+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2020. augusztus 10. hétfő, 15:42
Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Az elcsalt vasárnapi elnökválasztás után országszerte több tucat városban tízezrek vonultak az utcára Belaruszban. A hivatalos eredmények szerint ugyanis a voksoláson az országot már 1994 óta vasmarokkal irányító diktátor

 

Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg, míg legfőbb kihívója, Szvjatlana Tihanovszkaja 10,1 százalékot kapott csupán.

 

Az ellenzékiek viszont az eredményt nem hiszik el (választási csalásokra jó sok bizonyíték van már), szerintük a helyzet körülbelül pont fordított. Ezt erősítik a külképviseleteken rögzített független exit pollok, ahol Tihanovszkaja nyert 85,8 százalékkal, és Lukasenka csupán 7 százalékot kapott.

 

Ember legyen a talpán, aki igazságot tesz, és valószínűleg a normális eredményeket már sosem tudjuk meg, mindenesetre az ellenzék azt ígérte: nem a vasárnapi tüntetés volt az utolsó. Márpedig vasárnap összejött az utcákon a kritikus tömeg, volt, ahol nem igazán bírtak már a rohamrendőrök a tüntetőkkel, és volt olyan is, ahol átálltak.

 

Ha ezt a szintet tudják hozni továbbra is a tüntetők, akkor abszolút nyitott kérdés, mi lesz Belarusszal, és bizony a rezsimváltást sem lehet teljességgel kizárni. De szerinted mi lenne az ideális forgatókönyv az ország számára? Egyesülés Oroszországgal? A nyugattal? Forradalom? Vagy maradjon inkább Lukasenka? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

 

BORÍTÓKÉP: Tut.by / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás