+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 26. vasárnap, 14:49
A távol-keleti Habarovszk városában az emberek egykori kormányzójukat akarják vissza, közben szombaton tízezrek skandálták: „Moszkva, takarodj” és „Putyin rabló”. Fellázadt volna az orosz Távol-Kelet, vagy mi történt szombaton?

Szombaton a félmilliós lakosú Habarovszk városában több, mint harmincezer ember vonult utcára. A tüntetők a regionális és nem az orosz zászlót vitték, és a 2011-es Putyin-ellenes moszkvai tüntetéseken kialakult jelszót kiabálták: „Putyin – vor”, azaz „Putyin – rabló”.

 

A tüntetések egyik kiváltó oka az volt, hogy július elején letartóztatták Szergej Furgalt, a habarovszki régió kormányzóját,

 

akit két üzletember megöletésével vádolnak. Furgal a 1990-es években fémmel kereskedett. Az üzleti világból érkezező politikust aztán a Kreml július 20-án rendeletileg le is váltotta a kormányzói posztról – ami már tényleg sok volt helyben az embereknek.

 

 

Furgal amúgy nem a putyini Egységes Oroszország jelöltjeként került a régió élére: 2018-ban a Kreml hivatalos jelöltjét hatalmas többséggel (a szavazatok több, mint 66 százalékával) verte meg. Túlzás lenne persze teljesen ellenzékinek is nevezni, ugyanis Furgal azon – neve ellenére – radikális jobboldali Liberálisdemokrata Párt (LDPR) tagja, amelyet a Kreml udvari bolondja, Vlagyimir Zsirinovszkij vezet. A Kreml számára azonban az eredmény nem volt kedvező, ráadásul mivel Furgal kivételével minden más ellenzéki jelöltetet töröltetett a szavazólapról Moszkva,

 

Furgal mögé nem csak a Zsirinovszkij-hívek álltak fel.

 

A Kreml nyomást akart Zsirinovszkijra is gyakorolni: megígérték, hogy Furgal más fontos posztot kap, ha visszalép, de az egykori vállalkozó nem volt erre hajlandó.

 

SZERGEJ FURGAL, A ZSIRINOVSZKIJ-PÁRTI KORMÁNYZÓ HELYBEN A MOSZKVÁVAL SZEMBENI ELLENÁLLÁST JELKÉPEZI. FOTÓ. INSTAGRAM / SF

 

A Kreml a 2019-es helyhatósági választásokat is elvesztette: helyben 13 százalékot kapott csak, a körzetet hatalmas többséggel a szélsőjobboldali LDPR húzta be.

 

A Zsirinovszkij-párti politikus helyben így a Kremllel szembeni kritika és ellenállás jele volt,

 

éppen ezért reagált most Habarovszk tüntetésekkel a leváltására – függetlenül attól, hogy nem tudni: igazak-e ténlyeg a gyilkossággal kapcsolatos vádak.

 

Alexander Kunev, moszkvai politológus az orosz hírekkel foglalkozó, német Dekodernek azt magyarázza: Furgal helyben „olyan volt, mint egy nyugati politikus“, azaz „nyitott volt, odafordult az emberekhez, csökkentette a hivatalnokra kiadott pénzt, kerülte az udvariatlanságot és a durvaságot, ellentétben elődjével, Vjacseszlav Sporttal“.

 

Az, hogy Furgal megválasztása nem illeszkedett Moszkva tervébe, mutatta:

 

az ellenzékinek számító politikus győzelmére Moszkva úgy reagált, hogy az Orosz Távol-Kelet fővárosát Habarovszkból áthelyezte Vlagyivosztokba.

 

Grigorij Goloszov, szentpétervári politológus azt hangsúlyozza a Dekodernek: a helyzet komolyságát már önmagában a tüntetések ténye mutatja, elvégre szerinte ilyen megmozdulásra „évtizedek óta“ nem került sor Moszkván és Szentpéterváron kívül.

 

Furgal főleg azzal lett népszerű, hogy látványosan a szerény, népközeli kormányzó imidzsét alakította ki. Egyrészről csökkentette saját fizetését, eladta elődje nagy hivatali kocsijait, másrészről az orosz helyi politikusok közül Ramszan Kadirov, csecsen elnök után neki van a legtöbb követővel rendelkező Instagram-oldala.

 

SZERGEJ FURGALT HELYBEN NÉPKÖZELISÉGE MIATT KEDVELIK. FOTÓ: INSTAGRAM / SF

 

Kunev szerint Habarovszkban a Kremlnek azért is van nehezebb gondja, mert itt a Zsirinovszkij-párt egy tényleges párt, erős aktivistahálózattal – vélhetően a szombati tüntetést is az LDPR szervezte a háttérben. Noha a párt országos szinten a Kreml kamuellenzéke, amely legfeljebb jobbról előzi Putyint, és azért kritizálja, ha nem elég nacionalista, Habarovszkban az LDPR Kunev szerint egyszerűen az ellenzéket jelenti – nem lévén más komoly erő. Kunev ezért úgy látja:

 

Zsirinovszkijtól függ, meddig engedi a habarovszki tüntetéseket

 

– vélhetően a Kremllel szembeni nyomásgyakorlásra is használhatja az eseményeket, és magának érhet el Moszkvában nagyobb befolyást.

 

NYITÓKÉP: Habarovszki második világháborús emlékmü ortodox templommal a háttérben / PxHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás