+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. szeptember 2. szerda, 18:14
Deutsch Tamás és Szájer József szerint, ha az európai balos frakciók nem határolódnak el a szerencsi-tiszaújvárosi jobbikostól, akkor az „veszélyt jelent az európai zsidó és roma állampolgárokra”.

Az Európai Parlament szocialista frakcióvezetőjének, Iratxe García Péreznek, valamint a liberális Renew Europe-frakciót vezető Dacian Cioloșnak intézett nyílt levélben panaszkodik a Fidesz két európai parlamenti nagyágyúja, Deutsch Tamás és Szájer József arra a jobbikos Bíró Lászlóra, aki mögé beálltak az ellenzéki pártok az október 11-i szerencsi-tiszaújvárosi időközi választás előtt.

 

Az egyébként jobbikos Bírót Borsod-Abaúj-Zemplén 6. országgyűlési egyéni választókerületében indítaná az ellenzék – eredetileg Bíró neve mellett jelölőszervezetként a Jobbik szerepelt volna, csakhogy ezt a Fidesz megtámadta – a kormánypárt problémája az volt, hogy szerintük a párt bejelentését intéző képviselőnek már nem volt érvényes megbízatása a szervezet képviseletére, a Fidesz panaszát pedig mind a Nemzeti Választási Bizottság, mind a Kúria megerősítette. Így a megoldás az lett, hogy Bírót nemcsak a Jobbik, hanem az ellenzéki pártok közösen – tehát a Jobbik mellett az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd, Momentum, valamint a Márki-Zay féle Mindenki Magyarországa Mozgalom – indítják.

 

Csakhogy ezzel kínos csapdahelyzetbe manőverezték magukat az ellenzéki pártok, Bíró kampánya ugyanis finoman szólva sem alakul zökkenőmentesen. A kormánylap Magyar Nemzet arról írt, hogy

 

az ellenzéki jelölt korábban masszívan antiszemita megjegyzéseket tett, többek között olyanokat, mint:

 

„A kutyám majd megveszik amikor a »tetűcsúzdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet”

 

„Kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”.

 

„A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.”

 

„Az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni”.

 

Ennek nyomán írta a Fidesz az európai szocdemeknek és liberálisoknak címzett levelét, melyben Bíró antiszemita kijelentéseire hívják fel a figyelmet. Deutsch és Szájer szerint noha több magyar közszereplő is felszólalt már Bíró kijelentései ellen, „sajnos az önök tagpártjai hajthatatlannak tűnnek”.

 

„Az, hogy – a magukat demokratikusnak nevező – ellenzéki pártok választási koalíciója magában foglalja a szélsőséges Jobbikot, nem kompatibilis a demokratikus elvekkel és európai értékekkel” – írják. A fideszesek szerint ez is jól illusztrálja, hogy a Jobbik nem hagyta mögött a szélsőséges voltát.

 

„Ha egy konzervatív párt bárhol Közép- vagy Kelet-Európában akár csak meg is fontolná egy ilyen jelölt indítását,

 

az S&D és a Renew Europe lennének a leghangosabb kritikusok, és az európai értékek végét emlegetnék. Miért maradnak hát most ilyen csendben?”

 

– kéri számon Szájer és Deutsch az európai szocialistákat és liberálisokat. Egyben arra emlékeztetnek: szerintük, ha a két frakció is támogatja Bírót, az „veszélyt jelent az európai zsidó és roma állampolgárokra”.

 

Korábbi megjegyzéseinek kiszivárgása után Bíró László Facebook-posztban kért bocsánatot „keresztény, istenfélő emberként”.

 

„Nem kérem azt, hogy az ellenzéki pártok elnézzék a bűnömet. Csak azt kérem, tegyék most félre mindazt, ami kavarog bennük.

 

Tegyék félre azokért, akikért megyei képviselőként immár 10 éve küzdök Borsodban, Abaújban, a Hernád völgyében, Hegyalján, a Taktaközben származástól függetlenül” – vezekelt a jobbikos politikus, aki szerint a kommentjei legfőképpen saját maga számára okoztak károkat, de ha ezzel az ellenzéki egység is megbomlana, akkor az országot is kár érné.

 

Az elkövetett hibánál csak egy nagyobb vétek van: nem beismerni azt Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy...

Posted by Bíró László on Wednesday, 19 August 2020

 

Borsod-Abaúj-Zemplén 6. (szerencsi-tiszaújvárosi) egyéni körzetében egyébként a korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Koncz Ferenc halála miatt kell időközi választást tartani. Az ellenzék Bíró Lászlót, a Fidesz Koncz Zsófiát indítja az október 11-i választáson, míg többek között a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Mozgalom (ISZOMM) a függetlenként induló Tóth Ádámot támogatja.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás