+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. augusztus 6. csütörtök, 18:40
Most épp Göd ürügyén, most épp a Momentum torkát vagdossa a DK, de ezt kell vállalnia annak, aki enged Gyurcsány Ferenc összefogásának 2022-ig bármikor.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Kedden jelent meg a Demokratikus Koalíció honlapján az a hangfelvétel, ami szerint Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere le akarja váltani a DK és az LMP alpolgármestereit, helyükre pedig egy fideszest akar kinevezni.

 

A gödi önkormányzati háború már április eleje óta zajlik, amikor is a helyi DK, LMP, és Jobbik megkérdőjelezte Balogh szakmai és emberi alkalmasságát, mert az állítólag sorozatosan visszaélt polgármesteri hatalmával.

 

Az ügy érdekessége, hogy a 2019-es önkormányzati választáson a Momentum-DK-Párbeszéd-LMP-Jobbik-Mindenki Magyarországa Mozgalom alkotta Gödi Összefogás győzte le a Fideszt a dunaparti városban, aztán

 

április óta úgy esnek folyamatosan egymásnak, hogy szinte lehetetlen eldönteni, hogy ki cselekszik helyesen (ha egyáltalán), vagy kinek miben van igaza.

 

A vállalkozó szelleműek persze megpróbálhatják, tavasz óta tizenhárom cikkben foglalkoztunk a belharcokkal az Azonnalin, illetve el is mentünk Gödre, hogy megkérdezzük a helyiek véleményét, itt megtalálható róla az összes anyagunk.

 

Most viszont akármennyire érdekes is, nem az a lényeges, hogy ki, mit, mikor, és hogyan kavart a gödi önkormányzatban, mert az elsőre bohózatnak tűnő történéssorozat legújabb szakasza jóval túlmutat a Pest megyei kisvároson:

 

országos tanulsággal szolgál 2022-re, és megmutatja, hogy hol is van annak a gödörnek az alja, amibe folyamatosan csúsztunk bele már legalább három éve.

 

Szóval a DK által közzétett – állításuk szerint ismeretlen forrásból kapott –, inkriminálónak szánt felvételről szűk egy nap alatt kiderült, hogy erősen manipulatív, mert szándékosan úgy vágták ki egy hosszabb beszélgetésből, hogy úgy tűnjön, Göd polgármestere tényleg a Fidesz emberét akarja az egykori választási szövetségesei helyére alpolgármesterként. 

 

A Momentum nyilvánosságra hozta a kivágott hanganyag kontextusát is, amiből kiderül, hogy a helyzet egészen más, mint ahogy a DK beállította, gyakorlatilag annyi történt, hogy Balogh realizálta, hogy nem maradhat alpolgármester nélkül, kell neki valaki a posztra, akivel együtt tudnak működni, erre pedig három nevet hozott: egy fideszest, egy momentumost, és egy párbeszédest.

 

Nem fontossági sorrendben, nem a fideszessel az első helyen, mint ahogyan a DK állította a közleményében, hanem egyszerű, gondolatjeles listaként. A gondolatjelek persze nem hallatszanak a hanganyagban, de Balogh hozzá is teszi, hogy reméli nem a fideszest választják, nyilván tudja, hogy az a belharcok közepette nagyon furcsán venné ki magát.

 

És itt álljunk is meg egy pillanatra. Fontos tanulság nem 2022-re, hanem a mindenkori helyi ügyekre nézve, hogy teljesen mindegy, hogy Mészáros Lőrinc mit és hogyan tesz zsebre, és teljesen lényegtelen, hogy Borkai Zsolt hova teszi a micsodáját: ha egy adott párt képviselője hajlandó együttműködni a kollégáival a településük érdekében, akkor súlyos hiba leírni annyival, hogy ennek meg annak a pártnak a színeiben indult a választáson.

 

És ez ugyanúgy vonatkozik az összes többi pártra, nem csak a Fideszre. Például a DK összes képviselőjét is azonosíthatnánk a gátlástalan pártvezetéssel, de kár lenne, mert nekik is vannak olyan helyi politikusaik országszerte, akik a helyiek érdekeit tartják a szemük előtt.

 

Vissza a felvételhez. A Momentum leleplezése után a DK álláspontja az volt, hogy tök mindegy, hogy manipulált volt-e a felvétel, a lényeg, hogy mi van rajta. Aki idáig eljutott a cikkemben, annak nem kell magyaráznom, hogy ez miért nem igaz, viszont azt fontos leszögezni, hogy

 

a hazugsághoz való ragaszkodás nem kényszeres, nem a pártvezetés kollektív pszichopátiájának megnyilvánulása, hanem sajnos maga a nyerő stratégia.

 

Nem gondolom, hogy egy olyan szervezetnél, amit kilenc év alatt nagyjából a semmiből építettek fel az ország második legnagyobb pártjává, balekok alkotnák a kampánystratégiát. Teljesen tudatában voltak annak, hogy a Momentum, vagy akár bárki más elő tudja majd ásni a teljes felvételt, ahogyan annak is, hogy ez már teljesen mindegy lesz.

 

Balogh Csaba és rajta keresztül az egész Momentum lefideszbérencezése tökéletes táptalajra talál az egész országon eluralkodott Orbán-fóbiában. A DK saját táborában biztosan kinőttek a magok, elég csak a Facebook kommentmezőire tekintenünk, de nagy valószínűséggel más pártok szavazói, vagy akár egyelőre bizonytalanok is elkezdenek kételkedni a Momentum „tisztaságában”.

 

Főleg, ha továbbviszik ezt a kampányt, amit végig is fognak vinni, ha politikai értelemben jó politikusok, és morális értelemben gátlástalanok.

 

Sem előbbi, sem utóbbi felől nincs semmi kétségem.

 

A párt fő szószólója, Gyurcsány Ferenc ugyan most hallgat, vélhetően, mert haláleset történt a családjában (amiről persze rögtön be is kellett számoljon egy ötvenháromezer lájkot érő gyászposztban), de Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere helyette is viszi az ügyet egy szerdai bejegyzésében.

 

Niedermüller miután fut pár kört arról, hogy mindkét oldalon követtek el hibákat, kijelenti, hogy „a konfliktusokat helyben kell megoldani, nem pedig a nyilvánosság előtt vádaskodni”. Ha nem ismerném a polgármester munkásságát, akár azt is hihetném, hogy saját pártját kritizálja, amiért kiszivárogtattak egy aljas módon manipulált felvételt, de persze erről szó sincs, a Momentum a hibás, amiért nyilvánosságra hozta az igazságot.

 

A DK politikusa ezután úgy viselkedik, mint amikor egy házaspár elkezd veszekedni, majd miután az egyik fél rájön, hogy erősen vesztésre áll, akkor annyit mondd, hogy „fejezzük ezt be, itt és most”. Niedermüller persze teljesen jóindulatból akarja befejezni a vitát, azért, mert szerinte ők képesek „egymással szót érteni”, és képesek „közösen, együtt kormányozni”.

 

Hogy ez milyen szép is lenne, ha nem tenné utána rögtön hozzá, három nehéz pont kíséretében, hogy „már ha valóban az a célunk, hogy 2022-ben véget vessünk a Fidesz garázdálkodásának…”!

 

Hát nem kívánok senkinek ilyen békülős levelet, ahol pár sor jópofizás után finoman elküldik a kurva anyjába. Mert itt konkrétan az történik, hogy Niedermüller viszi tovább a pártja narratíváját, ami szerint a Momentum lehet, hogy nem is akar kormányváltást, ergo fideszbérenc.

 

Tekintsünk vissza az elmúlt pár évre. Az egész fideszbérencezés valahol a 2018-as országgyűlési választás környékén kezdődött úgy igazán, amikor sokan azzal terrorizálták a politikusokat és a közvéleményt egyaránt, hogy aki nem fog össze, az a Fidesz kottájából játszik.

 

A Jobbik és az LMP nem igazán volt hajlandó az elvtelen összefogásra, de miután ugye nem történt kormányváltás, a legerősebb ellenzéki pártot, a Jobbikot nem lehetett komoly képpel tovább ekézni ezzel.

 

Az LMP fejét viszont addig ütötték a nyilvánosság előtt az összefogás bunkósbotjával, hogy már rengetegen mutogattak rájuk, mint a Fidesz csatlósaira, ami meg is látszott az EP-választáson felmutatott kritikán aluli teljesítményükön.

 

Az LMP fejét aztán be is törték, gyakorlatilag a 2019-es önkormányzati választási kampány közepén, betört koponyával realizálták, hogy ők inkább mégsem halnának meg, inkább kiállnak Puzsér Róbert és a Sétáló Budapest mögül, és beállnak az összefogásba.

 

Azóta a Jobbik is rájött, hogy mégis csatlakozna ehhez az elvtelen szövetséghez, őket pedig még csak nem is kellett hozzá agyonverni, elég volt hozzá egy Jakab Péter nevű vizionárius.

 

Most viszont már 2020-at írunk, a folyamatosan gerjesztett Orbán-fóbia és összefogásterrorizmus pedig odáig eszkalálódott, hogy az összefogás elutasításának, vagy akár csak az ellenzék kritizálásának (és legfőképp a Demokratikus Koalícióé, amint azt Gyurcsány nagyon szépen kifejtette egy bejegyzésében nemrég) messzemenő politikai következményei lehetnek az adott politikusra vagy pártra nézve.

 

Gyurcsányék tettek róla, hogy ne kelljen már senkit bunkósbottal ütni, az összefogósdiból mára torokhoz szorított kés lett – és ez még csak a kisebbik baj.

 

A nagyobbik az, hogy az összefogás eredetileg egy-egy választásra szólt, a választási szövetség létrehozása volt a lényege, utána pedig az volt a mondás, hogy majd megvitatják az ellenzéki felek a bajos ügyeiket. Gödön viszont már megtörtént az összefogás, a választás is lezajlott lassan egy éve.

 

Győzött az összefogás, de Gyurcsány Ferenc kése még mindig ott van a riválisai torkán, és mint látjuk, azzal sem kerül le senki torkáról a penge, ha belemegy az összefogásba.

 

Az egész játék arról szól, hogy a kés folyamatosan ott kell hogy legyen, és nem gátolja meg őket semmi abban, hogy ha politikai érdekük úgy kívánja, akkor akár a közösen megnyert választás után is elvágják az ellenfél torkát.

 

Most épp Göd ürügyén, most épp a Momentum torkát, de ha ezt megtehetik egy ekkora párttal, akkor a kisebb pártokkal sem lesznek kegyesebbek.

 

Ezt kell vállalnia annak, aki enged Gyurcsány Ferenc összefogásának 2022-ig bármikor.

 

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás