Gulyás: nincs újabb szigorítás, de marad a tömegrendezvények tilalma

2020.07.30. 11:58

Nem oldják fel augusztus 15-e után sem az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó tiltást, de garázskoncertekre kapnának támogatást a zenészek is. Ha az EU engedélyezi, a postásoknak is béremelés járna, a foglalkoztatási adatok pedig már jóval kedvezőbbek, mint a járvány mélypontján. Mondjuk, mi volt a kormányinfón.

Gulyás: nincs újabb szigorítás, de marad a tömegrendezvények tilalma
Augusztus 15-e után is fennmaradnak a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozások,

vagyis a kormányzati döntés, miszerint 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket ne lehessen tartani Magyarországon – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: nincs realitása annak, hogy ezeken a korlátozásokon szeptember előtt változtassanak, ennél hosszabb időtávra viszont még nem lát előre.

Garázskoncert-sorozat

Bár a zenészek már régóta kérik a rendelkezés felülvizsgálatát a kormánytól – hiszen számukra jelentős bevételkiesést jelent az, hogy igazán nagy koncertek továbbra sem tarthatók – a kormány járványügyi szempontokra hivatkozva ezen továbbra sem szeretne változtatni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis egyelőre a járványgörbe stagnálását tudjuk tartani, a szabályokon való változtatás pedig kockázatos lenne.

Ugyanakkor a miniszter bejelentette:

5,3 milliárdos támogatást biztosítanak a zenészeknek egy úgynevezett garázskoncertsorozat-programra.

Ennek keretében „neves zenei producereket” vonnak be a kiválasztásba, a rendezvénysorozat lebonyolításáért pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség felel majd. Hozzátette: az 5,3 milliárdból 800 millió forintot kifejezetten a cigányzenészek támogatására szánnak.

Jön az iskolanyitás, a kormány postás-béremelést szeretne

Gulyás Gergely viszont azt is egyértelműsítette: szeptember 1-jétől a megszokott rendben megnyithatnak az iskolák, ez gazdasági szempontból pedig kulcsfontosságú. Az iskolaőrséggel kacsolatban később újságírói kérdésre hozzátette, hogy eddig körülbelül 1300 fő jelentkezett a meghirdetett ötszáz helyre iskolaőrnek, de ez a szám később még növekedésnek is indulhat. Az iskolaőrök kiképzést kapnak, ezután kerülhetnek majd az okatási intézményekhez.

A kormány a postásokat is szeretné támogatni a közeljövőben, Gulyás szerint ugyanis ők méltatlanul keveset keresnek a „jó szolgáltatási színvonalhoz képest, amit nyújtanak”. De a cég veszteséges, béremelés pedig csak az Európai Bizottság hozzájárulásával volna lehetséges – ezért csütörtökön a kormány levélben fordul a Bizottsághoz az ügyben.

Bért emelni a postásoknak egyébként az uniós versenyjogi szabályozások miatt nem tud egyszerűen a kormány, hiszen ez tiltott állami támogatásnak minősül

– ennek jelentősége valójában viszont olyan piacokon van, ahol van valós verseny a postai szolgáltatások között.

Már százezerrel több foglalkoztatott van, mint a járvány mélypontján

A koronavírusról szóló nemzeti konzultációt eddig 1 192 000-en töltötték ki online vagy postai úton csütörtök reggelig. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint kedvező a konzultáció felé tanúsított érdeklődés, a cél pedig, hogy legyenek egyetértési pontjaik az embereknek a kormánnyal.

Index-ügy: Gulyás Gergely szerint addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg a kormány az ilyesmi ügyekbe nem szól bele.

De megjegyezte, több érdekes hírt is hallott a magyar médiapiac felől az Indexen felül, például azt, amikor egy baloldali médiatulajdonos osztalékot vesz ki a cégéből, miközben az ott dolgozók fizetését 30 százalékkal csökkenti. Ezzel Gulyás Varga Zoltánra, a 24.hu mögött álló Centrál Médiacsoport tulajdonosára utalt, aki viszont a Media1-nek határozottan cáfolta, hogy osztalékot vett volna ki a cégből.

A fideszes EP-képviselők a Néppártnak körbeküldött, Index-üggyel kapcsolatos levelére Gulyás úgy felelt: ha olyan ügy van, ahol bizonyos EP-képviselők hazugságokat irogatnak, akkor jó, ha mi is adunk tájékoztatást. 

Egy másik újságírói kérdés a KSH adatai szerint 5,1 százalékos, vagyis jelentősen megugró munkanélküliségi adatokra vonatkozott. A miniszter szerint viszont az összehasonlítás csak akkor objektív, ha nemcsak a munkanélküliségi, de a foglalkoztatottsági adatokat is figyelembe vesszük. Ezek pedig azt mutatják, hogy

jelenleg 4 457 000 ember dolgozik Magyarországon,

ami az egy évvel ezelőtti számokhoz képest 30 ezer fős csökkenést, de a járvány mélypontjához képest százezer fős növekedést mutat. Ezért szerinte a kormány tartani tudja a vállalását, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a vírus tönkretett, az év végére pedig már a járvány előtti foglalkoztatási számokat szeretnék visszaállítani.

A beutazási korlátozásokra vonatkozó zöld, sárga és piros országok listáját minden pénteken frissítik: a változtatásokra vonatkozó javaslatokat keddig adja be az operatív törzs, péntekig pedig döntés születik: mondta el a járvánnyal kapcsolatban Gulyás. Hozzátette: nem szeretnének kapkodni és hirtelen változtatásokat tenni, de ha ezt a járványügyi helyzet indokolja, akkor meghozzák a szükséges döntéseket. A miniszter még arról is beszélt, hogy egyelőre itthon nem merült fel olyan ígéret, mint Szlovákiában, ahol a kormány már arról beszél, hogy ingyenes lesz, de nem kötelező a koronavírus elleni leendő védőoltás. Szerinte mivel nincs még vakcina, ezért korai erről beszélni, habár bárcsak már a kormány ezt tervezgethetné.

BORÍTÓKÉP: Máthé Zoltán / MTI

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek