+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 5. szerda, 13:22
Betett nekik is a koronavírus-járvány: az őszi lesz a Pécsi Borozó utolsó print kiadása. Tizenhárom év és ötven lapszám után húzza le a rolót Győrffy Zoltán, a magazin alapítója.

Noha évek óta egyre több borbár nyílik, egyre több jó magyar bor készül, egyre több hazai borászat veteti magát észre külföldön, egyre több pénzt költ az állam bormarketingre, és egyre divatosabb lett érteni minimálisan a borokhoz, az erről szóló lapok és felületek száma egyre csak csökken – most az utolsó független bormagazin, a Pécsi Borozó kiadója dobta be a törülközőt.

 

„Belefáradtam érzelmileg, fizikailag és anyagilag. Olyan már volt, hogy a három területből egy-egy nem stimmelt – az anyagi például soha. Minden évben ráfizetéses projekt volt, a veszteségeket pedig csakis én dotáltam. Lehet, hogy a válság felgyorsította a folyamatokat, de drasztikusan visszaestek a hirdetési bevételeink, és leginkább a nem borászati partnereink tűntek el” – így indokolta az Azonnalinak adott interjújában Győrffy Zoltánt, a lap alapítója és főszerkesztője a Pécsi Borozó online kiadásán bejelentett döntést.

 

A lap online felületén így ír erről Győrffy: „Az elmúlt fél év valószínűleg csak katalizálta az eseményeket. Visszaestek a hirdetési bevételeink, elmaradtak az eladások (gyakorlatilag árushelyek sem voltak igazán) és egyetlen rendezvényünket sem tarthattuk meg, se kis kóstolót, se nagy borfesztivált. A Pécsi Borozó sosem volt üzlet, nem volt olyan vállalkozás, ami eltartja a munkatársait, itt mindenki önkéntesként tette a dolgát, a bevételünk a működtetés költségeit fedezte, ha épp fedezte.

 

Most jutottunk el oda, hogy nem látom azt, a jövő hozna-e pozitív változást, törpekiadóként további kockázatot meg nem merek, nem tudok vállalni.”

 

Az országosan a nagyobb újságárusoknál terjesztett, kevéssel 1000 forint alatti áron értékesített Pécsi Borozó negyedévente 100-120 oldalon jelent meg. A magazin első harmadában a pécsi, villányi, szekszárdi és tolnai borvidékek által alkotott Pannon Borrégió volt a téma, itteni borászok, éttermek, programok voltak fókuszban. A lap középső harmada a többi magyarországi borvidékről szólt, az utolsó harmad pedig a tágabban értelmezett Közép-Európáról: itt elfért egymás mellett egy észak-macedóniai gigaborászat CEO-jával készített interjú is egy lengyelországi borkörkép mellett, nem beszélve arról, hogy számos külföldi borszakíró írt nekik aktuális ottani témákról. 

 

A Pécsi Borozó utolsó, ötvenedik száma szeptember 16-án jelenik meg terveik szerint. A magyar bormagazinpiacnak így lényegében két szereplője maradt csak: a PR-cikkekkel telezsúfolt VinCE és Borigo. Noha hozzájuk hasonlóan a Pécsi Borozó is csak a jó borokról írt – Győrffy elmondása szerint őt a rossz borok nem érdeklik, nem akar időt szánni még arra se, hogy megírja róluk, hogy rosszak, erre ott vannak a borblogok –, náluk minden esetben egyértelmű volt, hogy egy anyag szerkesztőségi tartalom vagy épp fizetett hirdetés-e. 

 

Ha tehát valaki a jövőben borokról akar olvasni magyarul, azt nyomtatva a Magyar Hangban Gazda Albert rovatában, online pedig a Pécsi Borozó online kiadása mellett a gasztronómiával is kiemelten foglalkozó Borsmentán, a Borrajongó blogon, a Művelt Alkoholistán, a Tokaj-központú Táncoló Medvéna Wine Flow-n, illetve hétvégétől kezdve az Azonnalin teheti ezt meg.

 

FOTÓ: A Pécsi Borozó tavaszi lapszáma / Pécsi Borozó, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A figyelemfelkeltés érdekében még egy nemlétező appot is indított egy aktivistacsoport. Na de hogy áll Budapest közvécék tekintetében? Szavazz!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás