+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Techet Péter
2020. augusztus 5. szerda, 08:12
„Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a városi szigorról.

Hangszóróval felszerelt kamerákon keresztül figyeli a franciaországi Nizza rendőrsége, a járókelők betartják-e a koronavírus miatti előírásokat – írja a Politico a helyi médiumokra hivatkozva. A város polgármester-helyettese, Anthony Borré ezt úgy fogalmazta meg a Nice Matin nevű újságnak, hogy ha a rendőrök például azt látják, összeverekednek az utcán az emberek vagy éppen csoportosulnak,

 

akkor rájuk tudnak kiabálni a hatóság emberei a hangszórós kamerákon keresztül, hogy jelezzék, látják, mit csinálnak, és úton van a rendőrség. 

 

Nem ez az egyetlen intézkedés, amit Nizza megtesz a szabályok betartatásáért. Például azokon a helyeken, ahol jellemzően több turista és helyi lakos szokott összegyűlni, este 9 és hajnali 2 között félóránként előre rögzített üzeneteket játszanak le, hogy emlékeztessék őket arra, tartsanak távolságot egymástól. „Olyan, mint egy sci-fi show” – összegezte benyomásait egy nizzai turista a Nice Matin-nak.

 

Egyébként Nizza még tovább szigorított a héten: hétfőn Christian Estrosi konzervatív polgármester rendeletet adott ki, amely a szabadban is kötelezővé teszi a maszkviselést, miközben országosan egyébként csak benti, zárt terekben előírás ez.

 

Nem Nizza az egyetlen város, amely helyi szinten már bevezette a kötelező utcai maszkviselést.

 

A Le Parisien napilap számítása szerint mostanra már több, mint száz olyan francia település van, ahol bizonyos forgalmasabb utcákon, tereken kötelező kint is viselni a maszkot. Nizza mellett Strasbourg, Lille, Biarritz, Tours, Orléans tartozik ide (hogy csak a nagyobbakat említsük). A Nizzától nem messze fekvő Cannes városában pedig a szabad téri piacokon lett kötelező a maszkviselet. De a párizsi kormány fontolgatja, hogy a megszorítást az egész országra kiterjessze.

 

Nizzától egyébként korábban sem volt idegen a kamerák használata. Ez volt az első Franciaországban, ahol kipróbálták az arcfelismerő technológiát az utcákon. Sőt: áprilisban Párizshoz hasonlóan még drónokat is bevetettek annak ellenőrzésére, az emberek betartják-e a kijárási korlátozásokat, ám ezt a gyakorlatot beszüntette a francia adatvédelmi hatóság.

 

A nizzai polgármestert a jelenlegi helyzetben az is felháborítja, hogy szerinte számos étterem és kávézó nem tartja be a higiéniai előírásokat. Estrosit az is zavarja, hogy szerinte azon bárok, amelyek betartják a szükséges távolságot, ezt arra használják fel, hogy teljesen elfoglalják az asztalaikkal az egész utcát. Az ellenzéki Republikánusok jobbszárnyához tartozó politikus szerint

 

az sem elfogadható, hogy maszk nélkül rendeznek egyes szórakozóhelyek karaokepartykat,

 

holott az éneklés alatt is terjedhet a vírus.

 

FOTÓKurt Bauschardt / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás