+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Szűcs Donát
2020. szeptember 2. szerda, 14:03
A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai szeptember elsején elfoglalták és blokád alá vonták az egyetem épületét, miután az egyetem felett rendelkező alapítvány elnökének Vidnyánszky Attilát nevezték ki. Fotóriport az egyetemfoglalás első estéjéről és reggeléről.

SZEPTEMBER 1-ÉN ESTE ÉRT VÉGET AZ SZFE BLOKÁDJÁNAK ELSŐ NAPJA. A BOTRÁNY MÉG JÚLIUSBAN KEZDŐDÖTT, AMIKOR UPOR LÁSZLÓ, AZ EGYETEM ÁLTAL VÁLASZTOTT REKTOR KINEVEZÉSE HELYETT A KORMÁNY EGY ITM ALÁ TARTOZÓ ALAPÍTVÁNYHOZ SZERVEZTE ÁT AZ EGYETEMET.

 

A HALLGATÓK KRÉTAFELIRATTAL ÜZENTEK A JELENLEVŐ TÜNTETŐKNEK: KÖSZÖNJÜK, HOGY ITT VAGYTOK! A HÉTFŐ ESTE FELÁLLÍTOTT BARIKÁDDAL A HALLGATÓK CÉLJA VIDNYÁNSZKY ATTILÁNAK, AZ EGYETEMET IRÁNYÍTÓ ALAPÍTVÁNY ELNÖKÉNEK TÁVOLTARTÁSA VOLT.

 

AZ EGYETEM BEJÁRATA REGGEL FÉL KILENCKOR. A VAS UTCÁBAN A FORGALOM VISZONYLAG MÉG GYÉR ILYENKOR.

 

A HÉTFŐ ESTI TÜNTETÉSEN KIFÜGGESZTETT MOLINÓK TOVÁBBRA IS AZ ÉPÜLETEN. AZ EGYETEM KÖRÜL CSAK NÉHÁNY ÚJSÁGÍRÓ ÉS TÉVÉSTÁB LÉZENG.

 

ILYET CSAK SZÍNHÁZI EMBEREK TUDNAK. LÁTSZIK, HOGY A BEJÁRAT KÖRÉ ÉPÜLT DÍSZLET TELJESEN TUDATOSAN VAN FELÉPÍTVE, MINDEN SZALAG ÉS MOLINÓ A HELYÉN.

 

A BEJÁRATI AJTÓT DIÁKOK ŐRZIK. ÚJSÁGÍRÓKNAK ÉS KÍVÜLÁLLÓKNAK SE KI, SE BE.

 

ZSOMBOR ELMONDTA, HOGY AZ SZFE HALLGATÓI EGÉSZ ÉJJEL FÓRUMOZTAK. UGYAN A TELJES KÖZÖSSÉG NEVÉBEN NEM NYILATKOZHAT, DE SZERINTE HOSSZÚ TÁVRA RENDEZKEDNEK BE.

 

A DIÁKOK A JÁRVÁNYVESZÉLY MIATT MINDEN BELÉPŐ TESTHŐMÉRSÉKLETÉT MEGMÉRIK A BEJÁRAT ELŐTT. A REGGELI ÜGYELETES, ESZTER ELMONDTA, HOGY MINDEN BELÉPŐNÉL MINIMUM NAPONTA EGYSZER MÉRNEK.

 

SZALAGOK ÉS DESZKÁK: MINDEN A HELYÉN.

 

FILMESEK MOLINÓJA A BEJÁRAT MELLETT.

 

PLAKÁT A SZOCIÁLIS BÉRLAKÁSPROGRAM ÉS A KOLLÉGIUMI FÉRŐHELYEK BŐVÍTÉSE MELLETT.

 

A HALLGATÓSÁG DÉLUTÁN HÁROM ÓRAKOR SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT TART, AHOL AZ EGYETEM LEMONDOTT VEZETŐSÉGE IS MEGSZÓLAL. AZ AZONNALI FACEBOOK-OLDALÁN EZT DÉLUTÁN ÉLŐBEN KÖZVETÍTJÜK.

 

KÉPEK: Bakó Bea és Szűcs Donát / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás