+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 11. kedd, 08:55
Szvjatlana Tihanovszkaja már „nyugaton”, eközben Belaruszban folytatódtak a nagyszabású ellenzéki tüntetések. Mutatjuk, mi történt az éjjel.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Egy időre eltűnt, órákon át még a saját kampánycsapata sem tudta elérni, de kedd reggel Linas Linkevicius litván külügyminiszter bejelentette:

 

Biztonságban van, és Litvániában tartózkodik Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz elnökválasztás ellenzéki jelöltje.

 

Tihanovszkaja eltűnésével kapcsolatban nagyon ellentmondásos információk láttak napvilágot. Az ellenzéki jelölt hétfő délután kereste fel a Központi Választási Bizottság épületét, hogy panaszt nyújtson be a vasárnapi elnökválasztás eredményével kapcsolatban. Ott a hivatalos adatok szerint csupán a szavazatok 10 százalékát kapta meg, míg a regnáló elnök Aljakszandr Lukasenka 80-at, de egyre több jel mutat arra, hogy bizony a választásokat csúnyán elcsalták.

 

Tihanovszkaja a bizottság épületében három órán át tartózkodott ügyvédjével, sokszor külön helyiségekben. Az ügyvéd, Makszim Znak szerint

 

a jelölt annyit mondott neki, hogy „döntést hoztam”, majd ismeretlen irányba távozott.

 

Sokan azt rebesgették, hogy a választási bizottság épületének hátsó kijáratán szökött ki, de voltak olyan hírek is, hogy Tihanovszkaját az épületben fogva tartják. Annyi biztos, hogy az ügyvéd egyedül távozott az épületből, és ezt követően órákon át sem ő, sem a kampánycsapata, sem saját bevallása szerint a litván külügyminiszter nem tudta elérni a jelöltet.

 

Tihanovszkaja kampánycsapata végül éjjel adott ki egy rövid közleményt, amelyben leszögezték, hogy elérték a jelöltet, és minden rendben vele. A szűkszavú közlemény sem volt éppenséggel nagyon megnyugtató, de a helyzet kedd reggelre, Tihanovszkaja Litvániába szökésével nyilvánvalóbb lett.

 

Eközben Minszkben

 

Hétfő éjjel ott folytatták a tüntetést a belarusz ellenzékiek, ahol hétfőn hajnalban abbahagyták. Ismét több városban, de főleg Minszkben óriási tömegek vonultak utcára:

 

 

 

A hétfői tüntetés szimbóluma a Riga bevásárlóközpont és környéke lett. Itt a tüntetők barikádokat építettek, a rohamrendőrök szétbontották azokat, majd jöttek ismét a tüntetők, hogy újraépítsék őket:

 

 

 

Csakhogy immár a megszokott rohamrendőrökön felül feltűntek a KGB biztonsági szolgálat Alfa különleges alakulatának az emberei. Ők azok, akik már nem érték be gumibottal, kérdés nélkül lőttek, gumilövedékkel:

 

 

 

A rohamrendőrség volt, ahol megfutamodott a tüntetők elől, akik elképesztő trágár módon küldték el őket: 

 

 

Több tudósító szerint érdemes óvakodni a tüntetők körül megjelenő mentőautóktól: rohamrendőrök ülnek bennük, és egyáltalán nem a sérülteket akarják ellátni, hanem letartóztatnak.

 

 

Az emberek hajnalban hazamentek, a rohamrendőrök azért végigmasíroztak egyszer az üres utcákon:

 

 

BORÍTÓKÉP: Sztrana Dlja Zsiznyi / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a DW-nek dolgozik.

Németországban semmi nem utal arra, hogy ezt az évfordulót különösebben komolyan vennék.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás