+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 5. szombat, 16:00
Hétezer-nyolcszáz zsidó kimentését engedélyezték neki a főnökei, ő ezt hétezer-nyolcszáz családdá kerekítette fel: a svájci nagykövetségen dolgozó Carl Lutz több tízezer zsidót mentett meg Budapesten a második világháború évei alatt. Végigsétáltuk az itteni tevékenykedésének fontosabb helyszíneit. Fotók!

CARL LUTZ SVÁJCI DIPLOMATA EDDIG KEVÉSBÉ ÁLLT A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN, MINT PÉLDÁUL A SVÉD RAOUL WALLENBERG, HOLOTT LUTZ NEVÉHEZ IS TÖBB EZER BUDAPESTI ZSIDÓ MEGMENTÉSE KÖTHETŐ.

 

A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ALATT A SEMLEGES SVÁJC KÖZVETÍTETT A HARCOLÓ FELEK KÖZÖTT. PALESZTINÁBAN, AMI AKKOR BRIT MANDÁTUMTERÜLET VOLT, PÉLDÁUL A SVÁJCI KÖVETSÉG KÉPVISELTE AZ OTTANI NÉMET ÁLLAMPOLGÁROKAT.

 

LUTZ A PALESZTINAI TARTÓZKODÁSA KÖZBEN ALAPOZTA MEG MAGYARORSZÁGI ZSIDÓMENTŐ TEVÉKENYSÉGÉT. 1942-ES BUDAPESTI KINEVEZÉSE UTÁN SZÍVESSÉGET KÉRHETETT A NÉMETEKTŐL, MIVEL AZOK TARTOZTAK NEKI A PALESZTINAI KÉPVISELETÉRT CSERÉBE. ÍGY TUDTA ELÉRNI AZT, HOGY TÖBBEZER ZSIDÓNAK ÚTLEVELET ÁLLÍTHASSON KI.

 

CARL LUTZ SZTORIJA ÖSSZEFONÓDIK A VÉDETT HÁZAKÉVAL. EZEK OLYAN FŐVÁROSI INGATLANOK VOLTAK, AMELYEKET EGY-EGY SEMLEGES NAGYKÖVETSÉG MEGVÁSÁROLT, KITŰZTE ODA SAJÁT ZÁSZLÓJÁT, ÍGY TERÜLETENKÍVÜLISÉGET ÉLVEZTEK. A MAGYAR SZERVEK IDE ELVILEG NEM MEHETTEK BE AZ ÁLLAM BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL.

 

CARL LUTZ NEMCSAK DIPLOMATA, HANEM FÉNYKÉPÉSZ IS VOLT. A BUDAPESTI ISMERETTERJESZTŐ SÉTÁKAT SZERVEZŐ HOSSZÚLÉPÉS ÁLTAL AZ ITTENI TEVÉKENYSÉGÉRŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT SÉTÁJÁN AZ ÁLTALA KÉSZÍTETT FOTÓKBÓL IS SZEMLÉZHETTÜNK. EZEN A KÉPEN LUTZ A BUDAPESTI KINEVEZÉSE UTÁN STRANDOL NAPSZEMÜVEGBEN.

 

LUTZ A SVÁJCI FELETTESEI UTASÍTÁSAIVAL SZEMBEN SZERVEZTE MEG A BUDAPESTI ZSIDÓK MENTÉSÉT. KIDERÜLT PÉLDÁUL, HOGY A SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG CSAK HÉTEZER-NYOLCSZÁZ SZEMÉLY KIMENTÉSÉT VÁLLALTA, EZT A SZÁMOT LUTZ HÉTEZER-NYOLCSZÁZ CSALÁDDÁ ALAKÍTOTTA ÁT. FOTÓ: FORTEPAN / ARCHIV FÜR ZEITGESCHICHTE ETH ZÜRICH / AGNES HIRSCHI

 

PETER BURKHARD, SVÁJC MAYGARORSZÁGI NAGYKÖVETE ÉPPEN AZ EGYIK VÉDETT HÁZ KORABELI FOTÓJÁT NÉZI. A SÉTÁT A SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG FINANSZÍROZTA.

 

AZ ÚJLIPÓTVÁROSI NEMZETKÖZI ZSIDÓ GETTÓ EGYIK VÉDETT HÁZA ARCHÍV FELVÉTELEN.

 

UGYANAZ A HELYSZÍN MA. A NEMZETKÖZI GETTÓ – ELLENTÉTBEN A DOHÁNY UTCAI MAGYAR GETTÓVAL – NEM VOLT FALLAL KÖRBEKERÍTVE, ÉS A MAGYAR ÁLLAM SZERVEI SE LÉPHETTEK BE. AZ 1944. OKTÓBERI NYILAS PUCCS UTÁN VISZONT INNEN IS TÖBB ZSIDÓT ELHURCOLTAK ÉS A DUNÁBA LŐTTEK.

 

CARL LUTZ TEVÉKENYSÉGÉNEK MÁSIK SZÍNHELYE AZ ÜVEGHÁZ VOLT, IFJ. WEISS GYULA ÜVEGKERESKEDÉSÉNEK ÜZLETHÁZA. A NYILAS PUCCS UTÁN A RAKTÁRAKAT ÉS IRODÁKAT LAKÁSRA ALKALMASRA ALAKÍTOTTÁK ÁT, ÉS SOK BUDAPESTI ZSIDÓ ZSÚFOLÓDOTT BE, ITT VÁRVA KI A FELSZABADULÁST.

 

EZEKBEN A RAKTÁRAKBAN ÉS IRODÁKBAN HÚZTA MEG MAGÁT SZÁMTALAN ZSIDÓ. CARL LUTZ BUDAPESTESTEN MARADT A NYILAS PUCCS UTÁN IS. ITT VÉSZELTE ÁT BUDAPEST OSTROMÁT, MAJD TÖBB ORSZÁGOT ÉRINTVE JUTOTT VISSZA SVÁJCBA.

 

A SÉTA A SZABADSÁG-TÉREN, AZ AMERIKAI NAGYKÖVETSÉG ELŐTT ÉR VÉGET. CARL LUTZOT FELETTESEI SVÁJCBA VALÓ VISSZATÉRÉSE UTÁN MEGROVÁSBAN RÉSZESÍTETTÉK, MIVEL TÚLLÉPTE DIPLOMÁCIAI HATÁSKÖRÉT. 1964-BEN VÉGÜL A YAD VASHEM A VILÁG IGAZA KITÜNTETÉST ADOMÁNYOZTA NEKI.

 

NYITÓKÉP: Carl Lutz budapesti irodájában, 1943-ban. Fortepan / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás