+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. augusztus 29. szombat, 16:58
A koronavírus miatti járványügyi intézkedések ellen vonultak szombaton ezrek utcára a német fővárosban. A tüntetést a rendőrségi tiltás ellenére a bíróság engedélyezte. De a rendőrök végül mégis feloszlatták a politikailag nagyon színes társaságot, mert alig tartotta magát valaki is a járványügyi előírásokhoz.

Miközben a járványügyi intézkedések miatt Németországban is számos rendezvényt nem – vagy csak kisebb létszámban – lehet megtartani (a korlátozások tartományonként eltérőek), a gyülekezési szabadság mint politikai alapjog továbbra is elsődlegességet élvez. Éppen ezért kerülhetett sor most szombaton is – ahogy már a megelőző hétvégéken is történt – Berlinben több ezres tüntetésre:

 

a felvonulók, akik között zöldek, szélsőjobboldaliak, oltásellenesek egyaránt vannak, a járványügyi intézkedések ellen tiltakoznak,

 

egyesek egyenesen tagadják, hogy létezne koronavírus.

 

Augusztus elsején majdnem 20 ezer ember vonult már a Querdenken civil szervezet felhívására Berlinben. A csoportosulás jobb- és baloldali rendszerkritikát kever környezetvédelmi és ezoterikus eszmékkel. Az augusztus elsejei tüntetésüket végül a rendőrség Berlinben feloszlatta, mert a résztvevők nem tartották be a megfelelő távolságot és nem hordtak szájmaszkot. A helyzet persze annyiban paradox, hogy a tüntetők éppen ezen intézkedések ellen tüntetnek.

 

Augusztus utolsó szombatjára is bejelentettek felvonulást, amit a berlini rendőrség először nem volt hajlandó emgedélyezni. Végül azonban a berlin-brandenburgi Legfelső Közigazgatási Bíróság jóváhagyta a tüntetést. A szervezők szerint

 

ismét majdnem 20 ezer ember vonult fel

 

– a beszámolók szerint a birodalmi német zászlók mellett orosz, szivárványos vagy békejeles zászlók voltak láthatóak, ami megint csak azt mutatja: politikailag nagyon nehezen elhelyezhetőek a tüntetők. Az USA nagykövetségénél például amerikai zászlókkal tüntettek egy békeszerződés mellett, mert szerintük még nincs lezárva a második világháború.

 

Az tény, hogy a pártok részéről elsősorban a neonáci NPD és a szélsőjobboldali AfD próbálja meg megszerezni magának a témát: az AfD elnöke, Tino Chrupalla, illetve a párt türingiai elnöke, aki a párton belüli neonáci tábor vezéralakja, Björn Höcke is felszólította híveit, hogy menjenek el a szombati tüntetésre.

 

A koronavírus-tagadók egyik fő szószólója Attila Hildmann: a már Nyugat-Berlinben született, török származású, de német nevelőszülőknél nevelkedett szakács

 

vegán életmódtanácsokkal vált ismertté, a járvány kitörése óta azonban különféle összeesküvéselméleteket terjeszt

 

a közösségi médiaoldalain, eleve tagadja a koronavírust, és a majdani oltás megtagadására szólít fel. A szombati tüntetésen ő is jelent volt.

 

ATTILA HILDMANN VEGÁN SZAKÁCS A KORONAVÍRUS-TAGADÓK EGYIK FONTOS ALAKJA, AKI TÖBB TÜNTETÉST IS MÁR SZERVEZETT. FOTÓ: MARCO VERCH / FLICKR

 

Hiába kapták meg azonban az engedélyt, végül a mai tüntetés se végződött másképp, mint az augusztus elsejei: a járványügyi szabályok megsértése miatt a rendőrség idő előtt feloszlatta békésen a tüntetést, a résztvevők közül azonban többeket is, akik sörösüvegeket dobáltak a rendőrök felé, őrizetbe vettek.

 

Már az augusztus elsejei felvonulás után több konzervatív politikus is a szabályozások szigorítását követelte. Armin Schuster, a CDU belügyi politikusa szerint könnyebbé kéne tenni a tüntetések betiltását, feloszlathatóságát, ha egyértelmű, hogy a járványügyi intézkedéseket nem tartják be, szerinte ugyanis a gyülekezési szabadság nem érhet többet, mint azon emberek élete, akiket a járványügyi előírások megszegésével veszélyeztetnek a felvonulók.

 

NYITÓKÉP: Ellentüntetők Berlinben (még egy májusi koronavírus-tagadó megmozdulás ellen) / Kováts Eszter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás