+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. szeptember 3. csütörtök, 19:28
A helyi rendőrség követte és fotózott egy ellenzéki polgármesterjelöltet Bukarestben. Az országos rendőrfőkapitányról videó került elő, amin a bukaresti alvilággal egyeztetett. A lökdösődések, lejáratások és a melegpropagandistának öltözött álaktivisták szinte eltörpülnek a rendőrök ügyei mellett.

Szeptember 27-én helyhatósági választásokra készül Románia, az önkormányzati kampányból pedig nem hiányozhatnak a botrányok sem. Már a kampány első napján előfordultak lökdösődések a jelöltek között, beindultak az ilyenkor szokásos lejáratások is. Felütésnek a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) provokatőrei beöltöztek a kihívó liberális-technokrata párt önkénteseinek, és hiányos öltözetben melegpropagandistának adták ki magukat. Kedden azonban új szintre lépett a pártok közötti verseny.

 

Mint az Azonnalin beszámoltunk róla, Bukarestben a jobbközép pártok egyezséget kötöttek, hogy támogatják a független Nicușor Dan indulását a jelenlegi polgármester, a szociáldemokrata Gabriela Firea ellen. A kormányzó Nemzeti Liberális Párt megegyezett a technokrata-liberális USRPLUS-szal, hogy Bukarest 6 kerületében 3-3 jelöltet indítanak a nacionalista-posztkommunista PSD polgármestereivel szemben.

 

Clotilde Armand, az USRPLUS elnökségének tagja feljelentést tett a Terrorizmust és Szervezett Bűnözést Vizsgáló Különleges Ügyészségen (DIICOT), mivel azt észlelte, hogy

 

a jelenlegi kerületi polgármester a helyi rendőrséget használja arra, hogy megfigyelje őt.

 

Romániában ugyanis az önkormányzatok is létrehozhatnak helyi rendőrségeket, amelyek vagy az állami rendőrséggel együtt, vagy pedig önmagukban felügyelik egy-egy település biztonságát. A helyi rendőrséget létrehozó törvény szerint ezeknek a szerveknek együtt kell működniük az állami rendőrséggel, csendőrséggel, határőrséggel, és ezen szervek parancsát kötelesek követni is.

 

A liberális elnökségi tag Armand szerint elfogadhatatlan, hogy a regnáló polgármester politikai célokra és megfélemlítésre használja fel az önkormányzat alá tartozó helyi rendőrséget.

 

Az esetet követően az USRPLUS rögtön közleményt is adott ki, amelyben elítélték a szocdem polgármesterek gyakorlatát: szerintük

 

a bukaresti közigazgatás a „helyi rendőrséget a polgármesterek biztonsági szolgálatává” züllesztette.

 

A közleményben arra is rámutanak, hogy a helyi rendőrség már számos alkalommal bizonyította politikai alárendeltségét. Hozzátették, hogy megválasztásuk esetén meg fogják szüntetni a helyi rendőrségeket, mivel azok a szocdem polgármesterek érdekeit, és nem az állampolgárokat szolgálják. A liberális-technokraták a helyi rendőrséget létrehozó törvényt is eltörölnék, mivel szerintük ezek a rendőrségek nagyon könnyen a megválaszott polgármesterek eszközévé válhatnak. Helyette az állami rendőrség keretében hoznának létre egy, a közrendet helyben fenntartó szervet, amelyet a helyi rendőrség tagjaiból toboroznának.

 

Mivel az országos rendőrség sem mentes a politika befolyásától, illetve a nepotizmus és a korrupció is jelen van, jó eséllyel ez az intézkedés sem oldana meg semmit. Csupán annyit jelentene, hogy a helyi rendőrségek betagozódnának az állami rendőrségbe. A román rendőrség körüli korrupció annyira súlyos, hogy az országos rendőrfőkapitány kedd éjszaka benyújtotta lemondását, mivel nyilvánosságra került egy olyan felvétel augusztus elejéről, amelyen éjszaka tárgyal a bukaresti alvilágot uraló egyik klán képviselőjével.

 

NYITÓKÉP: Dickelbears / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint az éttermeknek be kell zárniuk.

A jelenlegi válság más mint a többi, a megoldás pedig a hitelezés felpörgetése bankoknak nyújtott állami segítséggel. A Spiegel Carmen Reinharttal, a világbank alelnökével készített interjút.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint Kecskemét gócponttá vált, azonban ezt semmilyen nyilvános adat nem tudja alátámasztani. Megkérdeztük a hivataltól, hogy mi alapján nyilvánították a várost gócponttá.

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet beleszólni.

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás