+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 19. szerda, 19:57
Az ellenzéki tüntetőket fizetik, aki sztrájkol, rúgják ki, a sztrájkolók olyanok, mint a Gestapo: utazás Aljakszandr Lukasenka koponyája körül.

Ülésezett szerdán a belarusz Biztonsági Tanács, melyet elnökként személyesen Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök vezet. A BelTA állami hírügynökség beszámolója szerint az ülésen az elcsalt elnökválasztáson 80 százalékkal újraválasztott Lukasenka többek között a határvédelmi szerveknek, a kormánynak, a belügynek, a külügynek és a védelmi minisztériumnak is utasításokat adott.

 

Az elnök azzal kezdett, hogy a határvédelmet meg kell erősíteni, hogy "megakadályozzuk a külföldi katonák, fegyverek, lőszer és pénz beáramlását, amelyből a zavargásokat finanszíroznák". Merthogy Lukasenka szerint a tüntetések résztvevői között bőven vannak, akik pénzt kapnak mindezért.

 

„Fizetik azokat, akik ezért fizetést akarnak. Mondjuk álljanak virágokkal, vagy csináljanak ezt meg azt.

 

Nem mondom, hogy az összes ilyen lenne. De egy csomó pénz áramlik be, és ráadásul nyíltan” – fogalmazott.

 

Minszkben vasárnap egyes híradások szerint több, mint kétszázezer ember vonult az utcára, hogy Lukasenka távozását és új választsok kiírását követelje. Ugyanazon a napon Lukasenka melletti szimpátiatüntetést is összehoztak a hatóságok, noha azon körülbelül tizedannyian vettek csak részt. Lukasenka érthető módon tehát véget vetne a minszki helyzetnek: "nem lehet Minszkben tovább rendetlenség. Az emberek elfáradtak, békét és csöndet akarnak”.

 

Hozzátette: a tüntetések bizonyos szempontból még jók is, hiszen az emberek így érzik, hogy mit veszítenének el.

 

„Tengernyi ember van, és ők a túlnyomó többség, akik ahhoz szoktak hozzá, hogy békés országban élnek. Ezt a békés országot vissza kell adnunk nekik”. Az ellenzék szerint ez a béke leginkább ugyanakkor Lukasenka távozásával állhatna be, de a békétlenséget sem a tüntetők kezdeményezték, hanem épp az őket brutálisan szétverő rohamrendőrök.

 

A hatalom számára különösen kínos, hogy a rendőri erőszak miatt már az állami média újságírói és technikai személyzete is úgy döntött: sztrájkba lépnek. Többek között így tett az az Olga Szemasko is, aki az Azonnalinak adott exkluzív interjújában meséli el, hogyan is működik a közmédia manapság Belaruszban. Az elnök érthető módon nem nézi viszont jó szemmel a közmédia sztrájkját sem: leszögezte, hogy ha az állami csatornáknál, rádióknál valaki sztrájkba kezd, akkor ne legyen meg a lehetősége ennek végeztével visszatérni.

 

„Ha sztrájkolni akarnak, elmennek, majd visszatérnének, akkor ilyen lehetőségük ne legyen. Ha elmentek, elmentek” – fejtegette.

 

A gyáraknál sztrájkolókat a Tut.by beszámolója szerint az elnök egyenesen a Gestapóhoz hasonlította: „fenyegetik és megtámadják a gyárak dolgozóit, igazgatóit. Akik így a munkanapok kezdetekor és végekor csak az agresszív tömegen és ellenőrzőpontokon át tudnak be és kijutni. Mint a Gestapo”.

 

Az ellenzék által a hatalommal való párbeszédre felállított, úgynevezett „koordinációs stábot” Lukasenka a cári Oroszország idején megjelent „feketeszázakhoz” hasonlította. A feketeszázakat az 1905-07-es felkelések leverésére toborozta a cári hatalom, azóta viszont nacionalista, xenofób és antiszemita csoportokként maradt meg a köznyelvben.

 

„Az úgynevezett feketeszázakat azért csinálták, hogy magukhoz ragadja a hatalmat az úgynevezett ellenzéki stáb. Meglepő módon már állnak is sorba és osztogatják a portfóliókat. Szóval kedves feketeszázak, csak annyit akarok mondani, hogy az országnak nincsen annyi portfóliója, mint ahányan a sorban álltok. Seprűnk és lapátunk viszont van. Azt biztosítjuk” – nyilatkozta hozzátéve, hogy tilos és illegális ilyen alternatív hatalmi szerveket létrehozni.

 

BORÍTÓKÉP: Belta.by / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás