+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. július 31. péntek, 07:06
Donald Trump novemberi újraválasztását akarja egy republikánus mozgalom megakadályozni. A Lincoln Projectben olyan jobboldaliak fogtak össze, akik szerint még Joe Biden is jobb lenne a mostani elnöknél. A Lincoln Project keményen személyeskedő, Trump-ellenes videókkal gyakorlatilag a demokratáktól átvállalja az övön aluli ütéseket.
„Trump egy barom, egy hazug, egy bukott”

 

– szól a videó, amelyben addig egy női hang sorolja fel, mi mindent vett el az amerikaiktól „Trump miatt” a koronavírus. A videó üzenete az, hogy számos ország megállította volna a vírust, de Trump elutasította. Azaz „ez most már Trump vírusa” – amivel értelemszerűen az amerikai elnök ellen fordítják, hogy ő meg „kínai vírusként” beszél mindig a Covidról.

 

Az üzenet világos: az elnök megbukott, le kell váltani. Ha egy újabb demokrata kampányvideóról lenne szó, értelemszerűen nem okozott volna akkora figyelmet – elvégre ez a fajta személyeskedő hangvétel része minden amerikai elnökválasztási kampánynak. Ami miatt a videóra sokan felfigyeltek, az a készítők személye, akik mind republikánusok.

 

A videó mögött ugyanis az a Lincoln Project nevű csoportosulás áll, amely a Trump-ellenes repulikánusokat fogja össze. Az, hogy itt a párton belüli hatalomból kisodródott, sértett egykori tanácsadókról, vagy az országuk sorsáért a pártérdekeket is félretenni tudó emberekről van-e szó, persze nézőpont kérdése.

 

A Lincoln Project 2019 végén indult el, amikor a New York Times-ban – tehát nem éppen egy tipikusan republikánus felületen – négy egykori republikánus tanácsadó már cikkük címével programot adott:

 

„Republikánusok vagyunk, és Trump bukását akarjuk.”

 

Mivel Lincoln volt az első republikánus elnök, aki ráadásul éppen azon konföderációs erőkkel szemben nyerte meg a polgárháborút, akiknek mai támogatói Trump mögött állnak, a név adta magát. A kérdés csak az, hogy amikor a Trump-ellenes republikánusok egy másik videóban fehér nacionalizmussal, konföderatív (azaz az egykori déli lázadókhoz köthető) elvekkel vádolják Trumpot, az mennyire hat a híveire.

 

Elvégre a Lincoln Projectnek ez lenne a célja. Elfordítani Trumptól a republikánusokat egyfajta patriotizmusra, alkotmányosságra hivatkozva. Éppen ezért különösen az ingadozó államokban akarnak sok reklámot elhelyezni, aktívak lenni. Az, hogy a projekt nem csak Trump ellen irányul, akkor lett egyértelmű, amikor idén áprilisban a szintén nem konzervatív Washington Postban bejelentették: „Még sohasem támogattunk demokratát, de Trumpot le kell győzni” – ergo a republikánus szavazókat is arra kérik, hogy ezúttal Joe Bidenre, a demokrata elnökjelöltre szavazzanak.

 

AZ ABRAHAM LINCOLN ÖRÖKSÉGÉT VALLÓ REPUBLIKÁNUSOK KONFÖDERÁCIÓS SZIMPÁTIÁVAL VÁDOLJÁK ÚJSÁGHIRDETÉSBEN TRUMPOT. FOTÓ: LP / FB

 

Bidennek a Lincoln Project azért is jól jön, mert egyelőre egyfajta

 

munkamegosztás kezd kialakulni a hivatalos demokrata kampánycsapat és a Trump-ellenes republikánusok között: a személyeskedő kampányokat utóbbiak vállalják magukra,

 

ami Bidennek lehetőséget ad – mondván: a Lincoln Projecthez semmi közük nem lenne a demokratáknak –, hogy neki és csapatának ne kelljen durván fogalmazni. Mivel Biden éppen a nemzetegyesítő államférfi formáját akarja mutatni a kampányban – mintegy a „megosztó” Trump ellenében –, nem állna jól neki, ha a hivatalos Biden-kampány nevezné mondjuk baromnak a regnáló elnököt.

 

A Lincoln Project azonban arra is törekszik, hogy a republikánus szavazók között népszerű üzeneteket, formátumokat használjon. Éppen ezért egy másik Trump-ellenes videójukat Ronald Reagan egykori republikánus elnök – akinek örökségét a Lincoln Project vállalja – jelszavát („Morning in America“) felhasználva készítették: csak itt a címben „Mourning in America” lett, azaz Gyász Amerikában.

 

De az üzenet itt is az: Donald Trump miatt ébred gyászosan Amerika újabb és újabb koronavírusos halálesetekre. A videó felsorolja a gazdasági következményeket, amelyekért Trump elhibázott járványpolitikáját teszi felelőssé:

 

„Trump megmentette a Wall Streetet, de nem a főutcát”

 

– a kisvárosi Amerika elhagyatottságára utaló beszólással az elitellenességre is hatni akar a videó.

 

A Lincoln Project a videók mellett, amelyeket hivatalosan adományokból készít, júniusban indított egy podcastet is, amiben egy-egy téma kapcsán győzködik a republikánusokat, hogy miért ne Trumpra szavazzanak.

 

Trumppal a republikánus értelmiségből is többen elégedetlenek – főleg azok, akik inkább a párt neokonzervatív irányához álltak közel. Anne Applebaum, a republikánusokhoz közelálló történész a brit Guardianben panaszolta el: számos eszmetársa tette lehetővé, hogy ma Trump a republikánus jelölt.

 

A hivatalos és aktív Republikánus Pártban azonban a Trump-ellenesség alig van jelen:

 

erről árulkodik, hogy az elnök elleni elmozdítási eljárásra is csak egy republikánus szenátor, az egykori elnökjelölt Mitt Romney mondott igent – pedig ennél több átszavazóra számítottak a demokraták.

 

NYITÓKÉP: Alex / Lincoln Project / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás