+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. szeptember 2. szerda, 10:57
A rezsim folyamatos internetlekapcsolásai miatt főként Ukrajnába és Lengyelországba teszik át székhelyüket.

Az augusztus 9-i elcsalt belarusz elnökválasztást követően újabb fordulóponthoz érkezett Európa utolsó diktatúrája. A korábbi munkástüntetések mellett, az ország egyre gyarapodó IT-szektorának is elege lett Aljakszandr Lukasenka elnökből, írja a Politico. Tizenkét belarusz IT-cég költözése éppen folyamatban van, ötvenkilenc cég már elköltözött, és további 112 cég keresi a költözés lehetőségét, tudósít a dev.by. Úgy tudni, főleg Lengyelországot és Ukrajnát nézték ki maguknak az IT-sek.

 

Mint ahogy általában más foglalkozási rétegekkel, az IT-iparban dolgozókkal is létezett egy hallgatólagos megegyezés Lukasenka uralma alatt.

 

Ha nem foglalkoztak politikai kérdésekkel, akkor Lukasenka hagyta őket békésen dolgozni.

 

Sőt, az ország technológiai szektora az egyik legnagyobb volt Kelet-Európában. A belarusz IT-szektor adókedvezményeket élvezett és jelentősen hozzájárult az ország iparának a modernizáláshoz. Lukasenka tervei közé tartozott, hogy az országból tech-nagyhatalmat hoz létre.

 

Ez az állapot megváltozott az augusztusi elnökválasztásokat követően. A hivatalosan a regnáló Lukasenka által 80 százalékkal megnyert, de valójában elcsalt választások után mintegy háromszáz IT-cég igazgatója fenyegette meg az ország vezetését, hogy elköltöztetik cégeiket az országból, ha a tüntetések brutális szétverése folytatódik. A közzétett nyílt levélben egyúttal új választások kiírását követelték Lukasenkatól.

 

A cégek közül nemcsak nyugati nagy cégek leányvállalatai, hanem belarusz, az elnökhöz korábban lojális cégek képviselői is felemelték a szavukat. Ilyen volt például az EPAM, és annak igazgatója, Arkadij Dobkin is. Ennek a cégnek a munkatársai odáig mentek az elnökválasztáson közös ellenzéki jelöltként indult Szvjatlana Tihanovszkaja támogatásában, hogy egy alternatív szavazatszámláló szoftvert is létrehoztak, amellyel azt akarták bebizonyítani, hogy Aljakszandr Lukasenka mégsem szerzett 80 százalékot a választásokon.

 

Az IT-szektor elköltözésének másik fontos oka a tüntetések szétverése mellett a folyamatos belső instabilitás, valamint a dolgozóik biztonságának hiánya is.

 

Az internet rendszeres lekapcsolása gátolja az IT-szektor működését.

 

Ráadásul több cég munkatársát (például a Viber két programozóját) a tüntetések során – amelyen belarusz civilekként vettek részt – letartóztatták és megverték.

 

NYITÓKÉP: Aljakszandr Lukasenka egy céges eseményen. Serge Serebro / Solvay Student Review

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hétfőtől egy hónapon át minden étteremnek, boltnak, bárnak este 6-kor be kell zárnia.

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás