+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. szeptember 3. csütörtök, 18:17
Szerdán kezdődött a per a Charlie Hebdót érintő 2015-ös terrorcselekmény vádlottjai ellen. Az újság a héten ismét kinyomtatta azon iszlámkritikus karikatúrákat, amelyek miatt több, mint öt éve megtámadták őket. A felmérések szerint a francia fiatalok 5 százaléka egyenesen üdvözli az iszlamista terrort.

2015. január hetedikén támadás érte a Charlie Hebdo francia szatirikus újság párizsi szerkesztőségét:

 

a két csuklyás támadó tíz újságírót és további két rendőrt megölt,

 

többeket pedig megsebesítettek. Franciaország talán legismertebb karikatúristája, a „Charb“ művésznéven alkotó Stéphane Charbonier is meghalt – ő volt egyben az újság kiadója is.

 

A támadást az Al-Kaida jemeni szárnya vállalta magára – indokként pedig a közismerten laicista újság korábbi címlapjait jelölték meg, amik az iszlám vallást és Mohamed prófétát figurázták ki. A Charlie Hebdo

 

rendszeresen teszi a keresztények és zsidók jelképeit is nevetség tárgyává, azonban tiltakozás mindig csak a muzulmánok részéről érkezik.

 

A támadás hetén a lap címlapján Michel Houellebecq író szerepelt karikírozva. Houellebecqnek akkor jelent meg Behódolás című regénye, amelyben a 2022-es francia elnökválasztásokat a szélsőjobboldal ellenében megnyerő iszlamistákról írt.

 

Már a mészárlás napján tudni lehetett, kik a tettesek: egy algériai származású, de már Párizsban született testvérpárt azonosított a rendőrség. Két napig tartó üldözés után – aminek során egy zsidó élelmiszorboltot is megtámadott a Kouachi-testvérpár – egy Párizs melletti nyomdában barikádozták el magukat. A rendőrség végül mindkettőjüket megölte, így a tényleges tettesek ellen nem lehetett vádat emelni.

 

MÁR 2012-BEN AZ ISZLÁMON ÉS A ZSIDÓ VALLÁSON EGYÜTTESEN GÚNYOLÓDOTT A CHARLIE, „ÉRINTHETETLENNEK” NEVEZVE ŐKET. FOTÓ: CHARLIE HEBDO / FB

 

Öt és fél évvel késöbb elindult a bírósági per

 

Azt sejteni lehetett, hogy a testvérek nem egyedül hajtották végre a terrortámadást, így további tettesek és esetleges segítőik ellen is elindult a nyomozás. Ennek eredményeképpen

 

szerdán 14 vádlottat állítottak bíróság elé,

 

így a támadás után több, mint öt és fél évvel megnyílt a lehetőség arra, hogy a gyilkosságokat ténylegesen végrehajtó testvérpár segítőit elítélhessék. A bíróság előtt szerdán tizenegyen jelentek meg, három további vádlott ugyanis szökésben van, ellenük nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

 

A tárgyalást eredetileg májusra tűzték ki, de akkor a kínai koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Franciaországot 2015-ben és 2016-ban több iszlamista terrortámadás is érte – a  szerdán megkezdődött per az első, amelyben ezek közül bármelyik bírósági szakaszba jutott. Az ügyészség valamennyi vádlottra életfogytiglani szabadságvesztést kért.

 

A lap rajzokkal illusztrált beszámolója szerint a vádlottak egy üvegkalitkában szájmaszkban, fejüket eltakarva ülték végig az első tárgyalási napot.

 

A Charlie Hebdo dolgozóit a 2015 januári támadás nem tudta megfélemlíteni: a hetilap, amely azon a januári napon legtöbb karikaturistáját elvesztette, egy megújult szerkesztői csapattal folytatta a laicizmus és a szekularizmus melletti kiállást – az elmúlt években is többször támadták be az iszlám vallást és annak jelképeit.

 

Az elkötelezettségüket mutatja, hogy

 

a szerdai tárgyalásra megjelent új számukban újraközöltek számos olyan Mohamed-karikatúrát, amikért kollégáiknak meg kellett halniuk.

 

A HÉTEN A CHARLIE HEBDO TÖBB MUZULMÁNELLENES KARIKATÚRÁJÁT IS ÚJRA LEKÖZÖLTE A CÍMLAPJÁN, A FELIRAT (A HALÁLESETEKRE UTALVA): „MINDEZT MINDEZÉRT”. FOTÓ: CHARLIE / FB

 

Az újság amúgy a baloldallal is többször vitába keveredett, mert a szerkesztőség úgy látja: a baloldal az iszlámnak sokkal több mindent elnéz, mint más vallásoknak. Az újság idén februárban például azt tartotta problematikusnak, hogy amikor muzulmánok „szemét franciának“ neveztek egy iszlámkritikus francia fiatal bloggerlányt, a baloldal nem kelt a megtámadott lány védelmére.

 

A tizenévesek harmada eleve a terror pártján van

 

Eközben az Ifop közvéleménykutató cég arra volt kiváncsi, miként reagál a francia társadalom általában a blaszférmiára (azaz a vallási jelképek, tanok betámadására), amiről Emmanuel Macron elnök azt mondta: minden franciának joga van hozzá. Az eredményt sokan a laicista állam kudarcának tartják, ugyanis

 

a muzulmánok 69 százaléka szerint „hibázott“ a Charlie Hebdo, amikor iszlámellenes karikatúrákat közölt,

 

és még ennél is többen (73 százaléknyian) mondták azt a muzulmánok közül, hogy „megértik“ a lap elleni felháborodást. A katolikusok között 55 százalék ez az arány.

 

A társadalmi hangulatot azonban talán még jobban mutatja, hogy a 25 évesnél fiatalabb franciák közül (vallástól függetlenül) 47 százalék nem ért egyet a Charlie Hebdoval.

 

2018-BAN A LAP EGYIK KARIKTÚRÁJA AZ ISZLÁM TERRORIZMUSRA ÍGY REAGÁLT: „NEKIK FEGYVERÜK VAN, DE NEM ÉRDEKEL MINKET, NEKÜNK PEZSGŐNK VAN“. A KARIKATÚRÁN A LUKACSOSRA LŐTT EMBERBŐL ÉPPEN FOLYIK KI A PEZSGŐ, AMIT ISZIK. FOTÓ: CHARLIE / FB

 

A kérdésre, hogy a terrortámadást elítélik-e, természetesen hatalmas többségben jött igenlő válasz – bár a muzulmánok között 13 százaléknyian „semlegesnek” nyilvánították magukat a kérdésben, öt százalékuk pedig egyenesen üdvözölte az újságírók 2015-ös legyilkolását.

 

Sokakat azonban nem is a muzulmánok véleménye lepett meg (elvégre az öt szazalékos egyetértés mellett tényleg a nagy többség elutasítja a támadásokat), hanem

 

a fiatalok közönye, sőt, nyílt terrorpártisága:

 

a 15 és 17 évesek harmada nem ítélte el az öt évvel ezelőtti gyilkosságokat.

 

NYITÓKÉP: A Charlie Hebdo 2018-ban címlapján gunyorosan üdvözli a dzsihadistákat / Charlie, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás