+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs & Illés Gergő
2020. augusztus 9. vasárnap, 22:45
Legalább húsz városban tartanak az ellenzéki tüntetések: volt, ahol a rohamrendőrök visszavonultak, volt olyan is, ahol átálltak a tüntetőkhöz. Eközben Lukasenka orosz források szerint Törökországba utazott, Tihanovszkaja biztos a győzelmében.

Mi miért Belaruszt írunk Fehérorország helyett? Ezért.

 

Azután, hogy helyi idő szerint este nyolckor bezártak a szavazóhelységek, Szvjatlana Tihanovszkaja, a belarusz ellenzék elnökjelöltje sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a választói delegáltjaik információi alapján

 

legalább hat választási körzetben legyőzte Lukasenkát, méghozzá hatalmas különbséggel.

 

Persze hivatalos választási eredmények nincsenek, és mivel a választások nem voltak tiszták, valószínűleg a pontos számokat sosem ismerjük meg. Sok szavazókörben nem is volt független választási megfigyelő, ha pedig volt, akkor se minden esetben tudta felügyelni a választás tisztaságát, mivel a rendőrök őrizetbe vették őket vagy egyszerűen nem engedték őket a szavazóhelyiségek közelébe.

 

További problémát jelentett, hogy sokakat a hatóságok az este 8-as urnazárás után már nem is engedtek leszavazni, hiába álltak be az amúgy országszerte jókora sorokba már korábban. Ráadásul megfigyelők ide vagy oda, olyan felvételek is napvilágot láttak, melyek szerint egy választókerületi bizottság tagjai létrán át másznak ki a szavazóhelyiségnek helyt adó épületből, kezükben pedig tele szatyrokat tartanak és visznek el. Természetesen a szatyrok tartalma nem ismert, az ellenzékiek arra következtetnek, hogy ellenzéki voksok lehetnek bennük.

 

 

Így a Tihanovszkaja-szavazók egy alternatív megoldással álltak elő, hogy ellenőrizni lehessen, hogy milyen arányban szavazhattak az egyes körzetekben:

 

a legtöbb Tihanovszkaja-szavazó ugyanis négybe hajtotta a szavazólapot, majd miután leadta szavazatát, lefényképezte az átlátszó urnát.

 

 

Közben országszerte tüntetések indultak, miután a választók úgy érzik, hogy a választásokat elcsalták Lukasenkáék. Minszk mellett még legalább 20 városban kezdődtek demonstrációk, miután a hivatalos exit poll adatai szerint Tihanovszkaja csak 6,8 százalékot kapott, míg az Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenka közel 80 százalékot.

 

 

Jelenleg Minszkben tűnik a legforróbbnak a helyzet, a Twitteren és az orosz Telegram közösségi médián több olyan kép és videó is terjeng, hogy a rohamrendőrök könnygázt és villanógránátot vetnek be, de sok helyen már elkezdték mozgósítani a vízágyúkat is.

 

 

Minszk belvárosában jelenleg több tízezer ember tüntet, de más városokban is több ezres tüntetések kezdődtek. Zslobinban például a tüntetők létszámfölényben vannak a rendőrökkel szemben, így elfoglalták a főbb utcákat, de hasonló események történnek Maladzecsnában.

 

 

Pontos számokat még nem tudunk sérültekről, de a beszámolók szerint többen is megsérültek, egy videón pedig azt látni, hogy a rendőrök egy eszméletlen embert állnak körbe.

 

Ezenkívül van olyan város, ahol a rohamrendőrség tagjai a tüntetők mellé álltak, például Zsodzinában,

 

de Bresztben és Baranovicsben se tudnak mit kezdeni a létszámfölényben lévő tüntetőkkel, így a további erősítésig visszavonultak.

 

Azonban a tüntetésekről a sajtó nem minden esetben tud beszámolni, mivel Belaruszt kvázi lekapcsolták az internetről, a mobilhálózat pedig szintén akadozik.

 

Tüntetések mellett diplomáciai nyomás is helyezkedik Lukasenkára

 

A tüntetések mellett a lengyel és a litván elnök közös nyilatkozatot tett közzé, amiben arra szólítják fel Lukasenkát, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapokat, a szólásszabadságot, az emberi jogokat és vessen véget a tüntetők erőszakos leverésének. A rendőrség erőszakos fellépését Tihanovszkaja is elítélte.

 

Több orosz médiaforrás eközben úgy tudja,

 

hogy Lukasenka gépe elhagyta az országot, és Törökországba repült.

 

A gépet olyan komolyan biztosították, mintha maga az elnök repült volna rajta, de azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy valóban Lukasenka távozott-e a géppel az országból.

 

FRISSÍTÉS (augusztus 10. 08:44): Vasárnap este többeket ájultra vagy félholtra vertek a rohamrendőrök, akik gumilövedékeket és fénygránátokat is bevetettek a békés tüntetők ellen. A meccs azonban még nincs lejátszva: a pletykák szerint Törökországba menekült Lukasenkáról nem hallani, a tüntetők pedig ígérik, hétfőn folytatják. Felkavaró felvételek és további részletek itt!

 

NYITÓKÉP: Minszkben a Győztesek sugárútján néznek szembe egymással a tüntetők és a rendőrök. Forrás: Onliner / Telegram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a DW-nek dolgozik.

Németországban semmi nem utal arra, hogy ezt az évfordulót különösebben komolyan vennék.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás