+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 26. vasárnap, 14:49
A távol-keleti Habarovszk városában az emberek egykori kormányzójukat akarják vissza, közben szombaton tízezrek skandálták: „Moszkva, takarodj” és „Putyin rabló”. Fellázadt volna az orosz Távol-Kelet, vagy mi történt szombaton?

Szombaton a félmilliós lakosú Habarovszk városában több, mint harmincezer ember vonult utcára. A tüntetők a regionális és nem az orosz zászlót vitték, és a 2011-es Putyin-ellenes moszkvai tüntetéseken kialakult jelszót kiabálták: „Putyin – vor”, azaz „Putyin – rabló”.

 

A tüntetések egyik kiváltó oka az volt, hogy július elején letartóztatták Szergej Furgalt, a habarovszki régió kormányzóját,

 

akit két üzletember megöletésével vádolnak. Furgal a 1990-es években fémmel kereskedett. Az üzleti világból érkezező politikust aztán a Kreml július 20-án rendeletileg le is váltotta a kormányzói posztról – ami már tényleg sok volt helyben az embereknek.

 

 

Furgal amúgy nem a putyini Egységes Oroszország jelöltjeként került a régió élére: 2018-ban a Kreml hivatalos jelöltjét hatalmas többséggel (a szavazatok több, mint 66 százalékával) verte meg. Túlzás lenne persze teljesen ellenzékinek is nevezni, ugyanis Furgal azon – neve ellenére – radikális jobboldali Liberálisdemokrata Párt (LDPR) tagja, amelyet a Kreml udvari bolondja, Vlagyimir Zsirinovszkij vezet. A Kreml számára azonban az eredmény nem volt kedvező, ráadásul mivel Furgal kivételével minden más ellenzéki jelöltetet töröltetett a szavazólapról Moszkva,

 

Furgal mögé nem csak a Zsirinovszkij-hívek álltak fel.

 

A Kreml nyomást akart Zsirinovszkijra is gyakorolni: megígérték, hogy Furgal más fontos posztot kap, ha visszalép, de az egykori vállalkozó nem volt erre hajlandó.

 

SZERGEJ FURGAL, A ZSIRINOVSZKIJ-PÁRTI KORMÁNYZÓ HELYBEN A MOSZKVÁVAL SZEMBENI ELLENÁLLÁST JELKÉPEZI. FOTÓ. INSTAGRAM / SF

 

A Kreml a 2019-es helyhatósági választásokat is elvesztette: helyben 13 százalékot kapott csak, a körzetet hatalmas többséggel a szélsőjobboldali LDPR húzta be.

 

A Zsirinovszkij-párti politikus helyben így a Kremllel szembeni kritika és ellenállás jele volt,

 

éppen ezért reagált most Habarovszk tüntetésekkel a leváltására – függetlenül attól, hogy nem tudni: igazak-e ténlyeg a gyilkossággal kapcsolatos vádak.

 

Alexander Kunev, moszkvai politológus az orosz hírekkel foglalkozó, német Dekodernek azt magyarázza: Furgal helyben „olyan volt, mint egy nyugati politikus“, azaz „nyitott volt, odafordult az emberekhez, csökkentette a hivatalnokra kiadott pénzt, kerülte az udvariatlanságot és a durvaságot, ellentétben elődjével, Vjacseszlav Sporttal“.

 

Az, hogy Furgal megválasztása nem illeszkedett Moszkva tervébe, mutatta:

 

az ellenzékinek számító politikus győzelmére Moszkva úgy reagált, hogy az Orosz Távol-Kelet fővárosát Habarovszkból áthelyezte Vlagyivosztokba.

 

Grigorij Goloszov, szentpétervári politológus azt hangsúlyozza a Dekodernek: a helyzet komolyságát már önmagában a tüntetések ténye mutatja, elvégre szerinte ilyen megmozdulásra „évtizedek óta“ nem került sor Moszkván és Szentpéterváron kívül.

 

Furgal főleg azzal lett népszerű, hogy látványosan a szerény, népközeli kormányzó imidzsét alakította ki. Egyrészről csökkentette saját fizetését, eladta elődje nagy hivatali kocsijait, másrészről az orosz helyi politikusok közül Ramszan Kadirov, csecsen elnök után neki van a legtöbb követővel rendelkező Instagram-oldala.

 

SZERGEJ FURGALT HELYBEN NÉPKÖZELISÉGE MIATT KEDVELIK. FOTÓ: INSTAGRAM / SF

 

Kunev szerint Habarovszkban a Kremlnek azért is van nehezebb gondja, mert itt a Zsirinovszkij-párt egy tényleges párt, erős aktivistahálózattal – vélhetően a szombati tüntetést is az LDPR szervezte a háttérben. Noha a párt országos szinten a Kreml kamuellenzéke, amely legfeljebb jobbról előzi Putyint, és azért kritizálja, ha nem elég nacionalista, Habarovszkban az LDPR Kunev szerint egyszerűen az ellenzéket jelenti – nem lévén más komoly erő. Kunev ezért úgy látja:

 

Zsirinovszkijtól függ, meddig engedi a habarovszki tüntetéseket

 

– vélhetően a Kremllel szembeni nyomásgyakorlásra is használhatja az eseményeket, és magának érhet el Moszkvában nagyobb befolyást.

 

NYITÓKÉP: Habarovszki második világháborús emlékmü ortodox templommal a háttérben / PxHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás