+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Vitárius Bence
2020. július 28. kedd, 19:18
Hiába kötelező maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön és a zárt tereken, a maszkhordási fegyelem mégis lanyhul: egyre többen hagyják otthon a koronavírus elleni védekezés ezen kellékét, vagy ha fel is veszik, az orrukat már nem takarják el vele. De mit gondolnak az emberek, felelőtlenek a maszkot nem viselő társaik? És egyáltalán hol szükséges még a maszkhasználat: csak zárt térben, vagy mindenhol? Videó.

Hiába növekszik a környező országokban ismét a koronavírus-fertőzöttek száma, Magyarországon – a veszélyhelyzet feloldását követően – egyelőre lazul a fegyelem, legalábbis ami a maszkhordást illeti: egyre többször találkozni olyan emberekkel a buszon, a villamoson, a metrón, illetve az üzletekben is, akiknek a mindennapjaiból már vagy kikopott a koronavírus terjedését megelőzni hivatott maszk, vagy ha fel is veszik, az orrukat hagyják szabadon levegőzni.

 

De mit gondol erről az utca embere, hol indokolt még maszkot hordani?

 

„72 éves vagyok, és szeretnék még élni egy kicsit!”

 

– így indokolta egy idős nő, hogy ő miért hord mindenhol, még a nyílt utcán is maszkot. Az ő véleményét osztotta egy egészségügyi dolgozó is, aki kameránk előtt csak azért vette le a maszkját, mert éppen nem kapott benne levegőt. Volt azonban olyan is, aki nem igazán tartja indokoltnak, hogy akkor is felvegye a maszkot, ha csak ketten utaznak az ismerősével a BKV-n. 

 

És hogy mit gondolnak a maszkviselők a szabályokat nem betartó társaikról? A jellemző válasz szerint ők felelőtlenek, akik nem figyelnek másokra.

 

„Halottnak a csók, vírusvédelmi szempontból semmi értelme nincs!”

 

– jelentette ki egy orvostanhallgató arról a gyakorlatról, hogy sokan még ha fel is veszik a maszkjukat, az orrukat már nem takarják el. 

 

Azonban ha a maszk hiánya vagy helytelen használata miatt rá is szólnak az emberre, foganatja nagyon nincs: az egyik megszólalónk szerint ilyenkor rendszerint azt kapja meg, hogy húzzon odébb, ha zavarja, vagy egyenesen hogy fogja be a pofáját, mert különben levágják őt a buszról.

 

De vajon tartanak-e az emberek attól, hogy egy-egy rebellis miatt ők is megfertőződhetnek? A videóból kiderül.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Az elmúlt hét nap átlaga bőven meghaladja azt az értéket, amely felett a WHO szerint a járvány nincs kordában tartva.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás