+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ercsey Dániel
2020. augusztus 14. péntek, 08:18
Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

Az elmúlt héten az izgalmas nevű Doborgazszigetről eveztem haza a Dunán, persze nem egyhuzamban. Öt napig lapátoltunk, részben a Szigetközben, részben a nagy Dunán, a legtutibb szállásunk viszont egyértelműen Komáromban volt. Hogy miért? 

 

Kezdjük azzal, hogy 1992 óta evezek a Dunán, majd minden évben becsúszik egy minimum egyhetes vízitúra is, így távolról kerülöm a szervezett evezéseket. Ha az ember nem fél egy kis nomád kempingezéstől és ismeri a térképet és a saját képességeit, akkor nyugodtan nekivághat. (A kivételt a szigetközi bázisú Szürke Hód csapata képezi, velük voltam a német és az osztrák Dunán is evezni, de ők szervezik az éjszakai vízi teljesítménytúrát Mindszent és Szeged között és ha minden igaz, jövőre mennek a Duna-deltába. A kempingjeik Cikolaszigeten és Doborgazszigeten jó kiindulópontjai a szigetközi csillagtúráknak.)

 

Így tettünk mi is, de előtte tájékozódtunk, hogy a tervezett napi távok mellett hol lehet/érdemes kikötni éjszakára. Volt a túrán vadkemping is bőven, így örömmel fedeztem fel, hogy a Kajak-Kenu Szövetség pályázati úton telehintette az országot ún. vízitúrapontokkal. Sajnos a honlapról a helyszínek címe nem derül ki, gyakran az elérhetőségük sincsen feltöltve, így csak a szerencsénkben bízhatunk, hogy megtaláljuk-e a helyet.

 

ONLINE NEM MINDIG TALÁLHATÓAK AZ ELÉRHETŐSÉGEK, OFFLINE IGEN

 

A komáromit megtaláltuk! Koppánymonostor városrészben található, ha a Dunán érkezünk Gönyű felől, akkor a hamarosan átadásra kerülő új közúti híd előtt kb. 1 kilométerrel kell kikötni a jobb parton, a koppánymonostori szabadstandnál. Ha ezt nem is vesszük észre a vízről, a parti fák mögül kikandikáló tornyot, a Tuba János által az 1900-as évek elején építtetett Tornyos villa épületét biztosan kiszúrjuk, fölötte szálljunk ki a hajóból. A helyszín be van kamerázva és le van lakatolva, de a kerítésen kint van a telefonszám (lsd. a fenti fotón).

 

A helyszínt egy egyesület működteti, csupa evezős, akik maguk is rendszeresen vízitúráznak, így pontosan tudják, hogy a meleg zuhany és az angol wc ilyenkor mindennél többet ér! Ráadásul éjszakára vihart mondott a meteorológiai előrejelzés, így azt is megengedték, hogy a zuhanyzóhoz tartozó öltözőben aludjunk a földön, hálózsákban, reggel pedig, a megbeszélt időpontban nem csupán a kulcsot vették át tőlünk (amikor továbbindultunk), de termoszban kávét is hoztak nekünk!

 

EZ ITT AZ

 

Most pedig jöjjön a lényeg, hogy a zuhanyzás és a fedett helyen alvás mellett miért is érte meg ennyire a kikötés Koppánymonostorban!

 

Ha erre járunk, hívjunk egy taxit a monostori szabadstrandhoz (Mi a PT Taxival utaztunk, olcsó, gyors, nagyon bevált!) és menjünk át a hídon a régi városközpontba, a mai szlovákiai Komárnoba. Egy kis belvárosi séta sem árthat meg, de a Klapka téren működik nem csak a környék, de a Kárpát-medence egyik legjobb tematikus borbárja, a Bottéka.

 

A KLAPKA TÉR LEGJOBB HELYE

 

Bizony: az 1800-as években Monostoron még szőlőskertek terültek el. Közülük is kiemelkedett Szarka János városi táblabíró szőlője, ahol rendszeres vendég volt Vörösmarty Mihály és Bajza József is. A táblabíró “tréfáiról pedig köteteket lehetne összeírni: a mint a régi kálvária kisajátítása alkalmával megvett faszenteket felöltöztette és a gőzhajó arra haladtával azokat fustélyokkal verve letaszigálták a hegyről, úgy hogy ezen rémes tettet később leírták az augsburgi Allgemeine Zeitungban, azon megjegyzéssel, hogy Komárom tájékán egy fürt szőlőlopásért agyonverik az embert.” (Lsd. Szinnyei József: Tímár-ház. Naplójegyzetek 1835-1848.)

 

Vissza a Bottékára: natúr borok, egyrészt a tulajdonos Bott Frigyestől, másfelől csupa izgalmas pannóniai termelőtől, legyen az jelenleg épp Szlovákiában, Magyarországon vagy Ausztriában, így például a világ talán legjobb kékfrankosa (szerintem) is kapható. Mellé szörpök és kávé, sonkák és szalámik, csodás kenyér és hétvégén élőzene. A natúr szűretlen rozét (Just Enjoy Rosé 2019) feltétlenül kóstolják meg, semmi köze a megszokott rozékhoz, de kegyetlenül itatja magát, ami pedig a 2019-es pinot noirt illeti, talán a legjobb, amit az évjáratból a Kárpát-medencéből kóstoltam!

 

Csak maradjon erőnk visszasétálni a hídon a vízitúrapontig…

 

PÁR LÁTNIVALÓ IS AKAD ÚTKÖZBEN

 

FOTÓK: Ercsey Dániel

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás