+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. szeptember 2. szerda, 09:03
Dehogy fogunk itt tesztelgetni meg kontaktokat kutatni, egyszerűbb, ha otthon maradsz szépen a seggeden, különben is, minek mentél külföldre.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Vége a nyárnak, és hirtelen beköszöntött az újabb koronavíruspara meg a határlezárási mánia. Utóbbit egy satus hasonlattal lengette be doktor miniszterelnök úr, ami azért szerencsére költői túlzás volt: kifelé hál’ Istennek továbbra is lehet utazni, a külföldiek hangosan kihirdetett beutazási tilalma alól is van egy csomó kivétel (pláne, ha nem a hanyatló nyugatról, hanem privilegizált V4-ektől jönne valaki turistáskodni), a hazatérni vágyó magyaroknak pedig mostantól kéthetes karanténnal kedveskedik az állam.

 

Mi ez a satuhoz, vagy Észak-Koreához képest? Nincs is itt igazi diktatúra – van viszont csak simán hülyeség és következetlenség, ahogy azt koronavírus-ügyben (is) megszokhattuk.

 

Ha a magyar kormány néhanapján ki is tudja ötleni a viszonylag normális és árnyalt megoldását egy problémának, azt hamar sikerül rövid úton tönkrevágni. Ez történt az országok koronavírus szempontjából történő zöld-sárga-piros besorolásával is, ami – bár volt benne egy-két furcsa és megmagyarázhatatlannak tűnő konkrét besorolás – alapvetően egy ésszerű rendszer lehetett volna.

 

De ez csak addig tartott, ameddig hagyni kellett a népet (és a jachtozós haverokat) nyaralni, az ősz beköszöntével viszont végérvényesen visszajönnek a megszokott hétköznapok és az emberek értelmetlen szívatása.

 

Szeptember elsejétől elvileg minden magyart, aki külföldről hazajön, bevágnak egy alapjáraton 14 napos hatósági karanténba, ahonnan csak úgy lehet előbb szabadulni, ha már itthon (vagyis a karanténban) megcsináltatsz két koronavírus-tesztet és mindkettő negatív lesz.

 

Szép dolog, hogy ennyire meg akar védeni a külföldről behurcolt fertőzésektől bennünket a jóságos kormányunk, de azért a dolog mégis felvet néhány kérdést.

 

+ Hogy van az, hogy miközben az igazolt és önként jelentkező kontaktszemélyeket telefonon elküldik a búsba, majd több napos késéssel karanténozzák és végül két hét elteltével tesztelik, amikor már úgyis mindegy (munkatársunk kafkai története erről itt olvasható); addig a külföldről érkezők náluk annyival gyanúsabbnak minősülnek, hogy rögtön karantén vár rájuk?

 

+ Mi indokolja azt, hogy mondjuk egy, a hanyatló nyugatról, Németországból hazatérő valaki annyira veszélyesnek számít, hogy rögtön karanténba teszik, miközben a Magyarországnál nyolcszor nagyobb országban csak háromszor nagyobb az itthoninál a napi új fertőzésszám? (Azt már csak az összehasonlítás kedvéért teszem a számok mellé, hogy Németországban ingyen tesztelik, de karanténba nem teszik a koronavírus szempontjából kockázatos területről érkezőket.)

 

+ Mitől annyival jobbak a magyar tesztek mondjuk az osztráknál, hogy mostantól már csak a határ innenső oldalán készült negatív teszt jogosít fel a karanténból való szabadulásra? (És kivételesen miért lehet ugyanolyan jó egy ötnapos lengyel teszt, mint egy friss magyar?)

 

+ Ha csak Magyarországon lehet tesztelni, az mennyire fogja leterhelni akár az állami, akár a magán tesztkapacitásokat? Mi van, ha csaknem az egész karanténját leülheti az ember, mire egyáltalán teszthez jut?

 

+ Minden ajtó elé rendőrt fognak állítani? Vagy hogyan fogják ellenőrizni az új szabályoknak köszönhetően várhatóan drasztikusan megemelkedő számú, rengeteg hatósági karanténost?

 

+ Meddig fogja elrettenteni a karanténban lévőket a Btk-ba beleírt, három évig terjedő szabadságvesztéssel való fenyegetőzés, ha egyszer azt látják, hogy az állam őket zárja karanténba bármilyen igazolt kontakt nélkül, miközben a kontaktkutatást nyilvánvalóan félvállról veszi, plusz a rendőr meg majd rájuk se hederít amúgy sem?

 

+ Mindez pedig elvezet a végső kérdéshez:

 

mi értelme akkor ennek az egésznek? Hát az, hogy ne mi legyünk a feketeseggűek Európában.

 

Nyilvánvalónak tűnik az ötletszerűen bedobott nagy határzár mögötti motiváció. Doktor miniszterelnök úr – akit ugye sose érdekel hivatalosan a gonosz külföld, pláne a nyugat véleménye – nem szeretné, hogy mi kerüljünk más országok besorolásaiban a piros fiókba, és netán Magyarország neve is ott legyen mondjuk Románia meg Bulgária mellett olyan listákon, mint ahonnan – EU ide vagy oda – nem, vagy csak nehezebben lehet egy-egy országba beutazni.

 

Ezt elkerülni pedig olcsóbb és egyszerűbb úgy, ha a saját, külföldről hazatérő állampolgárainkat biztos, ami tuti, két hétre bekasznizzuk egy karanténba, mint úgy, ha rendesen leteszteljük az igazolt kontaktszemélyeket, sőt, ne adj’ Isten talán még azok kontaktjait is. Már csak azért is, mert a bekasznizott állampolgárok egy része – ha a tesztelés kellően drága és hosszadalmas, mint ahogy jelenleg az – inkább lemond a tesztről és otthon marad két hétig (vagy kockáztat és kiszökik néha), tehát az amúgy is gyenge lábakon álló statisztikákat se fogja befolyásolni.

 

Az egész logika persze teljesen következetes, legalábbis azon kormány fejével gondolkodva, amely nem csak a haverokat jutalmazza és az ellenségeket bünteti külön törvényekkel, de egyes visszás eseteket is olyan törvénymódosításokkal akar általában megoldani, ami a végén a konkrét problémát nem oldja meg, viszont mindenki mással is kicsesz: ilyen volt az úgynevezett spekulánsilleték bevezetése a Borkai-ügy után, vagy a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása egy megrázó, kettős gyerekgyilkosság után.

 

Akkor sem az volt a válasz, hogy ránéznek az ingatlanok kenőpénzgyanús átminősítgetésére, vagy arra, hogy börtönpszichológusok, szociális munkások megfelelő körülmények között dolgoznak-e, hanem inkább egy tollvonással törvénybe írtak nyilvánvalóan nem működő megoldásokat.

 

Most is hasonló a recept: dehogy fogunk itt tesztelgetni meg kontaktokat kutatni, egyszerűbb, ha otthon maradsz szépen a seggeden, különben is, minek mentél külföldre.

 

Közben pedig a kellően fontos és beágyazott emberek persze úgyis időben megkapják a szabadulásukhoz szükséges tesztet, a kellően haveri országokból jövő turisták vagy mondjuk a focisták, sőt talán a focidrukkerek is úgyis bejöhetnek Magyarországra.

 

Ha én most külföldön lennék, lenne erre egy elég határozott válaszom: tudjátok mit, akar a fene hazamenni akkor, jó nekem itt is!

 

Ezt a cikket és még mást is már reggel hétkor megkapták a postaládájukba azok, akik feliratkoztak a Reggeli feketére, az Azonnali hírlevelére. Iratkozz fel te is! Ha Bakó Beától olvasnál még, ide kattints!

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás