+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. augusztus 22. szombat, 13:11
Azt remélik, még szűk két év kell, mire az emberiség leküzdi a koronavírus-járványt.

Új irányelveket fektetett le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus-járvány minimalizálásával kapcsolatban. Ezek szerint az lenne a szerencsés, ha a 12 év fölötti fiatalok ugyanúgy hordanák a szájmaszkot, mint a felnőttek, különösen olyan helyeken, ahol az egyméteres minimáltávolságot nem tudják tartani, illetve azon régiókban, ahol magas a fertőzöttség aránya.

 

Mint azt a bécsi Die Presse napilap írja, a WHO szerint még mindig rengeteg a bizonytalanság atéren, hogy milyen szerepet játszanak a gyerekek a koronavírus terjedésében.

 

Egy sor jel arra utal viszont, hogy a gyerekek jóval kevésbé kapják el a vírust, mint a felnőttek, ahogy arra is, hogy a tinédzserek már aktívabban fertőződnek és fertőznek.

 

Éppen ezért a WHO azt javasolja, hogy

 

+ az 5 év alatti gyerekeknek egyáltalán ne kelljen az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselnük, már csak a saját érdekükben is, hogy könnyebben kapjanak például levegőt;

 

+ az 5-11 év közötti gyerekek csak akkor hordják a maszkot, ha súlyosan koronavírus-fertőzött területen, illetve potenciálisan koronavírus-fertőzöttek közelében tartózkodnak – de minden esetben legyen a közelben egy felnőtt, aki segít nekik rendesen felhelyezni a maszkot;

 

+ a 12 év felettiek pedig ugyanúgy, ugyanakkor hordják a maszkokat, amikor azt a felnőttek is teszik;

 

+ a fogyatékkal élő gyerekek esetében nem javasolják a maszkviselést.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO erős kínai lobbimunka eredményeképpen megválasztott elnöke közben beszélt arról is, hogy reményeik – tehát nem a számításaik vagy becsléseik, hanem a reményeik – szerint kevesebb, mint két év múlva már túllehet az emberiség a kínai koronavírus-járványon.

 

FOTÓ: Needpix

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás