+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 31. péntek, 07:06
Donald Trump novemberi újraválasztását akarja egy republikánus mozgalom megakadályozni. A Lincoln Projectben olyan jobboldaliak fogtak össze, akik szerint még Joe Biden is jobb lenne a mostani elnöknél. A Lincoln Project keményen személyeskedő, Trump-ellenes videókkal gyakorlatilag a demokratáktól átvállalja az övön aluli ütéseket.
„Trump egy barom, egy hazug, egy bukott”

 

– szól a videó, amelyben addig egy női hang sorolja fel, mi mindent vett el az amerikaiktól „Trump miatt” a koronavírus. A videó üzenete az, hogy számos ország megállította volna a vírust, de Trump elutasította. Azaz „ez most már Trump vírusa” – amivel értelemszerűen az amerikai elnök ellen fordítják, hogy ő meg „kínai vírusként” beszél mindig a Covidról.

 

Az üzenet világos: az elnök megbukott, le kell váltani. Ha egy újabb demokrata kampányvideóról lenne szó, értelemszerűen nem okozott volna akkora figyelmet – elvégre ez a fajta személyeskedő hangvétel része minden amerikai elnökválasztási kampánynak. Ami miatt a videóra sokan felfigyeltek, az a készítők személye, akik mind republikánusok.

 

A videó mögött ugyanis az a Lincoln Project nevű csoportosulás áll, amely a Trump-ellenes repulikánusokat fogja össze. Az, hogy itt a párton belüli hatalomból kisodródott, sértett egykori tanácsadókról, vagy az országuk sorsáért a pártérdekeket is félretenni tudó emberekről van-e szó, persze nézőpont kérdése.

 

A Lincoln Project 2019 végén indult el, amikor a New York Times-ban – tehát nem éppen egy tipikusan republikánus felületen – négy egykori republikánus tanácsadó már cikkük címével programot adott:

 

„Republikánusok vagyunk, és Trump bukását akarjuk.”

 

Mivel Lincoln volt az első republikánus elnök, aki ráadásul éppen azon konföderációs erőkkel szemben nyerte meg a polgárháborút, akiknek mai támogatói Trump mögött állnak, a név adta magát. A kérdés csak az, hogy amikor a Trump-ellenes republikánusok egy másik videóban fehér nacionalizmussal, konföderatív (azaz az egykori déli lázadókhoz köthető) elvekkel vádolják Trumpot, az mennyire hat a híveire.

 

Elvégre a Lincoln Projectnek ez lenne a célja. Elfordítani Trumptól a republikánusokat egyfajta patriotizmusra, alkotmányosságra hivatkozva. Éppen ezért különösen az ingadozó államokban akarnak sok reklámot elhelyezni, aktívak lenni. Az, hogy a projekt nem csak Trump ellen irányul, akkor lett egyértelmű, amikor idén áprilisban a szintén nem konzervatív Washington Postban bejelentették: „Még sohasem támogattunk demokratát, de Trumpot le kell győzni” – ergo a republikánus szavazókat is arra kérik, hogy ezúttal Joe Bidenre, a demokrata elnökjelöltre szavazzanak.

 

AZ ABRAHAM LINCOLN ÖRÖKSÉGÉT VALLÓ REPUBLIKÁNUSOK KONFÖDERÁCIÓS SZIMPÁTIÁVAL VÁDOLJÁK ÚJSÁGHIRDETÉSBEN TRUMPOT. FOTÓ: LP / FB

 

Bidennek a Lincoln Project azért is jól jön, mert egyelőre egyfajta

 

munkamegosztás kezd kialakulni a hivatalos demokrata kampánycsapat és a Trump-ellenes republikánusok között: a személyeskedő kampányokat utóbbiak vállalják magukra,

 

ami Bidennek lehetőséget ad – mondván: a Lincoln Projecthez semmi közük nem lenne a demokratáknak –, hogy neki és csapatának ne kelljen durván fogalmazni. Mivel Biden éppen a nemzetegyesítő államférfi formáját akarja mutatni a kampányban – mintegy a „megosztó” Trump ellenében –, nem állna jól neki, ha a hivatalos Biden-kampány nevezné mondjuk baromnak a regnáló elnököt.

 

A Lincoln Project azonban arra is törekszik, hogy a republikánus szavazók között népszerű üzeneteket, formátumokat használjon. Éppen ezért egy másik Trump-ellenes videójukat Ronald Reagan egykori republikánus elnök – akinek örökségét a Lincoln Project vállalja – jelszavát („Morning in America“) felhasználva készítették: csak itt a címben „Mourning in America” lett, azaz Gyász Amerikában.

 

De az üzenet itt is az: Donald Trump miatt ébred gyászosan Amerika újabb és újabb koronavírusos halálesetekre. A videó felsorolja a gazdasági következményeket, amelyekért Trump elhibázott járványpolitikáját teszi felelőssé:

 

„Trump megmentette a Wall Streetet, de nem a főutcát”

 

– a kisvárosi Amerika elhagyatottságára utaló beszólással az elitellenességre is hatni akar a videó.

 

A Lincoln Project a videók mellett, amelyeket hivatalosan adományokból készít, júniusban indított egy podcastet is, amiben egy-egy téma kapcsán győzködik a republikánusokat, hogy miért ne Trumpra szavazzanak.

 

Trumppal a republikánus értelmiségből is többen elégedetlenek – főleg azok, akik inkább a párt neokonzervatív irányához álltak közel. Anne Applebaum, a republikánusokhoz közelálló történész a brit Guardianben panaszolta el: számos eszmetársa tette lehetővé, hogy ma Trump a republikánus jelölt.

 

A hivatalos és aktív Republikánus Pártban azonban a Trump-ellenesség alig van jelen:

 

erről árulkodik, hogy az elnök elleni elmozdítási eljárásra is csak egy republikánus szenátor, az egykori elnökjelölt Mitt Romney mondott igent – pedig ennél több átszavazóra számítottak a demokraták.

 

NYITÓKÉP: Alex / Lincoln Project / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás