+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 29. szombat, 08:08
Amikor egy szőlészeti-borászati egyetem pontosan azt teszi, amit kell: ennél fogyaszthatóbb a szakmai munka nem is lehet!

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A pécsi pezsgő valaha fogalom volt.

 

Habár a pezsgőkhöz automatikusan a műfaj bölcsőjét, Champagne-t szokás társítani itthon is, és a franciákhoz hasonlítanak minden szereplőt ezen a piacon, azt azért tudni lehet, hogy a sikeres emberek borából Magyarországon már az 1800-as években is palackok millióit állították elő. Noha 1806-ban már működtek némi pezsgőt készítő pincék Sümegen, a magyar pezsgőgyártás első fecskéje az 1825-ös alapítású pozsonyi pezsgőgyár volt, amit aztán a Prückler-féle 1834-es pesti, majd a Littke Lőrinc által alapított 1859-es pécsi követett – évtizedekkel Törley József hazatérése előtt.

 

Pécsett jó biznisz volt pezsgőgyárat nyitni, hiszen a város a 19. században a magyar borkereskedelem egyik központja volt, az a rengeteg lejtő a Mecseken a belváros fölött nem villákkal és panelházakkal, hanem szőlővel volt tele. Számos városrész egykori dűlők nevét őrzi ma is: Havihegy, Aranyhegy, Donátus, Deindol, Makár. A filoxéravész és borhamisítási botrányok aztán betettek ennek, hogy a 20. század többi történelmi eseményéről ne is ejtsek szót. Ma a borvidék csak árnyéka egykori önmagának, a pécsi pezsgő emlékét csak a gyakorlatilag rendezvényteremként működő belvárosi Pezsgőház őrzi, de elkötelezett emberekből azért ma sincs hiány. 

 

Kevesen tudják például, hogy a magyar szőlészeti tudás legnagyobb része Pécshez köthető ma is, pontosabban az 1949-ben egy egyházi birtokból létrejött szőlészeti és borászati kutatóintézethez, ami ma a Pécsi Tudományegyetem részeként működik. Ha Szigetvárról Pécsre a 6-os úton autózunk be, azonnal feltűnik, hogy van egy 30 hektáros szőlőterületük, benne egy több, mint 1800 szőlőfajtából álló fajtagyűjteménnyel, ami a világ hatodik legnagyobb ilyen génbankja. Ráadásul ez az egyetlen hely itthon, ahol világszínvonalú rezisztens szőlőfajta-nemesítés folyik: hogy ez miért jó és miről szól, arról pont múlt héten írtam A hét borában. Szóval szaktudás, lelkesedés és tervek bőven vannak Baranya központjában,

 

már csak figyelem és némi forrás kell nekik, hogy elkezdhessék visszaemelni Pécset régi fényére.

 

Az egyetemnél találták ki pár éve azt is, hogy illene újra pécsi pezsgőt készíteni. (Az, hogy van a piacon egy Littke márkanevű pezsgő ma is, ne tévesszen meg senkit: a svéd-magyar tulajdonos csak a márkanevet és a pécsi Pezsgőházat tulajdonolja, a pezsgőalapbor nem a pécsi, hanem a zalai borvidékről, Nagyradáról érkezik.) Pécs többet érdemel, gondolhatták a kutatónál, és a zenit nevű szőlőfajtából készítettek hagyományos eljárással, azaz palackos erjesztéssel egy kifejezetten jó pezsgőt. Az alapbor még 2017-es, azaz három éven át érlelődött palackban. A borszakírói leírást hanyagolom, elég ha annyit írok, hogy minden megvan benne, ami egy jó pezsgőhöz kell, nem olyan, mint egy Champagne, sokkal több benne a gyümölcs: tiszta körte a vége. Pécs az Pécs, akkor lesz jó, ha nem is akar Champagne lenni.

 

Külön jó hír, hogy a túl hosszú és hivatalos Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet nevet lecserélik boraik címkéin a sokkal jobban hangzó Pécsi Egyetemi Borbirtokra. A pezsgőjük neve (Nadír 63) csillagászati fogalmakkal való játék a zenit mint szőlőfajta neve kapcsán (a nadír a zenit átellenes pontja az éggömbön), én konzervatív fogyasztóként az ilyesmire nem vagyok vevő, viszont mivel 600 palack készült csak belőle, és 2017 után csak idén szüreteltek pezsgőalapbort, amiből pezsgő legkorábban 2022-ben lesz, ezért arra biztatok mindenkit, adjon egy esélyt nekik, és make Pécs great again.

 

10-es skálán? 6 pont

Mennyibe kerül? 3990 Ft

Hol kapható? Szeptembertől az egyetem borboltjában, több Baranya megyei vendéglátóhelyen és a Pannon Borbolt webshopjában.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás