+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. augusztus 12. szerda, 17:51
Az Azonnali mindig közép-európai lapként tekintett magára. Az eszme azonban nem csak Budapesten van jelen. A most induló vitában a szomszédos országok vezető értelmiségijei mondják el, ők hogyan tekintenek Magyarországra – a trianoni sérelmi nacionalizmus és Orbán kapcsán, vagy éppen ezek ellenében.

Aki tényleg komolyan gondolja, hogy meg kell haladni Trianont, annak nem ízléstelen emlékműveket kell emelnie, hanem először is segítenie kell a határon túli magyar autonómiatörekvéseket (amelynek terén Orbán Viktor eddig ugyanannyit tett és ért el, mint Gyurcsány Ferenc: a nagy semmit), és ami még ennél is fontosabb:

 

meg kell ismernie szomszédainkat.

 

Az Azonnalit éppen ez teszi különlegessé a magyar médiavilágban: a kormányzati elnyomás ellenére is létező plurális médiatérben (ahol baloldali, liberális, konzervatív hírforrások között is válogathat az, aki nem csak a fideszes narratívát öntő csatornákra kíváncsi) az Azonnali nem annyira valamilyen sajátos ideológiával tűnik ki (a szerkesztőségben bizonyosan vannak jobb- és baloldaliak egyaránt), hanem egy sajátos nézőponttal: mi tudatosan és amennyire tudjuk – márpedig mostanra egyre jobban tudjuk –, eredeti nyelven követjük a szomszédos országok híreit, történéseit. Ami Bécsben, Fiumében, Kolozsvárott, Pozsonyban, Bukarestben, Ùjvidéken vagy Ljubljanában történik, azt mi nem a BBC-ből tudjuk meg, mert mi mindezt – persze az egész közös hazánkkal, az Európai Unióval – magunkénak is tudjuk.

 

Miért is? Egyrészről ezen országok történései ugyanúgy érdekesek lehetnek, mint ami az angol nyelven elérhető országokban történik – csak közelebb vannak hozzánk, és a nyelvi nehézségek ellenére akár jobban is érthetjük.

 

Az Azonnali egyszerűen közel hozza azt, ami eleve közel van: Közép-Európát.

 

Másrészről ebben igenis van egy értékválasztás is. Miközben Közép-Európát éppen a nacionalizmus szabdalta fel, lökte Kelet-Európába, mi kitartunk amellett, hogy ez a mi közös hazánk, ahol otthon érezhetjük magunkat: nem azért, mert legyen minden magyar, hanem mert ami magyar, az ugyanúgy sokban sváb, horvát, román, szlovák, ahogy őbennük is sok magyar van. Illyés Gyulát parafrazálva: Közép-Európa az igazi „haza a magasban” – ha sajnos a kelet-európai nacionalizmus (akár a magyar kormány politikájában, akár a sokszor még mindig tapasztalható szomszédországbeli magyarellenességekben) jelen is van, mi kitartunk Közép-Európa eszméje mellett.

 

A trianoni békeszerződés (amely valóban már nem érvényes, annál inkább az 1947-es párizsi) századik évfordulóján egyrészről mindig rá kell mutatni, hogy a Habsburg Monarchia – nem szabadkőművesek, hanem nacionalisták általi – szétverésére ma csak Dél-Tirolban talált a nemzetközi közösség a példaértékű autonómiával, háromnyelvűséggel megoldást, de ugyanez lenne a megoldás a térség más részein. (Nem újabb etnogettókat, hanem kis Közép-Európákat hozva létre, mint az az autonóm Dél-Tirolban vagy a sajnos még nem autonóm, de attól függetlenül a már most is kétnyelvű Isztriában sikerült.) 

 

Másrészről ismerjük meg, mit gondolnak a szomszédok rólunk! Esetleg a képzet, hogy annyira egyedül lennénk, és mindenki utálna minket, csak tévképzet?

 

Az Azonnalin ezért szerdán egy újabb vitasorozat indul, amelybe

 

szlovák, osztrák, szlovén, horvát, szerb, román vezető értelmiségieket tudtunk megnyerni, hogy írják meg nekünk, miként látják ők Magyarországot a saját országukból.

 

Akár a trianoni centenárium, akár az orbánizmus exportjának veszélye, akár éppen a mindezek ellenére összekötő hasonlóság kapcsán.

 

Ne hagyjuk, hogy Közép-Európa a nacionalista politikusok kishatalmi játékaiban eltűnjék! Nem csak Budapesten, de Pozsonyban, Bécsben, Ljubljanában, Zágrábban, Fiumében, Újvidéken, Belgrádban és Bukarestben is – hogy felkért szerzőink lakhelyeit említsük – megvan az az eszme, amiért az Azonnali objektív hírekkel, riportokkal, interjúkkal és szubjektív véleményekkel küzd. Mutatjuk!

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Ameddig nincs erős bizonyíték az iskolabezárások jótékony járványügyi hatására, nyitva kellene lenniük.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás