Hatszor annyian eshettek át a koronavíruson Olaszországban, mint a hivatalos adatok mutatják

Szerző: Illés Gergő
2020.08.04. 17:07

Egy antitest-kutatás szerint csaknem másfél millió olasz kaphatta el a vírust: ez a teljes népesség körülbelül 2,5 százaléka. Jó harmaduk viszont tünetmentesen vészelte át a megbetegedést.

Hatszor annyian eshettek át a koronavíruson Olaszországban, mint a hivatalos adatok mutatják

A hivatalos, hétfő esti adatok szerinti 248 ezer fős esetszám helyett csaknem másfél millió olasz kaphatta el valójában a koronavírus-fertőzést – derül ki az olasz egészségügyi minisztérium és a Vöröskereszt közös kutatásából, melyről a Reuters tudósított.

Ennek keretében 64 660 olaszt teszteltek le koronavírusra május 25. és július 15. között, a mintákból pedig azt állapították meg:

már 1,48 millióan áteshettek a koronavíruson országszerte, vagyis az olaszok 2,5 százalékának szervezetében találtak a fertőzést bizonyító antitesteket.

Ez bár messze van a nyájimmunitástól, de az 1,48 milliós szám a 248 ezer fős hivatalos adat hatszorosa. Igaz, a valós fertőzöttek száma mindenütt jóval több lehet, mint akit ténylegesen pozitívra is tesztelnek, hiszen szép számmal lehetnek olyanok is, akik tünetmentesen mennek át a víruson, így maguk sem tudnak arról, hogy fertőzöttek lettek volna.

A 2,5 százalékos összolasz adatnál még durvább azonban Lombardia, ahol Európa legkomolyabb méretű járványgócpontja alakult ki tavasszal: a tartományban élő tízmillió fő 7,5 százaléka, vagyis 750 ezer ember kaphatta el a vírust, miközben hivatalosan eddig csupán 96 ezer embert teszteltek pozitívra. Ennek ellenpontja Szicília és Szardínia, ahol viszont csak a népesség 0,3-0,3 százalékánál mutattak ki antitesteket, vagyis ott tömegével nem tudott elterjedni a koronavírus.

Egyébként a felmérés azt is kimutatta: körülbelül a fertőzöttek 30 százaléka tünetmentesen eshetett át a koronavíruson Olaszországban. Ez azt jelenti, hogy

azok 30 százaléka, akiknél a csaknem 65 ezres mintában koronavírus-antitesteket találtak, nem tapasztalt magán tüneteket,

így mielőtt az egészségügyi minisztérium felmérésében le nem tesztelték, nem is tudott arról, hogy beteg lett volna.

Európában Olaszország volt az első, ahol igazán súlyos mértékben elharapózott a járvány a márciusi első hullám idején. A vírus a hivatalos adatok alapján mindeddig 35 166 áldozatot szedett az országban, több, mint kétszázezren viszont már meggyógyultak, mostanra pedig aktív esetből alig több, mint 12 ezret tartanak már csak nyilván az olasz hatóságok.

Így Olaszország a maga 248 ezer fertőzöttjével már csak a 15. helyen áll a koronavírus által legsúlyosabban érintett országok listáján, amit továbbra is az Egyesült Államok (4,86 millió fertőzött), Brazília (2,75 millió), India (1,86 millió), Oroszország (861 ezer) és Dél-Afrika (517 ezer) vezet.

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek