+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. szeptember 1. kedd, 12:40
Fekete-Győr András, Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Szabó Tímea az ellenzék legnépszerűbb politikusai, az alacsonyabb ismertségű Momentum-elnök ráadásul Orbán Viktornál is népszerűbb.

Megerősödve jöttek ki a járvány első hullámából a kormánypártok, az ellenzéki pártok közül a DK a legnépszerűbb – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. Az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban a megkérdezettek határozott választ adtak: többségük az ellenzék közös listás indulását támogatja.

 

A fontosabb megállapítások:

 

+ A Fidesz-KDNP támogatottsága a járvány időszakában megerősödött, a teljes népesség körében 35, a pártválasztók között 54 százalékos támogatottsággal rendelkeznek a kormánypártok.

 

+ A legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció, a teljes népesség körében 9 százalékot, a pártválasztók körében 14 százalékot ért el. Az ellenzéki szereplők közti erőviszonyok még sok változáson mehetnek keresztül 2022-ig. Az ellenzéki háziverseny második helyén a Momentum (6, ill. 9 százalék) található. A Jobbik a harmadik (5, ill. 8 százalék), az MSZP a negyedik (4, ill. 6 százalék), a Kétfarkú Kutyapárt pedig az ötödik helyen áll (3, ill. 4 százalék), azaz egy erős hajrával akár a viccpárt is bejuthat jelen állás szerint a parlamentbe 2022-ben.

 

+ Az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok nagy többsége is a közös listás indulásban látja az ellenzék sikerét a következő országgyűlési választáson. Az ellenzéki szavazók 87 százaléka szívesebben is szavazna egy közös listára, mintsem valamelyik párt külön listájára.

 

A KÉRDÉS A KÖZÖS LISTÁRÓL. GRAFIKA: REPUBLIKON INTÉZET

 

+ A két legismertebb politikus Orbán Viktor miniszterelnök (91 százalékos ismertség) és Gyurcsány Ferenc DK-elnök (90 százalékos ismertség), őket követi Karácsony Gergely budapesti főpolgármester (82 százalék) és Áder János államfő (82 százalékan ismerik őt is).

 

+ A legnépszerűbb politikusok: Áder János, Fekete-Győr András, Orbán Viktor, Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. A Republikon Fekete-Győr jó szereplésénél megjegyzi: a Momentumnak van egy jól látható előnye a többi ellenzéki párttal szemben: a kormánypárti szavazók a párt vezetőjét nem utasítják el olyan mértékben, mint a többi ellenzéki párt politikusait

 

+ A legnépszerűtlenebb politikusok: Kendernay János volt LMP-társelnök, Simicskó István KDNP-frakcióvezető, Toroczkai László Mi Hazánk-elnök, Gyurcsány Ferenc DK-elnök, illetve Schmuck Erzsébet LMP-társelnök.

 

ITT A KOMPLETT LISTA. GRAFIKA: REPUBLIKON INTÉZET

 

A kutatást a Republikon Intézet megbízásából a Závecz Research készítette 1000 fő telefonos megkérdezésével, 2020. augusztus 14-24. között. A kutatás nem, iskolai végzettség, életkor és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt népességére.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás