+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 24. péntek, 12:02
Miután Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás a Jobbik parlamenti frakciójából kiléptek, de mandátumukat nem adták vissza, a párt kizárta volna őket. Csakhogy ebbe baki csúszott.

Pár hete több jobbikos politikus is úgy döntött, nem kívánnak a jövőben a Jakab Péter vezette Jobbik parlamenti frakciójában maradni, ezért távozott onnan Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás is, aki nem mellesleg Jakab előtt a párt elnöke volt. A három politikus egyike sem kívánta visszaadni a Jobbiknak a mandátumát, ehelyett függetlenként folytatják munkájukat, ezért pedig a Jobbik kizárta őket a pártból. Pontosabban volt, akit csak ki akartak. De mi is történt?

 

Már fellebbezni sem érdemes

 

Varga-Damm Andrea pénteken arról beszélt az Azonnali kérdésére: először azt gondolta, megírja a Jobbik elnökségének többek közt azt, hogy gyávák, hogy még tárgyalást sem tartottak az ügyéről, vagy hogy ő nem kilépett a frakcióból, hanem őt „kiüldözték”.

 

Ezzel arra utalt: azután szólította fel lemondásra a pártja, hogy Varga-Damm javaslatára megszavazott a párt frakciója egy törvényt, amit utólag a pártvezetés úgy látott, hiba volt megtenni, ezért 24 órát adtak Varga-Dammnak, adja vissza mandátumát, aminek nem volt hajlandó eleget tenni, ezután a politikust „becstelennek” nevezték.

 

Ám Varga-Damm végül arra jutott, látva például azt, hogy a Jobbik a Párbeszédből „importál” politikust, hogy egy ilyen elnökségnek nincs értelme bármit is írni. Úgy vélte, például Jakab Péterék hiába ideologizálták meg az expárbeszédes Csonki Dávid felvételét azzal, hogy „rendes ember”, de attól még nem lesz valaki hirtelen nemzeti keresztény is. Összességében

 

szerinte ha a Jobbik alapszabályát és etikai szabályzatát szó szerint nézzük, akkor a vezetőség minden egyes tagját kéne inkább kizárni, mert sértik a Jobbik elveit, küldetését.

 

A politikus azt is elmondta: a Jobbik a kizárások kapcsán sem volt a helyzet magaslatán, mert Farkast Gergelyt végül nem zárták ki a pártból, Sneider Tamást meg „kétszer is”, de hogy ez mit is jelent pontosan, azt szerinte Sneidertől kell megkérdezni.

 

Mit mond Sneider Tamás?

 

Sneider Tamás arról beszélt az Azonnalinak:

 

azért zárták ki őt a pártból „kétszer is”, mert nemcsak, hogy az ő részére küldték el az erről szóló levelet, de a Farkas Gergely részére címzett levél borítékjában is a Sneider kizárásáról szóló határozat volt benne, vagyis Farkas nem kapta meg a sajátját.

 

„Nem működik olyan jól az adminisztráció a pártnál, de ezen már nem csodálkozunk" – jegyezte meg a volt Jobbik-elnök. Ugyan Sneider még fellebezhetne a döntés ellen, de nem fog élni a lehetőséggel. „A kizárásra már készültem, rendkívüli érzések nincsenek bennem, eltemettem a Jobbikot a magam részéről.”

 

És hogy szerveződik-e már az az új nemzeti mozgalom, amiről Sneider Tamás korábban az Azonnalinak Varga-Damm Andreával közösen adott
interjújában
beszélt? Arra úgy válaszolt, ők Heves megyében egészen biztosan el fognak indítani egy egyesületet, ahogy ez korábban már Vas, illetve Hajdú megyében is történt.

 

Mit szól a Jobbik?

 

Az Azonnali kereste a Jobbikot az ügyben, a párt azt kérte, írásban küldjük el nekik a kérdéseinket. Amint válaszolnak, álláspontjukkal frissítjük írásunkat. 

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Az ügyvédként dolgozó Alexandra Wilsont ketten is ki akarták küldeni ugyanazon a napon a tárgyalóteremből.

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás