Kötelezték a Facebookot, hogy tiltsa le Bolsonaro több támogatójának a fiókját is

Szerző: Hutter Marianna
2020.08.02. 11:03

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

Kötelezték a Facebookot, hogy tiltsa le Bolsonaro több támogatójának a fiókját is

Eleget tesz a Facebook a brazil legfelsőbb bíróság ítéletének: teljesen hozzáférhetetlenné teszi tizenkét olyan személy fiókját, akik Brazília elnökét, Jair Bolsonarót támogatják – írja a BBC. Az ítéletet arra hivatkozva hozták meg: álhíreket terjesztettek a 2018-as brazil választás során. A letiltottak között van például Roberto Jefferson politikus, illetve Luciano Hang, az egyik legismertebb brazil üzletember.

Pénzbüntetést is kapott a Facebook

Hasonló döntést először májusban született, akkor tizenkét Facebook-, illetve tizenhat Twitter-fiók felfüggesztését rendelték el. Ám a Facebook nem volt hajlandó letiltani világszerte a fiókok hozzáférhetőségét, ami azt jelentette: Brazíliából ugyan nem lehetett őket elérni, de az országon kívüli IP-címmel igen.

Ezért úgy döntött pénteken a brazil legfelsőbb bíróság, több mint 107 millió forint értékű büntetést szab ki az óriáscégre, illetve egészen addig további napi több mint 5,6 millió forintnak megfelelő összeggel is bünteti a Facebookot, amíg teljes mértékben eleget nem tesz az ítéletnek. Az ugyanakkor sem a BBC, sem a Reuters szerint nem világos, a Twitter is kapott-e hasonló pénzbüntetést, holott ők sem tették külföldi IP-címről elérhetetlenné a fiókokat.

A Facebook ugyanakkor ígéri, fellebbezni fog, mert szerintük a döntés veszélyt jelent a szólásszabadságra.

Eközben Brazília leginkább azért kerül a figyelem középpontjába az elmúlt hóapokban, mert azon országok között van, akiket súlyosan érint a koronavírus-járvány. Például szombaton is itt regisztrálták a harmadik legtöbb új koronavírus-fertőzöttet a világon az Egyesült Államok és India után, ez több mint 42 ezer új beteget jelent a Worldometers adatai szerint. Azzal, hogy mi történik az országban itt és itt foglalkoztunk korábban, itt pedig arról írtunk, hogy a koronavírust elbagatellizáló Bolsonaro is elkapta a betegséget. 

FOTÓ: Palácio do Planalto​ / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek