+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 5. szombat, 16:00
Hétezer-nyolcszáz zsidó kimentését engedélyezték neki a főnökei, ő ezt hétezer-nyolcszáz családdá kerekítette fel: a svájci nagykövetségen dolgozó Carl Lutz több tízezer zsidót mentett meg Budapesten a második világháború évei alatt. Végigsétáltuk az itteni tevékenykedésének fontosabb helyszíneit. Fotók!

CARL LUTZ SVÁJCI DIPLOMATA EDDIG KEVÉSBÉ ÁLLT A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN, MINT PÉLDÁUL A SVÉD RAOUL WALLENBERG, HOLOTT LUTZ NEVÉHEZ IS TÖBB EZER BUDAPESTI ZSIDÓ MEGMENTÉSE KÖTHETŐ.

 

A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ALATT A SEMLEGES SVÁJC KÖZVETÍTETT A HARCOLÓ FELEK KÖZÖTT. PALESZTINÁBAN, AMI AKKOR BRIT MANDÁTUMTERÜLET VOLT, PÉLDÁUL A SVÁJCI KÖVETSÉG KÉPVISELTE AZ OTTANI NÉMET ÁLLAMPOLGÁROKAT.

 

LUTZ A PALESZTINAI TARTÓZKODÁSA KÖZBEN ALAPOZTA MEG MAGYARORSZÁGI ZSIDÓMENTŐ TEVÉKENYSÉGÉT. 1942-ES BUDAPESTI KINEVEZÉSE UTÁN SZÍVESSÉGET KÉRHETETT A NÉMETEKTŐL, MIVEL AZOK TARTOZTAK NEKI A PALESZTINAI KÉPVISELETÉRT CSERÉBE. ÍGY TUDTA ELÉRNI AZT, HOGY TÖBBEZER ZSIDÓNAK ÚTLEVELET ÁLLÍTHASSON KI.

 

CARL LUTZ SZTORIJA ÖSSZEFONÓDIK A VÉDETT HÁZAKÉVAL. EZEK OLYAN FŐVÁROSI INGATLANOK VOLTAK, AMELYEKET EGY-EGY SEMLEGES NAGYKÖVETSÉG MEGVÁSÁROLT, KITŰZTE ODA SAJÁT ZÁSZLÓJÁT, ÍGY TERÜLETENKÍVÜLISÉGET ÉLVEZTEK. A MAGYAR SZERVEK IDE ELVILEG NEM MEHETTEK BE AZ ÁLLAM BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL.

 

CARL LUTZ NEMCSAK DIPLOMATA, HANEM FÉNYKÉPÉSZ IS VOLT. A BUDAPESTI ISMERETTERJESZTŐ SÉTÁKAT SZERVEZŐ HOSSZÚLÉPÉS ÁLTAL AZ ITTENI TEVÉKENYSÉGÉRŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT SÉTÁJÁN AZ ÁLTALA KÉSZÍTETT FOTÓKBÓL IS SZEMLÉZHETTÜNK. EZEN A KÉPEN LUTZ A BUDAPESTI KINEVEZÉSE UTÁN STRANDOL NAPSZEMÜVEGBEN.

 

LUTZ A SVÁJCI FELETTESEI UTASÍTÁSAIVAL SZEMBEN SZERVEZTE MEG A BUDAPESTI ZSIDÓK MENTÉSÉT. KIDERÜLT PÉLDÁUL, HOGY A SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG CSAK HÉTEZER-NYOLCSZÁZ SZEMÉLY KIMENTÉSÉT VÁLLALTA, EZT A SZÁMOT LUTZ HÉTEZER-NYOLCSZÁZ CSALÁDDÁ ALAKÍTOTTA ÁT. FOTÓ: FORTEPAN / ARCHIV FÜR ZEITGESCHICHTE ETH ZÜRICH / AGNES HIRSCHI

 

PETER BURKHARD, SVÁJC MAYGARORSZÁGI NAGYKÖVETE ÉPPEN AZ EGYIK VÉDETT HÁZ KORABELI FOTÓJÁT NÉZI. A SÉTÁT A SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG FINANSZÍROZTA.

 

AZ ÚJLIPÓTVÁROSI NEMZETKÖZI ZSIDÓ GETTÓ EGYIK VÉDETT HÁZA ARCHÍV FELVÉTELEN.

 

UGYANAZ A HELYSZÍN MA. A NEMZETKÖZI GETTÓ – ELLENTÉTBEN A DOHÁNY UTCAI MAGYAR GETTÓVAL – NEM VOLT FALLAL KÖRBEKERÍTVE, ÉS A MAGYAR ÁLLAM SZERVEI SE LÉPHETTEK BE. AZ 1944. OKTÓBERI NYILAS PUCCS UTÁN VISZONT INNEN IS TÖBB ZSIDÓT ELHURCOLTAK ÉS A DUNÁBA LŐTTEK.

 

CARL LUTZ TEVÉKENYSÉGÉNEK MÁSIK SZÍNHELYE AZ ÜVEGHÁZ VOLT, IFJ. WEISS GYULA ÜVEGKERESKEDÉSÉNEK ÜZLETHÁZA. A NYILAS PUCCS UTÁN A RAKTÁRAKAT ÉS IRODÁKAT LAKÁSRA ALKALMASRA ALAKÍTOTTÁK ÁT, ÉS SOK BUDAPESTI ZSIDÓ ZSÚFOLÓDOTT BE, ITT VÁRVA KI A FELSZABADULÁST.

 

EZEKBEN A RAKTÁRAKBAN ÉS IRODÁKBAN HÚZTA MEG MAGÁT SZÁMTALAN ZSIDÓ. CARL LUTZ BUDAPESTESTEN MARADT A NYILAS PUCCS UTÁN IS. ITT VÉSZELTE ÁT BUDAPEST OSTROMÁT, MAJD TÖBB ORSZÁGOT ÉRINTVE JUTOTT VISSZA SVÁJCBA.

 

A SÉTA A SZABADSÁG-TÉREN, AZ AMERIKAI NAGYKÖVETSÉG ELŐTT ÉR VÉGET. CARL LUTZOT FELETTESEI SVÁJCBA VALÓ VISSZATÉRÉSE UTÁN MEGROVÁSBAN RÉSZESÍTETTÉK, MIVEL TÚLLÉPTE DIPLOMÁCIAI HATÁSKÖRÉT. 1964-BEN VÉGÜL A YAD VASHEM A VILÁG IGAZA KITÜNTETÉST ADOMÁNYOZTA NEKI.

 

NYITÓKÉP: Carl Lutz budapesti irodájában, 1943-ban. Fortepan / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás