+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 5. szerda, 13:22
Betett nekik is a koronavírus-járvány: az őszi lesz a Pécsi Borozó utolsó print kiadása. Tizenhárom év és ötven lapszám után húzza le a rolót Győrffy Zoltán, a magazin alapítója.

Noha évek óta egyre több borbár nyílik, egyre több jó magyar bor készül, egyre több hazai borászat veteti magát észre külföldön, egyre több pénzt költ az állam bormarketingre, és egyre divatosabb lett érteni minimálisan a borokhoz, az erről szóló lapok és felületek száma egyre csak csökken – most az utolsó független bormagazin, a Pécsi Borozó kiadója dobta be a törülközőt.

 

„Belefáradtam érzelmileg, fizikailag és anyagilag. Olyan már volt, hogy a három területből egy-egy nem stimmelt – az anyagi például soha. Minden évben ráfizetéses projekt volt, a veszteségeket pedig csakis én dotáltam. Lehet, hogy a válság felgyorsította a folyamatokat, de drasztikusan visszaestek a hirdetési bevételeink, és leginkább a nem borászati partnereink tűntek el” – így indokolta az Azonnalinak adott interjújában Győrffy Zoltánt, a lap alapítója és főszerkesztője a Pécsi Borozó online kiadásán bejelentett döntést.

 

A lap online felületén így ír erről Győrffy: „Az elmúlt fél év valószínűleg csak katalizálta az eseményeket. Visszaestek a hirdetési bevételeink, elmaradtak az eladások (gyakorlatilag árushelyek sem voltak igazán) és egyetlen rendezvényünket sem tarthattuk meg, se kis kóstolót, se nagy borfesztivált. A Pécsi Borozó sosem volt üzlet, nem volt olyan vállalkozás, ami eltartja a munkatársait, itt mindenki önkéntesként tette a dolgát, a bevételünk a működtetés költségeit fedezte, ha épp fedezte.

 

Most jutottunk el oda, hogy nem látom azt, a jövő hozna-e pozitív változást, törpekiadóként további kockázatot meg nem merek, nem tudok vállalni.”

 

Az országosan a nagyobb újságárusoknál terjesztett, kevéssel 1000 forint alatti áron értékesített Pécsi Borozó negyedévente 100-120 oldalon jelent meg. A magazin első harmadában a pécsi, villányi, szekszárdi és tolnai borvidékek által alkotott Pannon Borrégió volt a téma, itteni borászok, éttermek, programok voltak fókuszban. A lap középső harmada a többi magyarországi borvidékről szólt, az utolsó harmad pedig a tágabban értelmezett Közép-Európáról: itt elfért egymás mellett egy észak-macedóniai gigaborászat CEO-jával készített interjú is egy lengyelországi borkörkép mellett, nem beszélve arról, hogy számos külföldi borszakíró írt nekik aktuális ottani témákról. 

 

A Pécsi Borozó utolsó, ötvenedik száma szeptember 16-án jelenik meg terveik szerint. A magyar bormagazinpiacnak így lényegében két szereplője maradt csak: a PR-cikkekkel telezsúfolt VinCE és Borigo. Noha hozzájuk hasonlóan a Pécsi Borozó is csak a jó borokról írt – Győrffy elmondása szerint őt a rossz borok nem érdeklik, nem akar időt szánni még arra se, hogy megírja róluk, hogy rosszak, erre ott vannak a borblogok –, náluk minden esetben egyértelmű volt, hogy egy anyag szerkesztőségi tartalom vagy épp fizetett hirdetés-e. 

 

Ha tehát valaki a jövőben borokról akar olvasni magyarul, azt nyomtatva a Magyar Hangban Gazda Albert rovatában, online pedig a Pécsi Borozó online kiadása mellett a gasztronómiával is kiemelten foglalkozó Borsmentán, a Borrajongó blogon, a Művelt Alkoholistán, a Tokaj-központú Táncoló Medvéna Wine Flow-n, illetve hétvégétől kezdve az Azonnalin teheti ezt meg.

 

FOTÓ: A Pécsi Borozó tavaszi lapszáma / Pécsi Borozó, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás