+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Illés Gergő
2020. augusztus 27. csütörtök, 10:45
Az államtitkár szerda óta áll hatósági karantén alatt, kedden még a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium diákjainak tartott előadásról posztolt.

Szerda óta hatósági karanténban van Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Orbán Balázs államtitkár, mert múlt szombaton egy olyan kerti partin vettek részt, ahol, mint később kiderült, Hollik István, a Fidesz-KNDP kommunikációs igazgatója már koronavírusos lehetett.

 

A szerda óta hatósági karanténban lévő Orbán Balázs viszont kedden még a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakkollégium egyik táborában tartott előadást

 

a résztvevőknek – szúrta ki az Azonnali az államtitkár Facebook-oldalán. Ekkor az államtitkár – aki egyébként az MCC kuratóriumának elnöke is – még hivatalosan még nem állt karanténkötelezettség alatt, mindenesetre potenciális kontaktszemély már akkor is lehetett.

 

Tegnap este a Mathias Corvinus Collegium vezetőképzőjének tagjaival beszélgettünk az előttünk álló időszakban ránk váró...

Posted by Orbán Balázs on Wednesday, 26 August 2020

 

A Miniszterelnökség közleményében azt is írja, hogy „a hatósági karantén megszüntetése, a pénteki kormányülésen való részvétel és az azt követő kormányinfó megtartása csak a pénteki második koronavírusteszt negatív eredménye után lehetséges”. (Korábbi, a karanténnal és a teszteléssel kapcsolatban szerzett tapasztalataink szerint egyébként a hatósági karantén alatti tesztelés egy kifejezetten nehezen megoldható feladat, legalábbis az átlagpolgárok számára.)

 

Ha Gulyásék múlt szombaton találkoztak olyan személlyel, akiről azóta kiderült, hogy koronavírusos, akkor – a népegészségügytől szerzett információink szerint – a hatósági karanténjuk alapesetben jövő szombaton járna majd le, ezt elvileg legfeljebb négy nappal lehet megrövidíteni, amennyiben valaki fel tud mutatni egy negatív tesztet. Tehát eszerint

 

Gulyásék leghamarabb jövő kedden hagyhatnák el a tartózkodási helyüket, azaz a pénteki kormányülésen és az azt követő kormányinfón a népegészségügy által velünk közölt szabályok alapján nem vehetnének részt személyesen.

 

A karantén kiváltása a közleményben említett két negatív teszttel a népegészségügy szerint csak azokra érvényes, akik nem kontaktszemélyek, hanem azért kerültek hatósági karanténba, mert magas kockázatú országból utaztak vissza Magyarországra – Gulyás és Orbán viszont konktaktszemélyként került hatósági karanténba.

 

Kérdéseinket feltettük Gulyás Gergely sajtófőnökének is, válaszokat egyelőre nem kaptunk. Orbán Balázstól megtudtuk, hogy délután újabb sajtóközleményt ad ki a Miniszterelnökség, azután pedig már lesz lehetősége kérdezni a sajtónak. Az államtitkár MCC-s táborban tartott előadásával kapcsolatban kérdéseinket elküldtük a Mathias Corvinus Collegiumnak is. Amennyiben választ kapunk, cikkünket frissítjük.


DISCLAIMER: A cikk társszerzője, Illés Gergő maga is a Mathias Corvinus Collegium hallgatója. 

 

A hatósági karantén és a kontaktkutatás visszásságairól itt írtunk korábban részletesen az Azonnalin.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Balázs / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás