+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. augusztus 3. hétfő, 12:09
Ismét az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: azt lebegtetik, hogy csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán kormányfőt is bevállalnának.
Ha nem ígérik meg az észak-macedón szociáldemokraták, hogy albán származású kormányfője is lesz az országnak, akkor nincs kormánykoalíció sem velük

 

 – nagyjából így lehetne összefoglalni, hogy állnak a koalíciós tárgyalások a kis nyugat-balkáni országban, ahol a koronavírus miatt kis halasztással, július 15-én tartottak parlamenti választásokat.

 

Még nem nyelték le a névvitát

 

Ezeken az a szociáldemokrata SDSM-vezette koalíció nyert, amely 2017 óta már egyébként is az ország élén áll. Az SDSM kormányzásának legnagyobb érdeme – és egyben legvitásabb pontja is – az ország nevének megváltoztatása Macedóniáról Észak-Macedóniára. Görögországgal ugyanis hosszan tartó névvitája volt az 1991-ben Jugoszláviától függetlenedett köztársaságnak, ugyanis Görögország északnyugati régióját (ahol mellesleg rengeteg szláv macedón él) szintén Makedóniának hívják. A vita ráadásul a Nagy Sándor-örökség körül is forgott, hiszen a makedón hódítót mind a görögök, mind a macedónok sajátjuknak tekintik.

 

Így Görögország a Macedónia név mellett kitartó köztársaságnak ott tett keresztbe, ahol csak tudott,

 

sokáig még az ENSZ-ben is csak az elég megalázó, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven szerepeltek. Ezen változtatott Zaev, aki elődjével – a magyar diplomácia szárnyai alatt Budapestre menekített – Nikola Gruevszkivel ellentétben kész volt feladni a nevet azért cserébe, hogy az országát felvegyék végre a NATO-ba, és az EU-val történő csatlakozási tárgyalások is elindulhassanak. Így lett a kompromisszumos megoldás az Észak-Macedónia elnevezés, ami már a görögöknek is megfelelt – a macedónok pedig nagyon alacsony részvétel és a jobboldal bojkottja mellett „bólintottak rá” az új névre.

 

Ennek ellenére a kormány népszerűsége közel sem volt töretlen, főleg, mivel Emmanuel Macron vétója miatt még

 

az uniós csatlakozási tárgyalások sem indultak el az országgal a beígért, tavaly őszi időponton, amiért a presztízsét vesztett Zaev le is mondott

 

(hogy aztán a szocdemeket már ő vezesse a kampányban). Azóta viszont az országot tényleg felvették a NATO-ba, és a csatlakozási tárgyalások is elindultak, ami feltétlenül használt a Zaev-vezette, és a választásokra ráforduló SDSM-nek. Legfőbb ellenfelük viszont Gruevszki pártja, a VMRO-DPMNE volt, amely Hrisztijan Mickoszki vezetéséről már levetkezte magáról a gruevszkista sallangokat.

 

Milyen lesz az új kormány? Majd döntenek az albánok!

 

Így alakult ki a júliusi választáson egy olyan eredmény, ahol az SDSM-et és a VMRO-DPMNE-t csupán tizenkétezer szavazat választotta el egymástól, és 46, illetve 44 helyet nyertek a 120 fős parlamentben. Innentől a kormányalakítás nagy kérdőjel volt, hiszen többsége egyik nagy pártnak sincsen, a királycsinálók szerepébe pedig az albánok léphettek. Az egymással is versengő három albán pártnak összesen 28 széke van a parlamentben, de közülük a legnagyobb DUI 15 képviselője már önmagában elég ahhoz, hogy kormánytöbbséghez segítse a szocdemeket.

 

Ehhez azonban meg is kell egyezni az albánokkal, akik bár sokkal inkább az SDSM-hez húznak, mintsem a nacionalista VMRO-hoz, nem adják ingyen a szavazataikat. A Balkan Insight szerint legalábbis az albánok feltétele az lenne, hogy

 

a négyéves ciklus első három évében bár lehetne Zaevé a kormányrúd, a negyedik évre a DUI jelölhetné az új kormányfőt.

 

A párt választási ígérete ugyanis pontosan ez volt: egy albán származású miniszterelnök Észak-Macedóniában, a kompromisszumos megoldással pedig ez teljesülhetne is.

 

ETNIKAI CSOPORTOK ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN A 2002-ES CENZUS ALAPJÁN. BORDÓVAL AZ ALBÁN, LILÁVAL A MACEDÓN TÖBBSÉGŰ TERÜLETEK. FOTÓ: WIKIMEDIA COMMONS

 

Bár ezt a megoldást egyelőre a szocdemek és a DUI is tagadja, elképzelni nem nehéz: Zaev ugyanis a VMRO-val biztosan nem alakíthat kormányt, a parlamenti euroszkeptikus szélsőbal pedig nem elég, hogy nem szereti Zaevet és a szocdemeket, nincs is elég széke ahhoz, hogy bárkit kisegítsen. Maradnak tehát az albánok, ahol ilyesmi kompromisszumokat kell majd meghozni Zaevnek, hogy visszatérhessen a kormányrúdhoz.

 

A másik megoldás – tehát egy VMRO-vezette kormány – már kevésbé elképzelhető,

 

hiszen a DUI-val összefogva a VMRO-nak már nem lenne többsége, ahhoz még kéne további két képviselő. Az viszont már szinte elképzelhetetlen, hogy az egymással rivális két albán párt, a DUI és a Szövetség az Albánokért összefogna egymással valamelyik nagy párt oldalán.

 

Észak-Macedónia körülbelül kétmilliós lakosságának negyedét adják az albánok, ők az ország Albániával valamint Koszovóval határos északnyugati részén élnek.

 

BORÍTÓKÉP: Rendhagyó szociáldemokrata kampánygyűlés a választások előtt. SDSM / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás