+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 27. csütörtök, 08:00
Nemrég a Lánchíd is fehér-vörös-fehérbe öltözött, most a V4-ek fővárosainak vezetése együtt vállal szolidaritást a belarusz ellenzéki tüntetőkkel.
Budapest, Prága, Pozsony és Varsó városházáira is kikerült a fehér-vörös-fehér, történelmi belarusz zászló

 

– így vállal szolidaritást a visegrádi országok fővárosainak négy főpolgármestere a Belaruszban már hetek óta tartó ellenzéki tüntetésekkel.

 

A belarusz tüntetők melletti közös kiállásról Karácsony Gergely számolt be a Twitter-oldalán, ahol közzétette a négy városvezetésből álló „Szabad Városok Szövetségének” sajtóközleményét. A közleményben a négy főpolgármester – a pozsonyi városvezető Matúš Vallo, Zdeněk Hřib prágai polgármester, a Varsót vezető Rafał Trzaskowski, valamint Karácsony Gergely – arról írnak: elítélik a hatóságok ellen a békés tüntetőkkel szembeni erőszakot.

 

 

Leszögezik: „Belarusz jövőjéről a belarusz népnek kell döntenie, nem pedig Aljakszandr Lukasenkának, Európa utolsó diktátorának. Az Európai Uniónak újra kell gondolnia a kapcsolatát Fehéroroszországgal, és szigorú intézkedéseket kell bevezetni azok ellen, akik felelősek a kialakult erőszakért.” Ezt egyébként az EU már kilátásba helyezte: miután ezt az összes tagállam támogatta, hamarosan szankciókat léptetnek életbe mindazok ellen, akik felelőssé tehetők a békés tüntetők elleni rendőri erőszakért, valamint a választások elcsalásáért.

 

„Büszkén tűzzük ki a történelmi belarusz zászlót a városházáinkra a legkülönbözőbb állampolgárokkal való szolidaritásként,

 

akik a hatalom szemébe merik mondani az igazságot, és az utcán tüntetnek szabadságukért”

 

– zárul a közös közlemény.

 

A tüntetőkkel Karácsony Gergely egyébként már korábban is szolidaritást vállalt: pár hete a Lánchíd öltözött fehérbe és vörösbe, vagyis az alternatív belarusz zászló színeibe. Pécsett pedig múlt pénteken, szombaton és vasárnap lett fehér és vörös színű a város fölé magasodó tévétorony, így állva ki a belarusz tüntetők mellett – számolt be róla a Pécsma.

 

És miért pont a fehér-vörös-fehér zászlót tűzték ki?

 

Belarusznak két zászlaja is van, az egyik a hivatalos, vörös-zöld, a szélén népi mintával ellátott államzászló, a másik pedig az informális, az ellenzéki tüntetéseken is feltűnő fehér-vörös-fehér lobogó.

 

A hivatalos zászló lényegében megegyezik a szovjet időkben is használt, belarusz tagköztársasági zászlóval, csupán a sarlót és a kalapácsot szedték le róla utólag. Az alternatív fehér-vörös-fehér zászló viszont régebbi múltra tekint vissza: mikor 1918-ban Szovjet-Oroszország és Németország megkötötte egymással a breszt-litovszki békét, erre pár hétre kikiáltották a Belarusz Népköztársaságot, melynek zászlaja a fehér-vörös-fehér lett.

 

 

Az újonnan alakult önálló belarusz állam nem sokat ért, területét Szovjet-Oroszország hamar bekebelezte, viszont a történelmi zászló a közös emlékezetben fennmaradt. Rövid időre a rendszerváltás és a Szovjetunió összeomlása után is ez lett az új Belarusz Köztársaság zászlaja,

 

egészen addig, ameddig Lukasenka 1995-ben meg nem népszavaztatta a szovjet típusú zászló visszahozatalát.

 

Nem véletlen így, hogy a történelmi zászlót inkább az ellenzéki szerveződésekkel, a vörös-zöld, Lukasenka-féle zászlót pedig a jelenlegi hatalommal azonosítják. A belarusz identitásról bővebben itt olvashatsz az Azonnalin.

 

BORÍTÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás