+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 24. hétfő, 16:53
Greta Thunberg németországi mozgalmának egyik alapítója arra buzdít mindenkit: foglalják el a pártokat.

Jakob Blasel, a Greta Thunberg svéd klímaaktivista által létrehozott Fridays for Future-mozgalom egyik németországi alapítója a Die Zeit hetilapnak bejelentette: be akar ülni a német parlamentbe. Mármint nem most rögtön, hanem a következő, 2021-es választáson kér egy helyet a Zöldek pártlistáján. A 19 éves aktivista egyébként három éve maga is tagja a Zöldek schleswig-holsteini tartományi szervezetének.

 

„Ha továbbra is annyi szén-dioxidot bocsátunk ki, mint eddig, masszívan elbukjuk a párizsi klímaegyezményben 2030-ig előírt célokat. Ez azt jelenti, hogy már csak a következő választási ciklusban lesz lehetőségünk meghozni a szükséges törvényeket” – indokolta döntését.

 

Blasel az interjúban magáról a mozgalomról is beszélt. Mint mondta, másfél évvel ezelőtt, az általános iskolás és középiskolás diákok által alapított, péntekenként a tanórákon való részvétel helyett a hatékony klímavédelemért tüntető Fridays for Future életrehívásakor nagyon naivak voltak. „Azt hittük, ha elég hangosan tüntetünk, azonnal megváltoznak a dolgok” – fejtegette. Blasel szerint annyit sikerült ugyan elérniük, hogy a német közvélemény nagy része belássa, hogy a klímaválság egyike a legfenyegetőbb problémáknak ma, viszont a politikát nem sikerült tettekre sarkallniuk. A Merkel-kormány által bejelentett klímacsomag a csőd elismerése az aktivista szerint, mindez őket mára „frusztrált aktivistákká” tette.

 

A Zeit kérdésére, miszerint a politikai pályára lépés egyúttal azt is jelenti-e, hogy elhagyja a süllyedő hajót, az aktivista azt mondta, dehogyis: meggyőződése, hogy akár emiatt is, de a Fridays for Future ismét hangos és domináns lesz. Ehhez arra kéri az aktivistatársait, hogy lépjenek be ők is különböző pártokba, pályázzák meg a választási lista helyeit, a német parlamentben ugyanis „radikális klímaaktivistákra van szükség”.

 

A zöld pártelit idősebb részét alkotó '68-asoknak is beszólt az interjúban a fiatal aktivista, mondván, reméli, hogy nem lesznek olyanok, mint a '68-asok, akik végigmasíroztak az intézményeken, vagy mint a Zöldek, akiknek kezdetben nem volt semmiféle egységesen képviselt gondolatuk arról, hogy mihez kezdjenek magukkal a parlamentben. Megemlítette Joschka Fischer volt zöld külügyminisztert és pártelnököt, akit akadt, hogy saját párttársai dobáltak meg festékbombákkal, mert a párt ideológiája helyett gyakran inkább a kormányzati pozíciójából fakadó pragmatikus álláspontot képviselte. Blasel ehelyett azt ígéri, ő a kellemetlen ember szerepét akarja felvenni, aki meghúz bizonyos vörös vonalakat a párizsi klímaegyezmény betartatása érdekében.

 

Múlt héten egyébként Angela Merkel német kancellár fogadta a Fridays for Future németországi vezetőit és Greta Thunberget Berlinben. Ez a mozgalmon belül rengeteg kritikát váltott ki a kancelláriára nem meghívottak részéről, mondván azon kívül, hogy Merkel készíttethetett pár, PR-célra használható fotót, nem sült ki semmi az egészből.

 

 

CÍMLAPKÉP: Transzparens az FFF tavaly októberi lipcsei demonstrációjáról. A felirat egy szójáték: a „tun” ige azt jelenti, hogy cselekedni, így lesz Angela Merkelből a nem cselekvés Gretája. Fotó: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás