Negyedik hete tüntetnek Putyin ellen az orosz távol-keleten

Szerző: Galavits Patrik
2020.08.01. 13:30

Nem csillapodnak a kedélyek Habarovszkban, ahol a tüntetők nem nyugszanak bele Szergej Furgal kormányzó elmozdításába.

Negyedik hete tüntetnek Putyin ellen az orosz távol-keleten

Július 26-án már írtunk róla, hogy az orosz-távol keleti Habarovszkban, amely Moszkvától mintegy 6000 kilométerre fekszik, több tízezren tüntettek Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A tüntetések elsősorban amiatt kezdődtek, mert július elején letartóztatták Szergej Furgalt, a habarovszki régió népszerű kormányzóját, akit két üzletember ellen elkövetett gyilkosság megrendelésével vádolnak.

A Kreml július 20-án hivatalosan is leváltotta Furgalt a kormányzói posztról. Furgal a 2018-as választáson Putyin Egységes Oroszország pártjának jelöltjét győzte le a választáson, bár karakteres ellenzékinek aligha nevezhető. Ugyanis annak a radikális jobboldali Liberálisdemokrata Pártnak a tagja, amelyet a Kremlben is jó kapcsolatokkal rendelkező Vlagyimir Zsirinovszkij vezet.

Ennek ellenére a tüntetők már hetek óta kiállnak mellette a félmilliós Habarovszkban. Múlt héten például nem orosz, hanem a régió zászlóival felszerelkezve érkeztek a demonstrációra, és skandálásaikban tolvajnak nevezték Putyint, valamint a távozását követelték.

A Putyin-ellenes jelszavak a Reuters tudósítása szerint ezúttal is előkerültek, ahogy a „szabadság” követelése és annak hangsúlyozása is, hogy mindenki szabad akaratából vesz részt a demonstráción. A bátrabbak még „Putyin nélküli Oroszországot” és  az elnök lemondását követelő transzparenseket is vittek magukkal a tüntetésre, amelyet az oroszországi rossz koronavírus-helyzet, és az emiatti gazdasági problémák miatti elégedetlenség is erősít.

A hatóságok közlése szerint a múlt heti harmincezres számhoz képest alaposan megcsappant a résztvevők száma: ők 3500-ról adtak hírt, a szervezők ugyanakkor tízezer, vagy annál is több tüntetőt becsültek.

A demonstrálók egyúttal nem hajlandóak elfogadni a Putyin által kinevezett új kormányzót, a Furgalhoz hasonlóan a liberálisdemokratáknál politizáló Mihail Degtyarjevet, és az ő távozását is követelik.

NYITÓKÉP: A habarovszki második világháborús emlékmű ortodox templommal a háttérben / Fotó: PxHere

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek