+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 27. csütörtök, 15:07
Mármint a parlamenti tevékenységükkel kapcsolatban. A munkahelyükön kívül már be kell tartaniuk a karantén-előírásokat.

Nem vonatkozik majd karanténkötelezettség az ősszel újrainduló Európai Parlament brüsszeli épületébe visszatérő EP-képviselőkre, még akkor sem, ha „vörös zónákból”, vagyis a koronavírus által durvábban átfertőzött régiókból vagy országokból érkeznek – erről tudósít a Politico csütörtök reggeli hírlevele, a Brussels Playbook.

 

A szerződések teszik lehetővé

 

A Playbook arról ír: az EP személyzetért felelős főigazgatósága még augusztusban fektetett le új, a parlamentre vonatkozó belső szabályokat, melyek szerint az EP-képviselőknek az EU részéről nem kell karanténba vonulniuk, ha „a funkciójukkal közvetlenül kapcsolatos, alapvető tevékenységeket látnak el”.

 

Mindezt az EU-s szerződések teszik lehetővé a képviselőknek, ugyanis az

 

a szabad mandátumgyakorlás jogát sértené, ha a képviselőket aszerint korlátoznák, hogy melyik területről érkeztek

 

– pontosított az EP egyik szóvivője a Playbooknak. Az uniós szerződések ugyanis kimondják: „semmilyen adminisztratív vagy egyéb korlátozás nem vonatkozhat az Európai Parlament ülésére, vagy üléséről utazó EP-képviselők szabad mozgására”.

 

Mindez természetesen nem vonatkozik azokra az EP-képviselőkre, akiket koronavírus-pozitívra tesztelnek, nekik tilos lesz korlátozások nélkül bejárni az EP-be. A képviselőknek a társasági életükben is tiszteletben kell tartaniuk a karanténelőírásokat, a korlátozások nélküliség kizárólag a parlamenti munkájukra vonatkozik.

 

Egyébként a belga kormány is vörös, narancs és zöld zónákra osztja Európát. Kötelező karantént az EU-tagállamok közül a máltai és román állampolgároknak írnak elő, de ez a helyzet Spanyolország, Franciaország, Horvátország és Bulgária egyes régióival is. A belgák tesztet vagy önkéntes karantént javasolnak a narancs színű országokból érkezőknek – tehát a fenti országok többi régiójából, Görögországból, Ciprusról, Luxembourgból, Svédországból, valamint Csehország, Ausztria, Dánia, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia egyes régióiból. A többi ország és régió zöld, ezekről a helyekről – többek között Magyarországról – szabad a Belgiumba való beutazás. 

 

A Playbook arról is ír: kulturális események, szakbizottsági meghallgatások és látogatások „további értesítésig” továbbra sem lesznek az EP-ben, és

 

a tavasszal már bevezetett távmunka marad majd a plenáris üléseken, a szakbizottságokban és a parlamenti vezetésben is.

 

Ez azt jelenti, hogy ahogyan már tavasszal, úgy az EP-képviselők otthonról is részt vehetnek az üléseken, sőt, még szavazhatnak is online, csak épp a nyílt vitákon nem tudnak felszólalni. Ezek a korlátozások legalább szeptember 25-ig maradnak majd, írja az újonnan frissített parlamenti szabályzat.

 

Ír karanténbaki

 

A koronavírusnak egy befolyásos „áldozata” is van már az európai intézményrendszerben:

 

szerdán az írek kereskedelmi uniós biztosa, Phil Hogan kényszerült lemondani

 

azért, mert részt vett egy írországi golfklub vacsoráján, ahol az ír szabályoknak megfelelő ötvenfős létszámkorlát helyett több, mint nyolcvanan voltak. Ráadásul az is kiderült, hogy Hogan a Belgiumból hazatérőkre vonatkozó karanténelőírásokat sem tartotta be, és nem vonult önkéntes karanténba – mint kiderült, félreértette a szabályokat.

 

Hogannek – akinek az ügyéről itt olvashatsz bővebben az Azonnalin – ez tehát elegendő volt a bukáshoz. A kereskedelmi biztosi pozíció nem maradt üresen, azt egyelőre Valdis Dombrovskis, a Bizottság lett alelnöke kapta meg. Hogan helyére az írek új biztost jelölhetnek majd – Ursula von der Leyen kérése alapján egy női és egy férfi biztosjelölttel is elő kéne állniuk –, ám meglehet, hogy az új jelölt nem a kereskedelmi tárcát fogja megkapni.

 

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2019)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás