+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 24. péntek, 12:02
Miután Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás a Jobbik parlamenti frakciójából kiléptek, de mandátumukat nem adták vissza, a párt kizárta volna őket. Csakhogy ebbe baki csúszott.

Pár hete több jobbikos politikus is úgy döntött, nem kívánnak a jövőben a Jakab Péter vezette Jobbik parlamenti frakciójában maradni, ezért távozott onnan Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás is, aki nem mellesleg Jakab előtt a párt elnöke volt. A három politikus egyike sem kívánta visszaadni a Jobbiknak a mandátumát, ehelyett függetlenként folytatják munkájukat, ezért pedig a Jobbik kizárta őket a pártból. Pontosabban volt, akit csak ki akartak. De mi is történt?

 

Már fellebbezni sem érdemes

 

Varga-Damm Andrea pénteken arról beszélt az Azonnali kérdésére: először azt gondolta, megírja a Jobbik elnökségének többek közt azt, hogy gyávák, hogy még tárgyalást sem tartottak az ügyéről, vagy hogy ő nem kilépett a frakcióból, hanem őt „kiüldözték”.

 

Ezzel arra utalt: azután szólította fel lemondásra a pártja, hogy Varga-Damm javaslatára megszavazott a párt frakciója egy törvényt, amit utólag a pártvezetés úgy látott, hiba volt megtenni, ezért 24 órát adtak Varga-Dammnak, adja vissza mandátumát, aminek nem volt hajlandó eleget tenni, ezután a politikust „becstelennek” nevezték.

 

Ám Varga-Damm végül arra jutott, látva például azt, hogy a Jobbik a Párbeszédből „importál” politikust, hogy egy ilyen elnökségnek nincs értelme bármit is írni. Úgy vélte, például Jakab Péterék hiába ideologizálták meg az expárbeszédes Csonki Dávid felvételét azzal, hogy „rendes ember”, de attól még nem lesz valaki hirtelen nemzeti keresztény is. Összességében

 

szerinte ha a Jobbik alapszabályát és etikai szabályzatát szó szerint nézzük, akkor a vezetőség minden egyes tagját kéne inkább kizárni, mert sértik a Jobbik elveit, küldetését.

 

A politikus azt is elmondta: a Jobbik a kizárások kapcsán sem volt a helyzet magaslatán, mert Farkast Gergelyt végül nem zárták ki a pártból, Sneider Tamást meg „kétszer is”, de hogy ez mit is jelent pontosan, azt szerinte Sneidertől kell megkérdezni.

 

Mit mond Sneider Tamás?

 

Sneider Tamás arról beszélt az Azonnalinak:

 

azért zárták ki őt a pártból „kétszer is”, mert nemcsak, hogy az ő részére küldték el az erről szóló levelet, de a Farkas Gergely részére címzett levél borítékjában is a Sneider kizárásáról szóló határozat volt benne, vagyis Farkas nem kapta meg a sajátját.

 

„Nem működik olyan jól az adminisztráció a pártnál, de ezen már nem csodálkozunk" – jegyezte meg a volt Jobbik-elnök. Ugyan Sneider még fellebezhetne a döntés ellen, de nem fog élni a lehetőséggel. „A kizárásra már készültem, rendkívüli érzések nincsenek bennem, eltemettem a Jobbikot a magam részéről.”

 

És hogy szerveződik-e már az az új nemzeti mozgalom, amiről Sneider Tamás korábban az Azonnalinak Varga-Damm Andreával közösen adott
interjújában
beszélt? Arra úgy válaszolt, ők Heves megyében egészen biztosan el fognak indítani egy egyesületet, ahogy ez korábban már Vas, illetve Hajdú megyében is történt.

 

Mit szól a Jobbik?

 

Az Azonnali kereste a Jobbikot az ügyben, a párt azt kérte, írásban küldjük el nekik a kérdéseinket. Amint válaszolnak, álláspontjukkal frissítjük írásunkat. 

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás