+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Illés Gergő
2020. július 30. csütörtök, 11:58
Nem oldják fel augusztus 15-e után sem az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó tiltást, de garázskoncertekre kapnának támogatást a zenészek is. Ha az EU engedélyezi, a postásoknak is béremelés járna, a foglalkoztatási adatok pedig már jóval kedvezőbbek, mint a járvány mélypontján. Mondjuk, mi volt a kormányinfón.
Augusztus 15-e után is fennmaradnak a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozások,

 

vagyis a kormányzati döntés, miszerint 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket ne lehessen tartani Magyarországon – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: nincs realitása annak, hogy ezeken a korlátozásokon szeptember előtt változtassanak, ennél hosszabb időtávra viszont még nem lát előre.

 

Garázskoncert-sorozat

 

Bár a zenészek már régóta kérik a rendelkezés felülvizsgálatát a kormánytól – hiszen számukra jelentős bevételkiesést jelent az, hogy igazán nagy koncertek továbbra sem tarthatók – a kormány járványügyi szempontokra hivatkozva ezen továbbra sem szeretne változtatni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis egyelőre a járványgörbe stagnálását tudjuk tartani, a szabályokon való változtatás pedig kockázatos lenne.

 

Ugyanakkor a miniszter bejelentette:

 

5,3 milliárdos támogatást biztosítanak a zenészeknek egy úgynevezett garázskoncertsorozat-programra.

 

Ennek keretében „neves zenei producereket” vonnak be a kiválasztásba, a rendezvénysorozat lebonyolításáért pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség felel majd. Hozzátette: az 5,3 milliárdból 800 millió forintot kifejezetten a cigányzenészek támogatására szánnak.

 

Jön az iskolanyitás, a kormány postás-béremelést szeretne

 

Gulyás Gergely viszont azt is egyértelműsítette: szeptember 1-jétől a megszokott rendben megnyithatnak az iskolák, ez gazdasági szempontból pedig kulcsfontosságú. Az iskolaőrséggel kacsolatban később újságírói kérdésre hozzátette, hogy eddig körülbelül 1300 fő jelentkezett a meghirdetett ötszáz helyre iskolaőrnek, de ez a szám később még növekedésnek is indulhat. Az iskolaőrök kiképzést kapnak, ezután kerülhetnek majd az okatási intézményekhez.

 

A kormány a postásokat is szeretné támogatni a közeljövőben, Gulyás szerint ugyanis ők méltatlanul keveset keresnek a „jó szolgáltatási színvonalhoz képest, amit nyújtanak”. De a cég veszteséges, béremelés pedig csak az Európai Bizottság hozzájárulásával volna lehetséges – ezért csütörtökön a kormány levélben fordul a Bizottsághoz az ügyben.

 

Bért emelni a postásoknak egyébként az uniós versenyjogi szabályozások miatt nem tud egyszerűen a kormány, hiszen ez tiltott állami támogatásnak minősül

 

– ennek jelentősége valójában viszont olyan piacokon van, ahol van valós verseny a postai szolgáltatások között.

 

Már százezerrel több foglalkoztatott van, mint a járvány mélypontján

 

A koronavírusról szóló nemzeti konzultációt eddig 1 192 000-en töltötték ki online vagy postai úton csütörtök reggelig. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint kedvező a konzultáció felé tanúsított érdeklődés, a cél pedig, hogy legyenek egyetértési pontjaik az embereknek a kormánnyal.

 

Index-ügy: Gulyás Gergely szerint addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg a kormány az ilyesmi ügyekbe nem szól bele.

 

De megjegyezte, több érdekes hírt is hallott a magyar médiapiac felől az Indexen felül, például azt, amikor egy baloldali médiatulajdonos osztalékot vesz ki a cégéből, miközben az ott dolgozók fizetését 30 százalékkal csökkenti. Ezzel Gulyás Varga Zoltánra, a 24.hu mögött álló Centrál Médiacsoport tulajdonosára utalt, aki viszont a Media1-nek határozottan cáfolta, hogy osztalékot vett volna ki a cégből.

 

A fideszes EP-képviselők a Néppártnak körbeküldött, Index-üggyel kapcsolatos levelére Gulyás úgy felelt: ha olyan ügy van, ahol bizonyos EP-képviselők hazugságokat irogatnak, akkor jó, ha mi is adunk tájékoztatást. 

 

Egy másik újságírói kérdés a KSH adatai szerint 5,1 százalékos, vagyis jelentősen megugró munkanélküliségi adatokra vonatkozott. A miniszter szerint viszont az összehasonlítás csak akkor objektív, ha nemcsak a munkanélküliségi, de a foglalkoztatottsági adatokat is figyelembe vesszük. Ezek pedig azt mutatják, hogy

 

jelenleg 4 457 000 ember dolgozik Magyarországon,

 

ami az egy évvel ezelőtti számokhoz képest 30 ezer fős csökkenést, de a járvány mélypontjához képest százezer fős növekedést mutat. Ezért szerinte a kormány tartani tudja a vállalását, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a vírus tönkretett, az év végére pedig már a járvány előtti foglalkoztatási számokat szeretnék visszaállítani.

 

A beutazási korlátozásokra vonatkozó zöld, sárga és piros országok listáját minden pénteken frissítik: a változtatásokra vonatkozó javaslatokat keddig adja be az operatív törzs, péntekig pedig döntés születik: mondta el a járvánnyal kapcsolatban Gulyás. Hozzátette: nem szeretnének kapkodni és hirtelen változtatásokat tenni, de ha ezt a járványügyi helyzet indokolja, akkor meghozzák a szükséges döntéseket. A miniszter még arról is beszélt, hogy egyelőre itthon nem merült fel olyan ígéret, mint Szlovákiában, ahol a kormány már arról beszél, hogy ingyenes lesz, de nem kötelező a koronavírus elleni leendő védőoltás. Szerinte mivel nincs még vakcina, ezért korai erről beszélni, habár bárcsak már a kormány ezt tervezgethetné.

 

BORÍTÓKÉP: Máthé Zoltán / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás