+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. augusztus 27. csütörtök, 09:28
Az osztrák kormány úgy számol, 2021 nyarára visszatérhet a normalitás az oltásoknak és az egyre jobb gyorsteszteknek köszönhetően, addig viszont azt kérik az emberektől, hogy tartsanak ki.

Április közepén, amikor a magyar kormány még a tömeges fertőzések szakaszára készült a kínai koronavírus-járvány első hullámában, Orbán Viktor úgy fogalmazott a szokásos pénteki rádióinterjújában, hogy ő leginkább Ausztriát, a bécsi kormány által bevezetett intézkedéseket és azok hatását figyeli leginkább.

 

Nyugati szomszédunknak egyrészt nagy szerepe volt abban, hogy a síszezonnak és az apres ski bároknak köszönhetően Tirol bizonyos települései koronavírus-gócpontok lettek, miután a tartomány néppárti (ez Sebastian Kurz kancellár pártja) vezetése gazdasági érdekeket szem előtt tartva hetekig semmit nem tett azellen, hogy ne cipeljék haza a turisták az addig vírusmentes országaikba a koronavírust. Másrészt viszont: amikor észbekaptak, kifejezetten gyorsan és sikeresen reagáltak a járványra, és már április közepén arról beszéltek, mikor és hogyan nyithatják újra az országot.

 

Miután hetek óta növekednek az itthoni fertőzéssszámok, és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök már egyenesen arról beszél, hogy itt a kínai koronavírus-járvány második hulláma, Orbán Viktor kedvenc víruslaboratóriumában is készülődni kezdtek. A Die Presse című bécsi napilapnak Sebastian Kurz osztrák kancellár elmondta: abból indulnak ki, hogy

 

a különböző oltásoknak, az egyre jobb minőségű gyorsteszteknek és újonnan piacra dobott, a tüneteket enyhítő gyógyszereknek köszönhetően már előbb véget ér a járvány, mint azt a szakértők eredetileg jósolták, és 2021 nyarára teljesen visszaállhat a 2020 előtti normalitás.

 

Addig azonban van még idő, ezért Kurz szerint a rossz hír bizony az, hogy ki kell addig tartani. Mint mondta, kemény ősz és tél előtt állunk, ezért ő a kommunikációjában a következő hetekben arra fogja helyezni a hangsúlyt, hogy mindenki tartson még ki.

 

Az osztrák kormány úgy számol, hogy amint az egyre hidegebb idő beköszöntével az élet a szabadtérről visszaköltözik a négy fal közé, jelentősen megugranak majd a fertőzésszámok. És mindehhez hozzájön még a téli influenzaszezon is, így mindenképpen a mostani szabályok szigorítására kell készülni. Hogy ez konkrétan mit jelent, egyelőre nem tudni, ahogy azt se, hogy itthon mire készül az Orbán-kormány: egyelőre annyit jelentett be a miniszterelnök, hogy szeptembertől senki se tervezzen „délen” nyaralást.

 

Ausztria etéren már egy hete lépett: a magyar kormány által biztonságos országként számon tartott, ám egyre durvább fertőzésszámokat produkáló Horvátországgal szemben ki- és beutazási korlátozást vezetett be, vagyis aki visszatér Ausztriába Horvátországból, annak vagy be kell mutatnia egy negatív koronavírus-tesztet, vagy pedig karanténbe kell vonulnia.

 

Kurz figyelmeztett arra is, hogy a vírus mutálódhat, mi több, már eddig is ezt tette, ez lehet az oka annak, hogy újra megfertőzött olyan embereket, akik egyszer már kigyógyultak a Covid-19-ből. Noha tudományosan még semmi nem támasztja alá, a Kurz-cal konzultáló epidemológusok azzal számolnak, hogy a mutálódás középtávú hatása az lesz, hogy a kínai koronavírus egyre hatékonyabban fog fertőzni, ám az általa kiváltott fertőzés lefolyása enyhébb lesz.

 

Az osztrák sajtó kérdezte Kurzékat arról is, hogy pontosan mi most a helyzet a koronavírus elleni oltások frontján, világszerte ugyanis 165 különböző oltóanyaggal kísérleteznek jelenleg, az oroszok pedig már elő is álltak egy vakcinával. Az osztrákok szerint a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem és a CureVac tűnnek a legkomolyabbnak, és ők úgy terveznek, hogy 2021 első felében már tömegesen be is lehet oltani a lakosságot. Kurz hozzátette: az Európai Bizottságnak megállapodása van öt gyógyszermultival (Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac, Moderna, AstraZeneca) arról, hogy minden EU-tagállam rendelkezésére fogják bocsátani az oltást.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás