+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. augusztus 22. szombat, 13:11
Azt remélik, még szűk két év kell, mire az emberiség leküzdi a koronavírus-járványt.

Új irányelveket fektetett le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus-járvány minimalizálásával kapcsolatban. Ezek szerint az lenne a szerencsés, ha a 12 év fölötti fiatalok ugyanúgy hordanák a szájmaszkot, mint a felnőttek, különösen olyan helyeken, ahol az egyméteres minimáltávolságot nem tudják tartani, illetve azon régiókban, ahol magas a fertőzöttség aránya.

 

Mint azt a bécsi Die Presse napilap írja, a WHO szerint még mindig rengeteg a bizonytalanság atéren, hogy milyen szerepet játszanak a gyerekek a koronavírus terjedésében.

 

Egy sor jel arra utal viszont, hogy a gyerekek jóval kevésbé kapják el a vírust, mint a felnőttek, ahogy arra is, hogy a tinédzserek már aktívabban fertőződnek és fertőznek.

 

Éppen ezért a WHO azt javasolja, hogy

 

+ az 5 év alatti gyerekeknek egyáltalán ne kelljen az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselnük, már csak a saját érdekükben is, hogy könnyebben kapjanak például levegőt;

 

+ az 5-11 év közötti gyerekek csak akkor hordják a maszkot, ha súlyosan koronavírus-fertőzött területen, illetve potenciálisan koronavírus-fertőzöttek közelében tartózkodnak – de minden esetben legyen a közelben egy felnőtt, aki segít nekik rendesen felhelyezni a maszkot;

 

+ a 12 év felettiek pedig ugyanúgy, ugyanakkor hordják a maszkokat, amikor azt a felnőttek is teszik;

 

+ a fogyatékkal élő gyerekek esetében nem javasolják a maszkviselést.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO erős kínai lobbimunka eredményeképpen megválasztott elnöke közben beszélt arról is, hogy reményeik – tehát nem a számításaik vagy becsléseik, hanem a reményeik – szerint kevesebb, mint két év múlva már túllehet az emberiség a kínai koronavírus-járványon.

 

FOTÓ: Needpix

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában az egymillió főre jutó nagyon magas koronavírus-számok miatt az esti kijárási tilalmon túl lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás