+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 31. péntek, 09:37
Az ausztrál kormány ötlete szerint ha a Google és a Facebook megszegné a jövőbeli szabályozást, akár éves bevétele tíz százalékának megfelelő összeggel is büntethető lenne.

Három hónapot adna az ausztrál kormány, hogy a Facebook és a Google megtárgyalja az ausztrál médiumokkal, mennyit fizetnének a híreikért – írja az AP News. Az ausztrál kormány szerint a cél nem az, hogy megvédjék a versenytől a helyi médiavállalkozásokat, hanem az, hogy korrekt módon legyenek megfizetve azért, mert eredeti tartalmat állítanak elő.

 

Az erről szóló, magatartási kódexnek nevezett tervezet szerint ha az óriáscégek nem tudnának megállapodni az árban az ausztrálokkal, akkor az összegek meghatározására bírákat választanának. Egyébként az ausztrál kormány ötlete nemcsak arra térne ki, hogy fizessen a Google és a Facebook, de arra is, hogy tegyék átláthatóvá, milyen algoritmus alapján rangsorolják a médiumok híreit.

 

Amelyik óriáscég megszegné az új szabályokat, az vagy akár az éves forgalma tíz százalékának megfelelő összegre, vagy tízmillió ausztrál dollárra is büntethető lenne (utóbbi több, mint két milliárd forintnak felel meg).

 

A kormány javaslatát augusztus 28-ig lehet véleményezni, a tervek szerint utána nem sokkal az a parlament elé kerül.

 

Mit szól a Facebook és a Google?

 

Míg a Facebook egyelőre nem reagált az ötletre, a Google addig csalódottságát fejezte ki. A Reuters beszámolója szerint azt írták, a szabályozás figyelmen kívül hagyná, hogy a Google évente „kattintások milliárdjait” szállítja az ausztrál tartalomgyártóknak, ráadásul azt az aggasztó üzenetet küldi a befektetőknek, hogy a kormány beavatkozik ahelyett, hogy hagyná a piacot működni.

 

Szerintetek Magyarországnak is meg kellene próbálni rábírni a cégóriásokat, hogy fizessenek a hírekért? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Stock Catalog / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás