+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. augusztus 22. szombat, 17:46
Miért ne lehetne lakatot tenni a helyekre, ahol nem dolgoznak? – tette fel a kérdést a belarusz elnök. Közben az ellenzék vezetőjével amerikai diplomata is egyeztet a belarusz helyzetről.

Bezárással fenyegeti Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök az olyan gyárak dolgozóit, amelyek sztrájkolnak – írja a Reuters az orosz RIA hírügynökségre hivatkozva. Az Európa utolsó diktátorának nevezett politikus emellett a munkások kirúgását is elképzelhetőnek tartja.

 

„Ha egy gyárban nem végeznek munkát, tegyünk rá hétfőtől lakatot. Megnyugszanak az emberek, és eldöntjük, hogy kit hívunk majd be dolgozni”

 

– mondta a RIA szerint szombaton Grodnóban Lukasenka.

 

Az augusztus 9-én a Lukasenka által bizonyítottan csalással megnyert belarusz választás után országszerte tüntetések kezdődtek, amelyeket a hatóságok sokszor erőszakos fellépéssel sem tudtak visszaszorítani. Belaruszból az ellenzék vezetője, Szvjatlana Tihanovszkaja Litvániába menekült, és ma is ott tartózkodik. Az utóbbi hetek belarusz eseményeiről az Azonnalin részletesen beszámoltunk.

 

Mivel érezte az egyre nagyobb nyomást, Lukasenka az utóbbi időben már megengedőbb volt az ellenzéki követelésekkel szemben: augusztus 17-én korábbi állítását visszavonva azt mondta, már nem szükséges a halála ahhoz, hogy új választást írjanak ki. Sőt, egy nappal később Lukasenka azt állította: az ellenzékieknek felajánlotta a szavazatok újraszámolását, Tihanovszkaja szerint azonban ilyenről szó sem volt.

 

Lukasenka gyárakat fenyegető megszólalása összefüggésben lehet azzal, hogy éppen egy gyári munkásoknak tartott beszédét fütyülték ki és szakították meg skandálásokkal nemrégiben. A munkások egyebek mellett hazugnak nevezték az elnököt és a távozását követelték.

 

 

Tihanovszkaja jelképnek látja magát, de elnöknek nem

 

Közben a Reutersnek Tihanovszkaja azt is elmondta, hogy hiába indult el az elnökválasztáson, továbbra sem érzi magát politikusnak (Tihanovszkaja a népszerű blogger férje helyett indult el, akit bebörtönöztek a választások előtt), és egy újabb választáson nem indulna el.

 

„A kampány során magamra erőltettem a szerepet, de továbbra sem tartom magam politkusnak” – mondta Tihanovszkaja, majd hozzátette:

 

„A sorsom és a küldetésem is az volt, hogy színre lépjek. Most biztonságban vagyok, de a rám szavazó belaruszoknak mint szimbólum, szükségük van rám. Nem árulhatom el őket”

 

– mondta az ellenzéki vezető, utalva ezzel arra, hogy Litvániába kellett menekülnie a választásokat követően. Jelenleg leginkább videoüzenetekben tartja a kapcsolatot Belarusszal.

 

Más vezető politikusokkal viszont telefonon beszélt: állítása szerint mások mellett keresték Kanadából, az Egyesült Államokból, Németországból, Lengyelországból és Lettországból is, és arról kérdezték, hogyan lehetnének Belarusz segítségére.

 

„Megértem, hogy sem joguk, sem lehetőségük nincs beavatkozni a hazám belügyeibe. Mindenkit arra kértem, hogy tartsa tiszteletben Belarusz függetlenségét és szuverenitását”

 

– mondta Tihanovszkaja, aki hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nem beszélt, és tőle sem tud mást kérni, minthogy tartsa tiszteletben a hazája szuverenitását.

 

„Belarusz Oroszországgal való kapcsolatáról és más külpolitikai kérdésekről történő döntés meghozatala is a népen és az új elnökön múlik” – fogalmazott.

 

Lukasenkáról pedig azt mondta: „előbb vagy utóbb mindenképpen mennie kell.”

 

Amerikai látogatás

 

Hétfőn Tihanovszkajának rangos látogatója lesz: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter helyettese, Stephen Biegun egyeztet majd vele Vilniusban a belarusz helyzetről. Biegun Vilnius után Moszkvába utazik, ottani tárgyalásain pedig szintén Belarusz lesz a téma. Vannak ugyanis olyan félelmek, amelyek alapján nem kizárt, hogy Oroszország erőszakkal avatkozna be Belaruszban, hogy a valamiképp a maga javára fordítsa a kaotikus helyzetet.

 

NYITÓKÉP: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás