+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 2. szerda, 16:51
Az osztrák egészségügyi miniszter bejelentette: januártól szerinte megindulhatnak a kínai koronavírus elleni oltások. Az ellenzéki FPÖ elnöke rögtön szólt is: semmiképpen sem fogja magát beoltatni, inkább kampányba kezdenek a korlátozások és az oltás ellen.

Rudolf (Rudi) Anschober, osztrák zöld egészségügyi miniszer (aki jelenleg az ország legnépszerűbb politikusa) kedden bejelentette: az előttünk álló hónapok „még nehezek lesznek”, nem zárja ki, hogy a járvány terjedése miatt további korlátozásokat, szigorításokat kellhet bevezetnie nyugati szomszédunknak is – de a zöldpárti politikus szerint

 

januárra meglehet már az oltóanyag.

 

Anschober szerint 2021 januárjában Ausztriában meg lehet kezdeni az oltásokat.

 

Ausztria regionálisan kíván a járványra ezentúl reagálni: a járvány mértékétől függően az egyes településeket, körzeteket zöld, sárga, narancssárga és vörös jelzésűre fogják állítani. Anschober azonban megígérte: még a vörös jelzésű, azaz

 

a járvány által súlyosan érintett településeken se tervez olyan lockdownt, amire tavasszal például több tiroli településen is sor került.

 

Inkább abban bízik, hogy egyrészről a belföldi utazás is csökkenni fog – főleg a vörös és narancssárga településekre –, valamint a veszélyeztetett területeken még inkább fontos lesz a higiéniára, a távolságtartásra odafigyelni. A politikus most is megerősítette a szállóigévé vált mondását: „egy kiselefántnyi” távolságot tartsanak az emberek egymás között. Az iskolai oktatást azonban Anschober nem szeretné ismételten a digitális térbe áthelyezni.

 

Anschober azt mondta: a gyógyszergyáraktól, amelyek közül többen is már embereken tesztelik az oltóanyagot, úgy értesült, hogy januárban meg lehet kezdeni a lakossági oltást. Az Európai Unió országai amúgy az oxfordi egyetemmel közösen fejlesztő Astra Zeneca céggel állnak kapcsolatban, Anschober szerint már januárban Ausztria onnan 600 ezer oltóanyagot kaphat, ami 300 ezer ember beoltására lesz elegendő.

 

Legelőször a szociális és egészségügyi intézmények dolgozói részesülnének az oltásban.

 

Ha – amint a miniszter mondta – a Moderna és Pfizer gyógyszergyárak is addigra elkészülnek az oltóanyaggal, nyárra Ausztria valamennyi polgárát be tudják már oltani a kínai koronavírus ellen.

 

A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ), amely az októberi bécsi választásokra eleve a koronavírus miatti korlátozások elleni kampánnyal készül, viszont nem szeretné, ha kötelező lenne az oltás.

 

AZ OSZTRÁK SZABADSÁGPÁRT „A KORONAŐRÜLET” ELLEN KAMPÁNYOL A BÉCSI TARTOMÁNYI VÁLASZTÁSOKON. FOTÓ: TECHET PÉTER / AZONNALI

 

Norbert Hofer, a párt elnöke eleve már be is jelentette, hogy ő semmiképpen sem fogja magát beoltatni a koronavírus ellen, és „reméli”, hogy az osztrák állam azt nem teszi kötelezővé.

 

A bécsi tartományi választásokon az oltáselleneseknek több választásuk is van,

 

mert az FPÖ egykori elnöke, Heinz-Christian Strache is saját listával indul el, amelynek több jelöltje is nem csak magát az oltást és a korlátozásokat kritizálta, de eleve kétségbe vonta, hogy létezne egyáltalán a kínai koronavírus.

 

NYITÓKÉP: Rudi Anschober egy „kiselefánttal”, mert egy „kiselefántnyi távolságot javasol tartani az emberek között / RA, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás