó szektaként értelmezhető Kilencedik Házat – ami azonban mára az összeomlás szélére került. Nagy tehát a tét az utolsó örökösnek, Harrowhark Nonagesimusnak, van azonban egy gond. A nemes nekromantáknak szükségük van egy lovagra a küldetéshez, a Kilencedik Ház lovagja azonban inkább elmenekül, marad tehát a Házba befogadott árva lánygyerek, a kardforgató Gideon Nav. 

 

Gideon és Harrowhark azonban – fogalmazzunk finoman – nincsenek jóban egymással. A magát katonának képező Gideon évek óta el akar szökni és csatlakozni a Császár hadseregéhez, és ki nem állhatja az örököst – ráadásul a Kilencedik Ház, illetve mindkét főszereplőnk története súlyos titkokat tartogat.

 

Ha elsőre nem tudod mindezt hová rakni, ne aggódj: Muir rögtön a közepébe dob minket, és az évek óta egymást zrikáló Harrow és Gideon kapcsolatán keresztül, bombasztikusan szórakoztató prózával dob bele minket a történetbe viszonylag kevés magyarázattal,

 

hogy aztán váratlanul a Tíz kicsi néger (új nevén: Mert többen nincsenek) űrjáró halálmágusokkal színesített verziójában kössünk ki.

 

A próbatétel során ugyanis elkezdenek sorban hullani a nemes házak örökösei és lovagjaik, így Harrow-nak és Gideonnak nem csak a saját kapcsolatukat és múltjukat kell megoldani/feltárni, de ki kell találniuk, kivel szövetkezhetnek annak érdekében, hogy túléljék a kalandot.

 

A folytatás pedig még jobb

 

Miközben Muir trilógiájának egész világa a sötét mágia köré épül, tele van csontvázakkal, szellemekkel és hullákkal, a könyv hangvétele ettől teljesen elrugaszkodik: Gideon narrációja az első oldalaktól kezdve elég viccesen tárja elénk először a halottimádó szekta siralmas világát, ahol felnőtt, aztán pedig a kialakuló izgalmas krimit.

 

Ezért is mondom: oké, leszbikus nekromanták az űrben. Valóban vannak közöttük leszbikusok, de ez majdhogynem mellékes, valóban nekromanták, és valóban vannak az űrben is, de ez a könyv legalább három másik okból kötelező olvasmány az elmúlt évek Hugo-díjra jelölt regényterméséből.

 

Ez a hármas kombináció: a sötét mágiára alapozott világ, az ezt humorral elénk táró Gideon és a körülöttük kibontakozó whodunit jellegű történet az izgalmas mellékkarakterekkel pedig olyan drámáig visz el minket a könyv utolsó oldalaira, amire nem is számítunk. Mindeközben pedig folyamatosan egyre több kérdés merül fel erről a furcsa, nekromanták által uralt világról, amire itt még csak kevés választ kapunk, de a következő kötetből egyre több mindent össze tudunk rakni.

 

Angolul augusztusban jelent meg a folytatás, a Harrow the Ninth, amiről nyilván nehéz spoilermentesen nyilatkozni, de a helyzet az, hogy az általam mostanában olvasott trilógiák közül talán ez az egyik legjobb második kötet, ami elém került. A második kötetek általában mostohagyerekek, amelyeknek valami érdekes dologgal össze kell kötnie egy sztori felütését és a végét, de jelentem, Tamsyn Muir merész narratív megoldásokkal remekül abszolválta a feladatot.

 

Én remélem, hogy a könyv sikeres lesz itthon is, és a kiadó végigmegy a trilógiával, de a Gideon, a Kilencedik egyébként önálló kötetként is teljesen megállja a helyét. Végül ne feledjétek: Könyvhét fizikailag ugyan nem lesz, de a kiadók gőzerővel dolgoznak tovább, szóval ha tehetitek, vegyetek könyveket!

 

Olvasnál valami jót? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás