+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 31. péntek, 09:37
Az ausztrál kormány ötlete szerint ha a Google és a Facebook megszegné a jövőbeli szabályozást, akár éves bevétele tíz százalékának megfelelő összeggel is büntethető lenne.

Három hónapot adna az ausztrál kormány, hogy a Facebook és a Google megtárgyalja az ausztrál médiumokkal, mennyit fizetnének a híreikért – írja az AP News. Az ausztrál kormány szerint a cél nem az, hogy megvédjék a versenytől a helyi médiavállalkozásokat, hanem az, hogy korrekt módon legyenek megfizetve azért, mert eredeti tartalmat állítanak elő.

 

Az erről szóló, magatartási kódexnek nevezett tervezet szerint ha az óriáscégek nem tudnának megállapodni az árban az ausztrálokkal, akkor az összegek meghatározására bírákat választanának. Egyébként az ausztrál kormány ötlete nemcsak arra térne ki, hogy fizessen a Google és a Facebook, de arra is, hogy tegyék átláthatóvá, milyen algoritmus alapján rangsorolják a médiumok híreit.

 

Amelyik óriáscég megszegné az új szabályokat, az vagy akár az éves forgalma tíz százalékának megfelelő összegre, vagy tízmillió ausztrál dollárra is büntethető lenne (utóbbi több, mint két milliárd forintnak felel meg).

 

A kormány javaslatát augusztus 28-ig lehet véleményezni, a tervek szerint utána nem sokkal az a parlament elé kerül.

 

Mit szól a Facebook és a Google?

 

Míg a Facebook egyelőre nem reagált az ötletre, a Google addig csalódottságát fejezte ki. A Reuters beszámolója szerint azt írták, a szabályozás figyelmen kívül hagyná, hogy a Google évente „kattintások milliárdjait” szállítja az ausztrál tartalomgyártóknak, ráadásul azt az aggasztó üzenetet küldi a befektetőknek, hogy a kormány beavatkozik ahelyett, hogy hagyná a piacot működni.

 

Szerintetek Magyarországnak is meg kellene próbálni rábírni a cégóriásokat, hogy fizessenek a hírekért? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Stock Catalog / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás